nlc.hu
Otthon

8 dolog, amit soha NE tegyél a hűtő tetejére

8 dolog, amit soha NE tegyél a hűtő tetejére

Egy biztonsági szakértő és egy tűzoltó elmagyarázza, miért ne tároljunk különféle cuccokat a hűtőszekrény tetején.

Bár sok hasznos hely van a hűtőszekrény tetején, biztonsági szakértők és a tűzoltók szerint nem túl jó ötlet bármit is tárolni a hűtőnk tetején.

Miért ne tároljunk semmit a hűtő tetején?

Mert ha valamit a hűtőnk tetejére teszünk, az befolyásolhatja a hűtőszekrény szellőzését. A hűtőszekrény hőt bocsát ki az étel hűtése és fagyasztása során, és ennek a hőnek valahol távoznia kell. Ennek a hőnek az eloszlatása érdekében a hűtőszekrények kondenzátorral vannak felszerelve, amik általában annak tetején, oldalain vagy hátul vannak elhelyezve, ez típustól függ.

„Ha egy csomó cuccot halmozunk fel a hűtő tetején, az megakadályozza a levegő áramlását, megnehezítheti a hűtőszekrény munkáját, hogy hidegen tartsa az ételeinket” – mondja Rebecca Edwards, a SafeWise biztonsági szakértője. „Ennek az oka, hogy a kondenzátorokból kilépő hő nem tud akadálymentesen távozni. Ez túlzott hőképződéshez vezethet, ami jobb esetben csak csökkentheti a készülék élettartamát, rosszabb esetben ki is gyulladhat” – mondja a szakértő.

Dolgok, amiket ne tartsunk a hűtő tetején

Fotó: Getty Images

Mit ne tartsunk a hűtőszekrény tetején?

Kenyér

A házi bagett egy-két napig, a bolti fehér kenyér pedig körülbelül egy hétig eláll, megfelelő tárolással, ami biztosan nem a hűtőszekrény tetején található. Ha feltesszük a hűtő tetejére a kenyeret, azzal blokkoljuk a levegő áramlását. „A légáramlás és a meleg levegő kiszárítja az élelmiszereket” – mondja a szakember.

Kis méretű konyhai készülékek

„Az olyan dolgok, mint a kávéfőző, kenyérpirító, tökéletesen elférnek a hűtőszekrény tetején, de könnyen le is eshetnek onnan” – mondja a biztonsági szakértő.

Minden alkalommal, amikor kinyitjuk és becsukjuk a hűtőajtót, a készülék enyhén elmozdul, és mindig közelebb kerül a hűtő széléhez. Ne kockáztassunk.

Gyógyszerek

A gyógyszerek használati útmutatójában világosan szerepel a mondat: „Hűvös, száraz helyen tárolandó.” Egy konyhai készüléken való tárolás ennek az utasításnak épp az ellenkezője, ezért tartsuk inkább a gyógyszereket a gyógyszeres szekrényben.

Ezenfelül a szakemberek szerint nem érdemes a hűtőnk tetején tartani:

  • szakácskönyvek
  • fűszerek
  • aprósütemény
  • bor
  • gabonapehely

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top