Otthon

Lakáskertészet lépésről lépésre: így készíts menő otthoni slagot!

Imádok kertészkedni, és csinálom is. Egy nagyjából 1x2,5 méteres folyosórészen. Ami, mondjuk, nem nagy, de terjeszkedem felfelé, úgyhogy van egy szép rózsabokrocskám, egy rakás más virágom, paradicsomom és paprikám. De locsolni, na, azt nem szeretek.

Nem magával a locsolással van bajom, még jó, hát az is a kertészkedés része. Inkább azzal, hogy ebben az irtózatos melegben hány kört kell mennem, mire mindenki elegendő vizet kap a túléléshez. És lehetőleg kétszer egy nap, mert azonnal elszomorodnak a leveleik, ha egy kis száradás történik. Úgyhogy kitaláltam egy szuper megoldást, ami iszonyú menő és praktikus is. Elmentem a közeli kis kertészboltba, ahol amúgy mindig mindenre van megoldás, és csináltam egy saját slagot ide a folyosókertembe.

A tervezés első fázisa, hogy megvizsgáljuk a lakást. A cél: felkutatni a legközelebbi vizes helyiséget – mondjuk, felőlem lehet távolabbi is, csak akkor vegyél majd egy tömlőkocsit is. (Viccelek.)

De térjünk a lényegre, az ilyen lakáskertészeknek, mint én, mutatom mi kell hozzá.

Először is alaposan szemügyre vesszük a csapot, amire tennénk. Ez nagyon fontos, mert borzasztó bosszantó lenne utólag rájönni, hogy nem jó. Tehát általában kétféle csap van, amelyik kívül menetes, meg amelyik belül. Ha kívül van a menetes rész, akkor semmi dolgunk vele. Ha viszont belül, akkor ki kell csavarnunk a szűrőt, és egy átalakítót kell a helyére tennünk. Ez annyit változtat, hogy így kívül is lesz menet. Az egésznek ez a legköltségesebb része, úgyhogy amíg kimész megnézni, reménykedj, hogy külső menetes.

locsolas, otthonHa ezzel megvagyunk, szükségünk lesz egy csapcsatlakozóra. Ez méretét tekintve állítólag több mint valószínű, hogy ¾-es. Simán rá kell csavarni a csapra (vagy az átalakítóra). Ez egy úgynevezett gyorscsatlakozó egyik fele. Erre fogjuk majd rápattintani a locsolócsövet a gyorscsatlakozó másik felével.

A gyorscsatlakozó másik részét a cső végére kell tenni. Nekem az egyik, ami a csapra megy, az lezárja magát, ha lehúzom a csatlakozóról. Ez azért jó, mert nyilván nem maradhat a konyha közepén, szóval minden locsolás után feltekerem és kiakasztom. Ha lezárható a vége, akkor nem kell a víz kiengedésével babrálnom, benne marad, és legközelebb kilocsolom.

A másik végére pedig teszünk egy sima csatlakozót és egy szórófejet. Nekem a legegyszerűbb tekerős van, amit szintén el lehet zárni. Sőt állítható, szuperül lehet vele permetezni is a vizet, hogy a levelek is kapjanak. Ebből annyiféle van, hogy el se hinnéd. Kicsi tekerős, nagy tekerős, pisztolyos, kis fejű, nagy fejű, még nagyobb fejű. Bármilyen.

locsolas otthon, kertÉs végül a cső. Slag nem csak az a megszokott zöld lehet, bár az se rossz, csak nem annyira passzol a lakáshoz. Ide valami csinosabb kell. Én kiszúrtam az átlátszó csöveket. Azok közül is azonnal a legvékonyabbat, mert kis helyet foglal, könnyű és hasonló kedves gondolatok, csak éppen nekünk nem jó….A locsolócső mindenképpen ½-es vagy ¾-es, aminek nagyon egyszerű oka van, arra tud rámenni a csatlakozó, ami nélkül nem sokra megyünk.

lakaskertészetEnnyi lenne. Az egész szerkezet nagyjából öt perc alatt összeállítható. A cső két végére rányomjuk a csatlakozóvéget, rácsavarjuk, jól meghúzzuk, a végére rányomjuk az öntözőfejet, a másik végét pedig a csapra. Kinyitod a csapot, nem kell nagyon, de ezt ki kell kísérletezni, neked hogy a legjobb, és már mehetsz is locsolni. Egyébként, ha nem bízol magadban, akkor a boltban is szívesen összerakják neked.

locsolas

Most pedig lássuk a bevásárló listát árakkal. Ezt én most a hozzám közeli bolt árai alapján írtam össze, de nagyjából ezek az átlagárak.

  • csapátalakító 2200 Ft
  • ¾-es csapcsatlakozó 290 Ft-tól, egy ismertebb márka kb. 850 Ft
  • tömlő (1/2 vagy ¾) 140-290 Ft-tól/méter
  • gyorscsatlakozóvég, lezárós 1290 Ft
  • gyorscsatlakozóvég, sima 420 Ft
  • öntözőfej 1050 forinttól

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top