nlc.hu
Otthon
6 trükk, amitől tisztának és rendezettnek tűnik a lakásod

Váratlan vendég érkezik? 6 trükk, amitől úgy tűnik, hogy tiszta és rendezett a lakásod

Hogyan lehet gyorsan és hatékonyan puccba vágni az otthonunkat, hogy a lehető legjobban mutasson? Szakértők tippjei következnek.

Meglepetés! A kedves szomszéd, a barátnőd vagy az anyósod egy óra múlva beugrik hozzátok, de úszik a lakás; a konyhapult roskadozik a koszos edényektől, a gyerek játékai szerteszét, nincs felporszívózva, és a fürdőszobára is ráférne egy alapos takarítás. Mindannyiunk számára ismerős a helyzet, ahogy az is, amikor a rendelkezésre álló rövidke időben fejvesztve próbáljuk menteni a helyzetet, több-kevesebb sikerrel.

Az egyik megoldás, hogy nem görcsölsz rá a látogatásra, és hagyod úgy az egészet, ahogy van. Ha ezt nem szeretnéd, akkor

az eszeveszett kapkodás helyett érdemes tudatosan haladni, és a lakás stratégiailag fontos részeit rendbe rakni.

Ez nem mindig a legfeltűnőbb dolgokat jelenti, meg fogsz lepődni, milyen apróságok is számítanak abban, hogy mennyire látszik tisztának, illetve rendezettnek az otthonod. Ha sietned kell, akkor nem az egész ház puccba vágása a feladat a váratlan vendég érkezése miatt, arra kell koncentrálni, hol lesznek az emberek. Valószínűleg nem mennek be a hálószobába? Akkor csukd be az ajtót, és fordítsd más helyiségekre az energiádat. Az egész valójában arról szól, hogy milyennek érzékelik a lakást az emberek. Íme a profik trükkjei!

1. A tárolók mindent elnyelnek

A takarítással és rendrakással foglalkozó szakemberek egybehangzó véleménye szerint a kupleráj felszámolásának leggyorsabb módja, ha fogsz egy nagy kosarat vagy tárolódobozt, és pillanatok alatt belehajigálod a szanaszét lévő dolgokat.

„A legforróbb pontok a bejárat, a nappali és a konyha” – mondja Caroline Solomon New York-i profi rendszerező, aki @neat.caroline néven osztja meg a tippjeit a TikTokon, és az említett három területen ajánl egy gyors porszívózást. Ami a rendrakást illet, Solomon öt kategóriába sorolja a holmikat, amikor átfésüli a lakást, mert ez „robotpilótára” állítja az agyadat:

  • szemét;
  • szennyes;
  • koszos edények;
  • dolgok, amelyeknek van helyük;
  • dolgok, amelyeknek nincs helyük.

Az első négy kategórián gyorsan dolgozhatsz, az utolsó csoportba tartozó dolgokat pedig bedobálhatod egy tárolóba, amit elrejthetsz a lakás egy eldugott helyiségében.

Rendetlenség a nappaliban

Káosz a nappaliban (Fotó: Getty Images)

Valaki egyenesen a kocsi csomagtartójába teszi az összeszedett holmikat rejtő dobozt, de az is szuper trükk, ha beszerzel néhány fonott, fedeles tárolót, amelyek még jól is mutatnak. Egy szépen összehajtogatott pléd a tetejére, és az egész sokkal inkább egy ízléses kiegészítőnek, mintsem rendetlenséget elnyelő fekete lyuknak fog tűnni. Sőt, egyesek szerint ha semmi mást nem csinálsz, csak letakarod egy szép pléddel az összegyűjtött tárgyakat, az is jobb, mint a rendetlenség. Röhejesnek tűnik, de állítólag működik.

2. A konyha felszabadítása

Borítékolható, hogy a látogatók a konyhádba is be fognak lépni, így bizonyos fokig ott is rendet és tisztaságot kell varázsolnod; ha pedig amerikai konyhád van, ezt a lépést egyszerűen nem tudod kihagyni. A morzsás, kiömlött ételmaradékokkal tarkított konyhapult nem túl vonzó látvány, így a munkafelület megtisztítása kötelező teendő, és ne feledkezz meg a tűzhelyről sem. Ha több mint félig van a kuka, ürítsd ki. 

A legnagyobb kihívást a koszos tányérok, edények és evőeszközök jelentik. Néhány szennyes tányér és pohár teljesen rendben van, de amikor ránézésre egyheti mosatlan tornyosul a pulton, az nem a jó benyomás záloga. Ha van idő, akkor nyilván el kell mosogatni vagy legalább bepakolni a mosogatógépbe.

