nlc.hu
Otthon
Gyomnövényekből főz ételeket egy hansági nő

Gyomnövényekből főz ételeket egy hansági nő

Hol a feltét, hol a köret, hol pedig a leves jelentős része gyom.
gyom

Nagy Zsanett már egészen fiatalon megismerkedett az ehető gyomnövényekkel, édesapja ugyanis kertész volt és sokat tanította a lányát, aki már 15 évesen gyomokból készített ételeket. A jelenleg Ásványrárón élő fiatal nőnek szinte mindennap kerül a menübe mások által talán gaznak gondolt, de ehető és tápláló gyomnövény a kertből – írja a Sokszínű Vidék.

Elmondása szerint a hol a feltét, hol pedig a köret a gyom, olykor pedig a leves jelentős részét alkotja. Ilyenkor pitypang, papsajt, csalán vagy éppen porcsin kerül Zsanették napi menüjébe. Eleinte sokat kísérletezgetett: először megkóstolta a gyomnövényeket nyersen, próbálta elképzelni, hogy az adott ízt milyen formában lehetne kiemelni, blansírozva, megsütve, főzve vagy salátában.

Vendéglátói végzettsége van, sokáig dolgozott étteremben is, most egy kocsmát üzemeltet, de nagy álma egy lakásétterem megvalósítása Gyomkonyha néven. 

“Most már nincs olyan nap, hogy ne készítenék gyomokkal gazdagított ételt” – mesélte a portálnak Zsanett. Mint mondja, nagyon finom a lilakáposzta leves csalánnal, olykor sütök rá csaláncsipszet is, de a csalánból készít főzeléket és pesztót is tésztához. Olykor pásztortáskás bulgurt főz, a pitypangvirágot pedig palacsintatésztába mártva szokta kisütni. A leturmixolt csalánt a tésztába is belegyúrja, hogy zöldre színezze, de állítja, hogy a fűszeres túróban is nagyon finom. Porcsinból főzeléket készít pitypanggal és csirkemellel, a százszorszép szerinte remekül helyettesítheti a vaníliás cukrot, az árvácska szirmát pedig a sodóba rakja. De készít még zöld turmixokat a C-vitaminban gazdag tyúkhúrból és a vasban gazdag csalánból gyümölcs hozzáadásával.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top