Otthon

Kopott a parketta, karcos hajópadló – így ápold a faburkolatokat

Amennyire szép dísze lehet a lakásnak egy jól megválasztott laminált padló vagy szépen lerakott parketta, annyira lehangoló, amikor ezek a felületek összekarcolódnak, megrepednek és felpúposodnak. Néhány egyszerű szabály betartásával azonban csillogóan és egészségesen tarthatod ezeket a burkolatokat.

 

A hajópadló, laminált padló és a parketta nagyon elegáns burkolat, de rendszeres gondozást igényel. Ha törődünk vele, akár 10-15 évig használhatjuk a parkettát az első nagyobb felújítás előtt, a hajópadlókat pedig csak 6-8 évenként kell majd felcsiszolni. Az ilyen burkolatok fája olyan élő, természetes anyag, ami a kőhöz vagy más járólapokhoz képest több törődést igényel.

Kopott a parketta, karcos hajópadló – így ápold a faburkolatokat

Csak bő vízzel ne!

Az első alapszabály ahhoz, hogy hosszú életű és szép maradjon a parkettád, az, hogy soha ne mosd fel bő vízzel. A víz ugyanis a fa legnagyobb ellensége, és még akkor is magába szívja azt, ha megfelelően vastag lakkréteg borítja. Az így megáztatott faburkolatok idővel megduzzadnak, felpúposodnak, eldeformálódhatnak és végül el is törnek, amit már csak cserével lehet orvosolni.
A másik, amit mindenképpen érdemes betartanod, hogy nem használsz semmilyen savas kémhatású vegyszert a tisztításhoz még akkor sem, ha nagyobb koszfoltokat szeretnél eltüntetni, mert ezek tönkreteszik a fapadló fényét.
De mégis mit tegyél, ha tisztán akarod tartani a parkettád? Először is szerezz be egy jó nedvszívó képességű felmosórongyot vagy nyeles mopot, amit jól ki tudsz csavarni egy erre alkalmas felmosóvödörben, és vásárolj kifejezetten parkettatisztításra ajánlott szert. A parkettatisztító-szeres vízbe mártott és lehető legszárazabbra kicsavart moppal aztán töröld fel a parkettát. Ezzel a módszerrel akár naponta többször is feltakaríthatod anélkül, hogy az hosszú távon ártana a fa szépségének és épségének. Használhatsz ezen kívül házi módszereket a makacsabb foltok ellen: lábnyomokat és a cipősarkak “féknyomát” pedig petróleummal vagy terpentinnel tüntetheted el úgy, hogy puha ronggyal viszed fel a szert a foltra, majd hagyd megszáradni. A speciális parkettatisztító szerek használata egyébként azért is fontos, mert például egy hagyományos felmosó- vagy mosogatószertől a parketta csíkos és foltos marad, és így elveszíti természetes csillogását. Ez a módszer érvényes a hajópadlóra és a laminált padlóra is.

Kopott a parketta, karcos hajópadló – így ápold a faburkolatokat

Ne csak tisztítsd, ápold is!

A tisztítás mellett rendszeres ápolásra is szüksége van a faburkolatoknak ahhoz, hogy sokáig szépen ragyogjanak az otthonod padlóján. A parketta és hajópadló viszont eltérő gondoskodást igényel ebből a szempontból, mint a laminált padló, hiszen másmilyen a védőfelületük: a laminált padlón védőfólia, a parkettán és hajópadlón pedig lakk a legfelső védőréteg. A laminált padlót polírozóanyaggal kell ápolni úgy, hogy két rétegben kened fel, közöttük fél óra száradási időt hagyva, majd miután a második is felkerült, 1 órán át nem lépsz rá. A parkettánál a kifejezetten erre a célra készült ápolószerek mellett házi praktikákat is bevethetsz: például a karcokat vazelinnal vagy színtelen cipőkrémmel kened be, majd 24 óra múlva fényesre dörzsölöd.

Ügyelj a páratartalomra és hőmérsékletre!

A fapadlók szépségét a fenti ápolási technikák mellett úgy tarthatod fent sokáig, ha ügyelsz a lakás állandó páratartalmára és hőmérsékletére: a legjobb, ha a relatív páratartalmat 45-55% között tartod, a lakás hőmérsékletét pedig soha nem engeded 15 fok alá csökkenni. Télen, a fűtési időszakban a páratartalmat könnyen szabályozhatod: elég, ha a fűtőtestre vagy a kályhára egy vízzel teli edényt raksz, nyáron pedig nagyméretű párologtató mécsest használsz. Ezen kívül pedig sokat segít, ha cserepes növényeket telepítesz a lakásba, mert ezek anyagcseréje a levegő nedvességtartalmát növelik amellett, hogy szebbé, otthonosabbá teszik a környezeted. 

Még több lakásszépítés az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top