Ha egyik sem járható út, akkor a ravaszabb rendrakók képesek akár a sütőbe is elrejteni pár koszos edényt – amennyi még nem látszik –, de ez elég kockázatos, mert utána gyakori, hogy elfeledkeznek róla, és úgy kapcsolják be a sütőt, hogy tele van tányérokkal, edényekkel.

Rengeteg mosatlan edény a mosogatóban felhalmozva

A mosatlan edények átveszik az uralmat a konyhában (Fotó: Getty Images)

Egy másik agyafúrt módszer, hogy úgy pakoljuk oda a mosogatóhoz az edényeket, mintha éppen mosogatnánk. Ennek egy továbbfejlesztett változata, hogy legyen jó sok habos víz a mosogatómedencében, ami elrejt egy halom koszos edényt, és olyan, mintha csak be lennének áztatva.

Kicsit őszintébb módszer, ha nem rejtjük el a mosatlant, csak vizuálisan jobb színben tüntetjük fel: az evőeszközöket egy pohárba gyűjtjük, az egyforma tányérokat egymásra rakjuk – alulra a nagyobbakat, aztán jöhetnek a kisebbek. Egy kis legózás és építés, végül a rengeteg edény nemcsak kevesebb helyet foglal, de a szemnek is kevésbé zavaró.

3. Ragyogó fürdőszoba

A vendégek valószínűleg használni fogják a fürdőszobát, illetve a vécét, ezért ezekre a helyiségekre mindenképpen ajánlott pár percet szánni. Tisztítsd le a vécékagylót és az ülőkét, valamint a mosdókagylót. Tegyél ki friss törölközőket, és gondoskodj arról, hogy legyen elegendő vécépapír, szappan.

Ha szükséges, töröld le a tükröt és – ha van nálatok – a zuhanykabin üvegét, mert az nagyon el tudja rontani az összehatást. Az elöl hagyott tárgyakat tüntesd el a fiókban vagy a szekrényben. Ha ez megvan, egy szépen összehajtogatott törölköző és egy tiszta, csillogó csaptelep tovább fokozza az érzést, hogy milyen a rendezett az otthonod.

4. Töröld le a szem előtt lévő felületeket

Ez nem a tavaszi nagytakarítás, de koncentrálj azokra a felületekre, amelyeket jó eséllyel látni fognak a vendégek: tévé, dohányzóasztal, étkezőasztal. Emellett figyelj a fényes felületekre, illetve azokra, amelyeken feltűnőek a foltok: tükrök vagy más üvegfelületek. Alapos ablaktisztításra nincs idő, de ha a nappaliban és a konyhában valamelyik ablak nagyon maszatos, az verőfényes napsütésben szörnyen tud kinézni, ezért érdemes lehet rendbe tenni.

5. Figyelj a fényre

Kísérletekkel bebizonyították, hogy az emberek a jól megvilágított tereket tisztábbnak érzékelik, mint azokat, amelyekben kevesebb a fény. Egy 2013-as vizsgálat szerint

még a szemetet is tisztábbnak látjuk világosabb környezetben.

A legjobb a természetes fény, húzzuk fel a redőnyöket, hogy a napfény beáramolhasson az ablakokon. Arra azonban figyelj, hogy ez visszafelé is elsülhet, mert ha régóta nem portalanítottál, feltűnőbbé válhatnak a poros helyek. Ha este érkeznek a vendégek, akkor érdemes felkapcsolni az összes lámpát. beleértve a főfényeket és a hangulatvilágítást is. 

6. Legyen jó illat

Ha csak tíz percre kinyitod az ablakokat, és kiszellőzteted a lakást, máris frissebb lesz a levegő, és kellemesebb érzés lesz belépni hozzád. Ez azért is fontos, mert a saját otthonunk szagát vagy illatát nem igazán érezzük. Egy visszafogott, kellemes illatú otthon tisztábbnak is tűnik, a hatás fokozása érdekében gyújts meg egy illatgyertyát, ami nemcsak meghitt hangulatot kölcsönöz, hanem finom illata belengi a helyiséget.

Összességében persze nem lehet fél vagy egy óra alatt csodát tenni, de hatékonyabban ki tudod használni az idődet, ha a fenti tippeket figyelembe véve végzed a gyors rendrakást és takarítást. 

(The Spruce, Real Simple, Washington Post)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top