nlc.hu
Otthon
Paradicsompalánta megmentése

Így mentsd meg a haldokló paradicsompalántát

Ne aggódj, szakértő tippekkel jövünk, hogy egy-kettőre életet leheljünk a szenvedő paradicsompalántába. Mert igen, képes vagy megmenteni!

A paradicsom az egyik legszuperebb növény, amit a házi kertedbe választhatsz. Nyári saláták, kinti sütögetések, friss szendvicsek ínycsiklandó kelléke, amivel ráadásul a zöldségesnél is spórolhatsz. De mi történik, ha a paradicsompalántád küzd az életben maradásért? Hogyan tudnál fordítani a helyzeten és biztosítani, hogy tényleg legyen azon a növényen termés? Nézzük, mi okból haldokolhat a paradicsompalánta és mi rá az optimális megoldás!

Túl- vagy alulöntözés

A pont megfelelő mennyiségű víz kulcsfontosságú az egészséges paradicsompalánta neveléséhez. Könnyedén lehet, hogy te viszont túl sokat vagy épp túl keveset öntözöd a növényt. Ha sárga, barna szélű leveleket, hervadást látsz, akkor valószínűleg a vízzel lesz a probléma.

Csekkold minden másnap a földjét, hogy megfelelő nedvességű-e, és ha kell, állíts be magadnak emlékeztetőt arról, hogy meg kell öntözni a paradicsomot. Mert amennyiben a föld teteje száraz, akkor bizony vízre van szüksége. De figyelj arra is, hogy a cserépnek jó vízelvezetése legyen, nehogy a túl sok víz álljon a növény szenvedésének hátterében.

Kártevők

Sajnos nagyon gyakori probléma a paradicsompalánták esetében a kártevők megjelenése. Erről akkor bizonyosodhatsz meg, ha a leveleit megrágcsálták, lyukas, ragacsos vagy konkrétan észreveszed rajta a levéltetveket, hernyókat vagy atkákat. A szakértők neem olajat vagy rovarölő szappant ajánlanak a kártevők ellen. De azt is megteheted, hogy a látható rovarokat egyesével, kézzel távolítod el a növényről. Illetve érdemes bazsalikommal vagy körömvirággal együtt nevelgetni a paradicsomot, ezek ugyanis jó társnövények a rovarirtáshoz. 

paradicsompalánta

Fotó: Westend61/Getty Images

Baktériumok

A paradicsomnövények pusztulásának egyik legsúlyosabb oka lehet bakteriális fertőzés. Cubian szerint, ha baktérium van jelen, az egész növény hirtelen elhervad, függetlenül a megfelelő öntözéstől, és ez általában a termésképzés korai vagy középső szakaszában jelentkezik. A szár belsejében barnás elszíneződést lehet látni, de előtte nem jelentkezik sárgulás.

A hervadás korai jeleinél a növény még megmenthető lehet, különösen ha már termést hoz réz alapú gombaölővel, de sajnos ha már előrehaladott állapotban van a hervadás, az már visszafordíthatatlan. Ilyenkor azonnal el kell távolítani és megsemmisíteni a fertőzött növényeket, különösen, ha több másik is van a közelben.

Tápanyaghiány

A kálium vagy foszfor hiánya, gyenge termést, gyenge növényeket és sárguló leveleket okoz. Ugyan el nem pusztul tőle a palántánk, de sajnos túl sok paradicsomot sem fogunk tudni enni róla. A hiány jelei attól függenek, hogy melyik elem hiányzik. Gyakori jelek lehetnek az alulról induló sárgulás, a levélszélek lilás vagy barnás elszíneződése, satnya növekedés vagy gyenge terméshozam. Ez ellen használj paradicsomhoz kifejlesztett tápoldatot, amely gazdag nitrogénben, foszforban és káliumban.

A hőmérséklet és a fény is számít

A megfelelő öntözéshez hasonlóan a paradicsompalántáknak elegendő fényre és stabil hőmérsékletre van szükségük. A hőmérséklet-ingadozások megterhelhetik a növényt, ami a virágok elhullását és lassabb növekedést okozhat. Melegben használj árnyékoló hálót, ha pedig hőmérséklet 10°C alá csökken, takard be a növényeket fagyvédő fóliával vagy takaróval.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top