nlc.hu
Otthon

Mire jó a fahamu?

Mire jó a fahamu? Csodát művel a kerteddel!

Ha rendes fából, és nem mindenféle kezelt szemétből keletkezik a fahamu, rengeteg dologra fel tudod használni a kertedben!

Ha abban a szerencsés helyzetben vagytok, hogy otthon tudtok fával tüzelni, akkor a keletkező mellékterméket, a fahamut nagyon sok mindenre fel tudjátok használni a kertben.

„A fahamuban nagy mennyiségű kálium és foszfor található, amelyek rendkívül fontos elemek a növények számára. A kálium segít a virág- és gyümölcsképződésben, a foszfor pedig szinte minden folyamatban szükséges a növények számára. A fahamuban található még vas, cink, kalcium, magnézium is. Ráadásul a fahamu lúgos kémhatású, azaz arra is tudjuk használni, hogy a talajunkat a megfelelő pH-érték felé billentsük.  Szórhatjuk olyan növények köré, amelyek a semleges vagy a lúgos értéket szeretik. Olyan növényeknél viszont, mint az áfonya, málna és a krumpli, nem érdemes bevetni, mert ezek a savas pH-jú termőföldet szeretik” – javasolja McMenemy Márk hobbikertész.

Fahamu felhasználása

Fotó: Getty Images

A gyümölcstermő növények, mint az eper vagy a paradicsom, nagyon meg tudja hálálni a fahamus törődést, mert a hamu a magas káliumtartalma miatt igazi kincsesbánya számukra.

A fahamu a komposztban a lebomlási folyamatokat tudja gyorsítani. A komposztot így ellátjuk sok-sok ásványi anyaggal, arra figyeljünk, hogy ne szórjunk túl sokat rá, csak mindig egy vékony réteget.

Ha nem tudjuk egyszerre, teljes mértékben elhasználni a fahamut, akkor sincs baj, egy lezárható dobozban lehet tárolni, de érdemes száraz helyen tartani, mert hajlamos magába szívni a nedvességet.

A szakember nem győzi hangsúlyozni, hogy a kályhában mindig tiszta, kezeletlen, vegyszermentes fát égessünk el. Ha valamilyen kezelt fát teszünk a tűzre, akkor annak hamuját ne használjuk fel, mert ezek a vegyszerek ártalmasak lesznek mind a táptalajnak, mind a növényeknek is.

Nemsokára beköszönt a tavasz, és elkezdődnek a nagy kerti munkálatok. Az első tavaszi szellővel érdemes elkezdeni a lemosó permetezést, a magvetést és a gyeplazítást is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top