Otthon
Szponzorált tartalom

Fényt a manzárdba! – Ilyen a jó tetőtéri ablak

A lakótér bővítésére sokszor csak felfelé van lehetőség – vagyis a tetőteret kell birtokba venned ahhoz, hogy kényelmesebben elférj az otthonodban. Ez az izgalmas projekt azonban egy átlagos építkezésnél komolyabb tervezést és töprengést igényel, hiszen több szempontból is különleges helyszínről van szó. Egy ilyen térnek a legfontosabb eleme az ablak, aminek kiválasztásához adunk ebben a cikkben néhány jó tanácsot.

A lakberendezés talán legizgalmasabb és legtöbb lehetőséget rejtő „alapanyaga” a tetőtér. Ha ügyes és ötletes vagy, valamint okosan használod ki az adottságokat, akkor bájos, kényelmes kuckót varázsolhatsz a tető alá, ahol szívesen töltöd majd az idődet. Ám könnyen el is rontható a dolog, és a végeredmény egy szűk, sötét, levegőtlen és rossz hangulatú zug lesz. De vajon mi a siker kulcsa? Természetesen a fény.

A fény a tetőtér legfontosabb eleme. Ehhez pedig jó ablakre lesz szükséged. (Fotó: Roto)

A fény a tetőtér legfontosabb eleme. Ehhez pedig jó ablakra lesz szükséged. (Fotó: Roto)

Az ablakkal kezdd a tervezést

A természetes fények játéka és intenzitása döntő hatással van egy manzárd atmoszférájára. Ablakok ezért kulcsszerepet játszanak a tetőtér megtervezésekor, vagyis nagyon alaposan körül kell járnod, hogy milyen típust, mekkorát és hova helyezel majd el. Ma már gyakorlatilag bármilyen technológiai és esztétikai igényre képesek megoldást kínálni az ablakgyártók, ezért igazából csak az a kérdés, hogy hajlandó vagy-e rászánni elegendő időt és pénzt, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbbet. Még mielőtt tovább olvasnál, szívleld meg a következő tanulságot: az „olcsósítás” a tetőtéri ablakok esetben is drága dolog. Mivel egy ablaknak hosszú évtizedekig kell jól működnie, a tartósabb, jó minőségű és ezért a magasabb árkategóriába eső gyártmányok mellett érdemes letenni a voksod, mert az olcsóbb termékek hamarabb tönkremennek – tehát előbb-utóbb le kell cserélned őket. A gyengébb minőségű ablakok a kényelmed sem nem szolgálják megfelelően, és azt se felejtsd el, hogy az energiatakarékosság dolgában sem állnak feltétlenül a te oldaladon.

Előszerelt ablakkal időt és pénzt takaríthatsz meg

Milyen a jó ablak? Egyszerű ez a kérdés, és úgy tűnik, bárki tud rá válaszolni: a jó ablak tartós, szép, könnyen nyílik és csukódik, jól bírja az időjárás viszontagságait, nem engedi be a hideget és a hőséget, és természetesen bőségesen árad be rajta a napfény. Ezek tényleg a legfontosabb szempontok, de közel sem az összes. Egy igazán jó ablaknak ennél többet kell tudnia: például legyen egyszerűen, gyorsan és biztonságosan beépíthető. Amint elkezdesz mesterembert keresni, megérted, miért is olyan fontos ez.

Nagyon nagy hiány van szakemberből, és ha találsz is valakit, ő az idejét méregdrágán adja majd neked. Éppen ezért cseppet sem mindegy, hány napot kell nálad töltenie ablakszereléssel. Ezen kívül egy ablak beépítése közben számos hibalehetőség is adódik: például az átvágott tetőhéjalás, a légzáró, a páraáteresztő alátétfólia és persze a szigetelés és a belső párazáró fólia síkjának szakszerű visszaállítása is a mester dolga. Egy jó ablak a szaki „keze alá dolgozik”, a beépítéskor időt takarít meg neki – és neked! –, sőt még a munka során elkövethető hibák lehetőségét is csökkenti. Az úgynevezett gyárilag előszerelt nyílászárók pontosan ezt tudják. Az előszerelés további előnye, hogy beépítéskor kisebb a felfordulás: nem kell megbontani a tetőt, mert az ablakok passzolnak a régi helyére.

Ilyen ablakokat gyárt a Roto, ahol a mérnökök a tervezéskor nem csak arra gondoltak, hogy az ablak egyszerűen és pontosan beépíthető legyen, hanem arra is, hogy könnyen tudják mozgatni az építéskor. Külön kis fület szereltek az ablakokra, aminél fogva rá lehet akasztani az ablakot egy darura, és be lehet emelni a nagy magasságban lévő tetőbe. Így nem kell a 80-100 kilós darabokat kézben cipelni, ami jót tesz a mesterek közérzetének, és így neked is… Ha viszont a daruzás nem jöhet szóba, ezek a fülek akkor is praktikusak: a Roto egy olyan hevederrel ellátott mellényt is kifejlesztett, amire az előbb említett fülek beakaszthatók, és így kézi erővel is biztonságosan és könnyen mozgatható az ablak.

Úgy nyílik, ahogy te szeretnéd

Egy másik fontos szempont a választásakor, hogy az ablak a számodra ideális nyitásmóddal rendelkezzen. Általában a tetőtéri ablakok kilincse felül van, így magasra nyújtózva kell belecsimpaszkodni és lefelé húzni, hogy egy kis friss levegőhöz juss. Sokszor még így sem érhető el a kilincs, és székre kell állni hozzá, hogy kinyithasd az ablakod. Ezért mérlegeld azt is, hogy hol van az ablak billenési pontja: ha alacsonyan van a nyílászáró, érdemes olyat választanod, amelyik a felső harmadban vagy a tetején nyílik.

A kényelem is fontos - gondosan tervezd meg, milyen nyitású ablakot szeretnél! (Fotó: Roto)

A kényelem is fontos – gondosan tervezd meg, milyen nyitású ablakot szeretnél! (Fotó: Roto)

Vannak olyan tetőterek, ahol bárhogyan is építteted be az ablakot, a nyitás körülményes lesz, mert nehezen elérhető helyre kerül a kilincs. Ilyenkor tesz jó szolgálatot a rejtett motorral szerelt ablak, amit távirányítással működtethető. Egy ilyen nyílászáró nagyon hasznos, okos szolgáltatásokkal „turbózható” fel: például nem csak falikapcsolóval vagy távirányítóval működtethető, hanem akár távolról, mobiltelefonnal is vezérelhető – tehát akár nyaralás közben, több száz kilométerről is kiszellőztethetsz, nyithatod vagy csukhatod az ablakaidat kedved szerint.

A nyitva felejtett ablakok sem jelentenek az intelligens modelleknél problémát (a Roto kínálatában például a Designo márkacsaládban találsz ilyen darabokat), hiszen váratlan vihar esetén maguktól is becsukódnak még akkor is, ha épp nincs áram, hiszen felszerelhetők saját szolár modullal és akkumlátorral is. Ezek a megoldások már tényleg olyan extra komfortot kínálnak, ami hosszú távon is a kedvenc helyeddé teszi a tetőteret az otthonodban.

Cikkünk a Roto szakmai támogatásával készült. További hasznos információkat a tetőtéri ablakokról az ő honlapjukon olvashatsz.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top