nlc.hu
Otthon

Állateledel

Az allergiás eredetű bőrpanaszoknak számos okozója lehet a kisállatoknál

Ahogy saját testünk bőrfelülete is hatalmas kiterjedésű, és sok mindenre érzékeny, úgy kiskedvenceink bőre is megannyi okból mutathat allergiás tüneteket. Az ő testüket ráadásul nem ruha, hanem szőrzet fedi, amely alkalmas számos környezeti allergén (pl. növényi pollenek) megtapadására. Érdemes az egyes bőrtüneteket időben felismerni, hiszen a bőr és szőr állapotából számos betegségre lehet következtetni.

Mi válthat ki leggyakrabban allergiás reakciót a bőrben? Mi a helyzet a testszerte jelentkező kiütésekkel, vagy más bőrtünetekkel? Lehet-e egy kutya allergiás a bolhacsípésre? Létezik-e eleségintolerancia a kiskedvenceknél? Számos kisállat-tulajdonos sajnos még mindig nincs tisztában a bőr egészségével kapcsolatos problémákkal, és azt sem tudja, hogy a megelőzés tekintetében mennyi mindent tehetne.

Tudtad? – Nem minden kutya bőre ugyanolyan

A kutyák bőrfelülete változó színezetet mutat. Hol egyszínű és világos, hol sötétebb illetve foltokban eltérő árnyalatban látszódik a szőrzet alatt. Sokszor a tulajdonos nem is tulajdonít jelentőséget a bőr felületének és színezetének, maximum a hason illetve a lágyék területén megjelenő foltokra lesz figyelmes. Pedig jó tudni, hogy különböző idüllté váló bőrbetegségek következtében is elszíneződhet.

Az allergiás eredetű bőrbetegségek leggyakoribb jelei és okai

Viszketés, vakaródzás, a szőr tépkedése, korpázás, kisebesedés: ezek az első tünetek, amelyeket egy gazdi tapasztalhat, ha gond van. A háziállatok bőrproblémáinak nagyon sok oka lehet, ezek közül az egyik az allergia. Allergiás reakciót egyrészt kiválthatnak külső hatások, ilyenek a környezetben lévő allergének, valamint az élősködők. De belső folyamatok is okozhatják a problémát, mint az eleségallergia vagy más szervek betegségei.

 

A bőr és szőr állapotából számos betegségre lehet következtetni

A bőr és szőr állapotából számos betegségre lehet következtetni

Számolnunk kell a bolhacsípéssel, a háziporatkákkal és a pollenekkel

A háziállatok ugyanúgy mutathatnak allergiás reakciókat a levegőben szálló pollenre vagy a házipor-atkára, sőt, a jelenség egyre gyakoribb. Sajnos egyes kutyák akár egyetlen bolha csípésére is súlyos allergiás reakcióval reagálhatnak anélkül, hogy testükön megtelepedne bolha. Az emberekkel ellentétben a kutyáknál a tüsszögés, köhögés helyett valamilyen bőrprobléma jelentkezik. A pollen és az atka ugyanis megül a szőrben, a fülekben, az ujjak között. A különböző területek begyulladhatnak, a vakaródzással, rágással pedig tovább súlyosbodhatnak a bőrtünetek a másodlagos baktériumos vagy gombás felülfertőződés miatt.

Egyre ellenállóbbak a külső élősködők

A legtöbb jó minőségű bolhaellenes készítmény már védelmet nyújt az olyan különböző külső élősködőkkel szemben, mint a bolha, rühatka vagy kullancs, ám nem mindig sikerül ezeket pontosan, precízen alkalmazni. Az egyik leggyakoribb  probléma a bolhacsípés, amelyre kiskedvencünk bőre gyakran sokkal érzékenyebben reagál, úgynevezett túlérzékenységi reakcióval. Ez ritkán megeshet szúnyogok és más külső élősködőkkel szemben is. 

Eleségallergia

Háziállataink, főleg a kutyák és ritkábban a macskák olykor túlérzékenyek lehetnek bizonyos táplálék-összetevőkre, ilyenkor a leggyakoribb, hogy viszketés, vakaródzás és bőrtünetek alakulnak ki, illetve a egyes betegeknél emésztőszervi tünetek is. Az eleségben, állateledelekben levő egyes, többnyire állati eredetű fehérjét tartalmazó alapanyagok okozhatnak túlérzékenységi reakciót. Kutyákban és macskákban az elleségallergia megállapítására a szakszerűen és következetesen végigvitt eliminációs diéta, provokációval kísérve jelenleg az egyetlen megbízható  diagnosztikai módszer. A  nagymértékben hidrolizált fehérjére alapozott állatorvosi diétás eledelek felelnek meg ennek leginkább, az úgynevezett „új” fehérjét tartalmazó vagy a házilag összeállított eleség etetése kevésbé megbízható eredményeket ad. Utóbbi esetben az is kérdéses, hogy a házilag összeállított diétás eleség valóban tartalmaz elegendő mennyiségben és arányban minden olyan tápanyagot, amelyre szükség van a bőrnek ilyen esetben.

Mit tehetünk?

Amellett, hogy érdemes minden bőrproblémával állatorvoshoz fordulni, hiszen számos más ok is állhat az elváltozások hátterében, az allergia megelőzésére is sokat tehetünk. Sok esetben már a táplálék összetételének megváltoztatásával is sokat tehetünk.

  • Feltételezett eleségallergia esetén a hidrolizált fehérjét tartalmazó állatorvosi diétás tápok sokat segíthetnek, de mindenképpen célszerű egy szakszerűen végigvitt eliminációs diéta és a szükséges provokációs diéta végigvitele állatorvosi felügyelet mellett.
  • Az érzékeny bőrű állatokon mindenképp hypoallergén samponokat és bőrápoló készítményeket használjunk. Egyes szezonális környezeti allergénekkel (pollen) szembeni allergia esetén már az is segíthet, ha a kutya szőrzetét a szabadban történt séta után vízzel lemosva csökkentjük az allergénnel szembeni kitettséget.
  • Egyes esszenciális zsírsavak támogatják a bőr úgynevezett védőfal funkciójának megerősödését így segítve a bőrpanaszok kialakulásának esélyét csökkenteni. Ezek adagolásáról konzultáljunk állatorvosunkkal.
A problémás bőr hátterében több is lehet, mint bőrprobléma

A problémás bőr hátterében több is lehet, mint bőrprobléma

Mit ne tegyünk semmiképp?

Ne alkalmazzunk embereknek szánt gyógyszerkészítményeket háziállatainkon anélkül, hogy ezt állatorvosunkkal ne egyeztetnénk. Az emberek számára készült gyógyszerek hatóanyaga, annak mennyisége az adott készítményben sok esetben nem felel meg a kisállat-gyógyászatban alkalmazott szereknek. Így egy számára nem megfelelő gyógyszerrel akár kiskedvencünk halálát is okozhatjuk! Ne kezeljünk semmilyen állatbetegséget önhatalmúlag, állatorvosi kontroll nélkül, inkább minden esetben kérjük ki állatorvosunk tanácsát!

A problémás bőr hátterében több is lehet, mint bőrprobléma. A hidrolizált fehérjét tartalmazó diétás tápok segítenek az eleségallergia kezelésében azáltal, hogy csökkentik az allergiát kiváltó fehérjéknek való kitettséget. A Royal Canin® diétás tápjai segítenek kedvencének abban, hogy visszakaphasson egy jobb életminőséget.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top