nlc.hu
Otthon
Kiszáradt szobanövény felélesztése

Így keltsd életre a hőségben kiszáradt szobanövényt!

Ha a nyaralás idejére magukra hagytad, vagy a nagy melegben nem bírták a strapát a szobanövényeid, néhány praktikával visszahozhatod őket a halál torkából.

A kitikkadt és lekókadt szobanövények látványa nem túl szívderítő, de a helyzet sok esetben még menthető. Főleg akkor, ha tudod, milyen célravezető lépésekkel segíthetsz a rossz passzban lévő zöldeken!

Így keltsd életre a hőségben kiszáradt szobanövényt

Menjen, aminek mennie kell

Sajnálatos tény, hogy a szemmel láthatóan elszáradt, megbarnult növényi részek elhaltak, így azok megmentéséért semmit nem lehet tenni. Amivel ilyenkor a leghatékonyabban segíthetsz a növénynek, az az, ha levagdosod az élettelen leveleket és virágokat: a szobanövényed hálás lesz érte, így ugyanis több víz és tápanyag jut a még menthető részekhez. 

Lényeges, hogy éles ollóval dolgozz, és ha több növény megmentésén is fáradozol, mindig fertőtlenítsd az eszközt, mielőtt az egyik után a másikhoz érnél vele.

Tessékeld ki az élősködőket

Mindenképp vizsgáld át tüzetesen, hogy nem támadták-e meg különféle paraziták a gyengélkedő szobanövényt, kiszáradt állapotban ugyanis könnyebben válhat a kórokozók célpontjává. Nézd át a leveleket alul-felül, a szárakat, a virágföldet, és ha vannak, akkor a növény virágait.

Bármi gyanúsat találsz, fújd le parazitaölővel, és ha súlyos a helyzet, inkább vágd le az érintett részeket.

A legjobb szomjoltó

Sokan arra esküsznek, hogy a lekókadt növényeket néhány órára vízzel teli kádba vagy lavórba teszik, ahonnan kellő folyadékot szívhat magába. Ez igazán logikusnak hangzó lépés, de van ennél sokkah hatékonyabb megoldás is. 

Ha kiszáradt a virág földje, egy pici gereblyével lazítsd fel, és alakíts ki benne kicsi gödröket! Ezek segítenek majd a víz egyenletesebb eloszlatásában és a vízfogyasztást sem növeli jelentősen.

Az öntözéshez jéghideg helyett jobb langyos vagy szobahőmérsékletű vizet használni, ezt ugyanis jobban felszívják a virágok!

Szomjoltás a leveleken

Nagyon sokat segít abban, hogy a kiszáradt szobanövény magára találjon, ha egy nedves ronggyal áttörölgeted a leveleit. Ettől nemcsak szebbek és fényesebbek lesznek, hanem több tápanyaghoz és oxigénhez is juthatnak, ami rövid időn látványos eredményt hoz.

Nyitókép: Getty Images – ela bracho

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top