nlc.hu
Otthon
Hibák, amik vonzzák a hangyákat

4 hiba, ami miatt hangyáid lehetnek

A hangyák nagyon könnyen bejutnak a lakásba, és ha a következő hibákat te is elköveted, akkor még inkább növeled ennek az esélyét.

A hangyák közös jellemzője, hogy pofátlanok. A lakásba is előszeretettel merészkednek be, ha finom falatokat sejtenek, de a kertben is előfordulhat, hogy olyan mértékűvé válik a hangyajárás, hogy az már zavaró. Márpedig ha kint megjelennek, előbb-utóbb bent is számolhatsz a jelenlétükkel.

hangyák

Fotó: Depositphotos[sc_cts_position slug="roadblock010" clear="1"]

Nem azt akarjuk mondani, hogy akkor jöjjön a tömeges irtás – pláne, hogy fontos részei az ökoszisztémának – sokkal inkább azt, hogy vannak praktikák, amik kifejezetten hasznosak, ha családi házban élsz, és szeretnéd őket a lakás falain kívül tudni. És most ezeket veled is megosztjuk!

Nyomozás!

A rovarok gyakran telepszenek meg a ház apró repedésiben – ebben a hangyák sem kivételek. Ha oda fészkelnek, nagy valószínűséggel találnak utat befelé, ezért a fészküket jobb kiebrudalni innen. Korábban már írtunk arról, hogyan tudod őket kiűzni a lakásból, ezeket a tippeket itt is bevetheted.

Komposztkérdés

Nem mindegy, hogy hol tartod a kerti komposztálót. Az a helyzet, hogy az élelmiszer-hulladék újrahasznosítása nagyon jó dolog, viszont a rovarokat is vonzza, és ha túl közel van a nyílászárókhoz, azok könnyen becsábulnak a lakásba. Ha szeretnéd ezt elkerülni, akkor érdemes a kert távolabbi pontján kialakítani.

Szemétürítés

Az étellel teli szemetes a hangyák számára olyan, mint a svédasztal, ezért – főleg nyáron – fokozottan ügyelj arra, hogy rendszeresen ürítsd, és lehetőleg mosd is őket. A kis betolakodókat különösen vonzza a szemetes alján megtelepedő folyadék, úgyhogy ügyelj rá, semmi szaftos ne kerüljön a kukába.

Zöldhulladék felszámolása

A lehullott, levágott ágak, levélkupacok, a lenyírt fű, vagy épp a korhadó rönkök biztos menedéket nyújtanak a hangyák számra. Minél tovább tartod őket kint, annál valószínűbb, hogy egy hangyakolónia megtelepszik bennük. (Ez egyébként a tűzifára is igaz, érdemes zárt helyen, de legalábbis néhány centire a talajtól tartani őket, mert ahogyan a rönkbe, úgy ezekbe is beletelepedhetnek az ízeltlábúak.) Úgyhogy a zöldhulladék felszámolását ne húzd az örökkévalóságig.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top