Otthon

5 növénymentő ötlet – hogy életben maradjon

Sajnos a növénygondozásnál mindig akadnak nehézségek, de a legtöbbet egyszerűen ki lehet küszöbölni.

Ha szeretnéd, hogy az otthonod zöld növények sűrűjébe boruljon és csak az tart vissza, hogy nem igazán megy a gondozás, ne izgulj! A következő tippek segítenek megoldani azokat a problémákat, amelyek elkerülhetetlenül felmerülnek minden növénygondozónál, nem csak nálad.

Így nem sárgul be a növény levele!

A sárga színű növényi levelek leggyakoribb oka a kiszáradás vagy épp a túlzott öntözés. Ezt könnyen ellenőrizni tudod. Ha száraz a növény talaja, nem öntözted eleget, ha pedig folyamatosan nedves és porlik, túl sok vizet adtál szegénynek. Ahhoz, hogy egyik irányba se menj el túlzottan, állíts be egy öntözési menetrendet.

Forrás: Tumblr.com

Forrás: Tumblr.com

Így nem barnul be a növény levele!

A barna levelek is a rossz öntözési szokásokra utalnak általában, de itt általában a túl kevés víz a bűnös. Persze az is előfordulhat, hogy elvileg elegendő vízzel öntözted a növényedet, de a vízelvezetéssel volt a probléma. Érdemes egy kis tálcára rakni a cserepet, és kavicsokat meg egy kis vizet rátenni a megfelelő páratartalom elérése érdekében. A barna levelek másik gyakori oka a talajban levő só felhalmozódása felhalmozódása lehet. Ezen a desztillált vízzel való öntözés könnyen segíthet.

Így nem lesz túlöntözve!

Ez a növény sajátos igényeitől függ, de tartsd észben, hogy otthonod légköre és az évszakok is befolyásolhatják, hogy mennyi vízre lesz szüksége. Például jóval szárazabb lehet a lakásban a levegő a téli fűtésszezonban, amitől gyorsabban kiszáradhat a növény földje. 

Így nem rontod el a trágyázással!

Sokszor a talajban olyan tápanyagokkal vannak eleve, amelyekkel egy növénynek el kell lennie akár évekig. Azonban, ha azt szeretnéd, hogy a növényeid gyorsabban növekedjenek például, nézd meg, melyik műtrágya típus illik legjobban hozzájuk. Ügyelj arra, hogy csak a termesztési időszakban, általában tavasszal és nyáron végezd az eljárást.

Így nem szállják meg a kártevők a növényt!

A legelterjedtebb szobanövény kártevők közé tartoznak a takácsatkafélék és a viaszos pajzstetvek. Előbbiek szabad szemmel nem láthatók, de előfordulhat, hogy az általuk megfertőzött növény levelein kis, barna vagy sárga foltok jelennek meg vagy akár pókhálók. Ahhoz, hogy megszabadulj tőlük, erős sugarú vízzel mosd le a leveleket, ez általában elég az atkák eltüntetéséhez.

Apartment Therapy

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top