
A háttérben ugyanis ott lapul egy másik eszköz, ami, ha ugyanannyit működne, mint a hűtő, valósággal felzabálná a pénztárcánkat. Ez a minden konyhában megtalálható készülék a villanysütő.
A legtöbben csak legyintenek: néhány órát megy egy héten, mit árthat? De amint felkapcsoljuk, elképesztő mennyiségű energiát kezd el használni. A 2000–3000 wattos teljesítmény azt jelenti, hogy egyetlen óra sütés alatt akár annyi áramot elégethet, mint a hűtő napok alatt. Ha pedig eljátszanánk a gondolattal, hogy a sütő is napi 24 órában menne, egyszerre hatvan hűtő áramfogyasztása pörögne a villanyórán. Elég ijesztő kép, nem?
Mit lehet tenni?
A magyarázat egyszerű: a sütőnek gyorsan és nagy hőfokra kell felmelegednie, majd azt stabilan tartania. Ez pedig komoly energiabefektetést igényel, amit természetesen mi fizetünk meg hónap végén.
Szerencsére van mód arra, hogy a sütés ne váljon luxussá. A legfontosabb szabály, hogy ne melegítsük elő feleslegesen, hiszen a legtöbb étel tökéletesen elkészül akkor is, ha a bekapcsolás pillanatában már a rácsra kerül. Az is rengeteget számít, ha egyszerre több fogást készítünk: ha már úgyis beindult a gép, használjuk ki a teljes kapacitását. Sok energiát spórolhatunk azzal is, ha nem nyitogatjuk folyton az ajtót, mert minden kilesésnél hő szökik el, amit aztán vissza kell termelnie a sütőnek. A sütés vége előtt pedig a maradékhő is elvégzi a feladatot, így nyugodtan kapcsolhatjuk ki néhány perccel hamarabb.
A villanysütő tehát nem ellenség, de kétségtelenül az egyik legdrágább társunk a konyhában. Ha odafigyelünk rá, továbbra is készülhet benne a vasárnapi sült és a friss kakaós csiga – csak a villanyóra ne kezdjen közben maratont futni.
Fotó: illusztráció, Unsplash