4 dolog, amit SOHA ne tisztíts ecettel

R. V. | 2024. Szeptember 14.
Megkockáztatjuk, hogy az ecet minden háztartás titkos csodafegyvere, hiszen majdnem mindenre lehet használni takarításkor. De csak majdnem.

Nagyon nagy rajongói vagyunk az ecetnek, hiszen annyira sokféleképpen bevethető a takarítás során. Remekül kihozza a foltokat, felfrissíti a szennyest, tisztán tartja az ablakokat… Ráadásul olcsó és a legtöbbször kéznél is van. Azonban az ecet, bármennyire is sokszínűen felhasználható, nem alkalmas mindenre. Van pár dolog a lakásban, amit ha ecettel takarítasz, azzal több kárt okozol, mint hasznot. Mondjuk, mik ezek.

Gránit vagy márvány konyhapult

Sajnos az ecetben pont az ártalmas, ami miatt sokszor egyébként meg szeretjük: a savassága. Az ecetben lévő sav ugyanis az olyan természetes kövekre, mint a gránit vagy a márvány kifejezetten rossz hatással van. Ha nem vigyázol, képes kimarni őket. Ezért ha ezek egyikéből készült a konyhapultod, inkább gyengéd mosogatószerrel és melegvízzel tisztítsd le.

Kőpadló

Ahogy a konyhában a pult, úgy a fürdőben a természetes kőből készült járólap sem fogja szeretni az ecetet. És ha már itt tartunk, a citromot sem, szintén a savassága miatt. Ja, és az ammóniát is kerüld el messziről. Ehelyett a külön erre az anyagra kifejlesztett tisztítószerekkel takaríts. Vagy esetleg a már jól megszokott mosogatószer és melegvíz kombinációjával.

Így nézne rád a Jóbarátok Monicája, ha meglátná, hogy ezeket a dolgokat ecettel akarod tisztítani. (Fotó: Profimedia)

Tojás

Leejtetted a padlóra a tojást és összetört? Ha csináltál már buggyantott tojást, akkor tudod, hogy az ecet inkább arra való, hogy a tojás jobban összeálljon. (Ezért kell ecetes fürdőben megmártani, ha például Benedict-tojást készítesz.) Így tehát kontraproduktív lenne ecet után nyúlni: nem segítene leszedni, inkább csak még makacsabbá tenné a foltot.

Vasaló

Az ecet kárt tehet a vasaló belső részeiben, szóval még véletlenül se jusson eszedbe átönteni rajta, hogy „alaposan áttisztítsd”. Amikor a vasaló már picit régebbi, tehát koszos, eldugult, a következőt érdemes tenni: ürítsd ki teljesen használat után. Majd nézd meg, milyen fajta tisztítást javasol a gyártó, és kövesd az utasításokat.

via

Exit mobile version