Csodát tesz a növényeiddel a rizs főzővize

nlc | 2024. Augusztus 19.
A rizsvíz kiváló alternatívája a műtrágyáknak, az elkészítése könnyű, és mind a szobanövények, mint padig a kerti növények hálásak lesznek érte.

A rizs számos különféle tápanyagban gazdag, köztük nitrogénben, foszforban, káliumban, magnéziumban, cinkben, vasban és kénben, ennek köszönhetően pedig a rizsvíz hatékony alternatívája lehet a szintetikus műtrágyáknak, beltéri és kültéri növények számára egyaránt. Amellett, hogy táplálja  a növényeket, segít megvédeni a növényeket a gyakori kártevőktől, valamint a talaj szerkezetét is javítja, azáltal, hogy elősegíti a hasznos mikroorganizmusok növekedését.

Az indonéziai Universitas Terbuka tanulmánya tudományosan is alátámasztja a rizsvíz hatékonyságát: a kutatók ugyanis azt találták, hogy számos különböző növény, köztük a paradicsom és az édesburgonya  magasabbra nőtt, több levelet hozott és egészségesebb gyökérzetet növesztett annak hatására, hogy rizsvizzel locsolták. 

Illusztráció: Getty Images

Így készül

Minden alkalommal, ha rizst főzöl, vagy leöblíted a rizst, rizsvizet készítesz. A rizs öblítése vagy főzése során ugyanis a keményítő egy része, valamint számos tápanyag kerül a vízbe. A növények gondozásához persze nem csak a főzés során megmaradt rizsvizet használhatod fel, de direkt e célra is készíthetsz azt. A legegyszerűbb módszer, ha a nyers rizst langyos vízbe áztatod, 1-2 percig kevered, majd 30-45 percig hagyod ázni, végül leszűröd. 

Valamivel bonyolultabb az elkészítése, ugyanakkor a hatékonysága nagyobb az erjesztett rizsvíznek. Ehhez először a fenti, áztatásos módszerrel sima rizsvizet kell készítened. Ezt a folyadékot aztán öntsd egy tiszta edénybe, nagyjából háromnegyedig, majd adj hozzá egy teáskanál fehér cukrot és négy evőkanál tejet – tehén- vagy kecsketej is lehet –, és jól keverd össze! Ezt követően lazán fedd le az üveget fedővel vagy sajtkendővel és hagyd erjedni szobahőmérsékleten, közvetlen napfénytől védve, 3-4 napon keresztül! 

A rizsvíz készítéséhez bármilyen fajta rizst felhasználhatsz, beleértve a barna, fehér, jázmin és basmati rizst is, olyat viszont ne használj, amely hozzáadott sót vagy ízesítőt tartalmaz. 

Bár jellemzően kozmetikai célokra a boltokban is árulnak rizsvizet, ezek azonban nem alkalmasak arra, hogy a növényekre öntsd azokat. 

Így használd!

A szintetikus műtrágyákhoz képest a rizsvíz használata nagyon biztonságos, azonban túlzásba vinni ezt sem szabad. Mivel ugyanis jókora mennyiségű keményítőt tartalmaz, ezért elég, ha havonta egyszer öntözöd meg vele a növényeidet. 

A rizsvíz a beltéri és a kültéri növények számára egyaránt hasznos lehet, de különösen jól működhet az enyhén savas talajt kedvelő növényeknél, mint például a paprika, a paradicsom, a páfrányok, a különféle pozsgások, a zöldike vagy a fokföldi ibolya.

via

Exit mobile version