Otthon
Szponzorált tartalom

Diszkrét díszek – így változtatja meg az otthonod stílusát egy villanykapcsoló

Bár naponta több tucatszor érintjük meg őket, a villanykapcsolókról szinte tudomást sem veszünk. Hiszen ellátják a feladatukat, nekünk pedig ennyi elég is. De tényleg nem több egy kapcsoló, mint hasznos, praktikus kiegészítő? Véleményünk szerint fontos dizájnelemekről és lakberendezési tárgyakról van szó, amelyeknél tökéletesen érvényesül a tervezők bölcsessége: a szépség és a lényeg a részletekben bújik meg.

Egy ínyenc és a részletekre odafigyelő lakberendező olyan gondossággal választja meg a villanykapcsolók  és konnektorok formáját, színét és anyagát, mint a függönyöket és a bútorok kárpitjait. Hiszen pontosan tudja, e tárgyak apró részletei ékesen beszélnek az ott lakó ízléséről, és észrevétlenül, de nagyon is hatékonyan befolyásolják az enteriőr összképét, a benne tartózkodók hangulatát. Íme néhány értékes szempont, amit a profiktól lestünk el, és nekünk is tanácsos figyelembe venni vásárláskor.

A lakásbelső legkisebb részletei is hatnak a hangulatunkra (fotó: istockphoto.com)

Az anyag az első

Ha igazán gondosan és jó ízléssel szeretnénk megválasztani a lakásbelsőnkhöz leginkább illő villanykapcsolót, akkor nem elég a színre koncentrálnunk. Mi több, a szín kérdése számos lakberendező véleménye szerint másodlagos, és előbb az anyag kérdését kell tisztázni. Egy tiszta fémfelület például modernitást kölcsönöz a szobabelsőknek, ugyanakkor komolyságot, megbízhatóságot és a „van benne anyag” érzését is sugározza magából. Az ízléses és praktikus műanyag borítások azt kommunikálják, hogy az otthon lakói előnyben részesítik a gyakorlatiasságot és a visszafogottságot. Ha pedig fa vagy bőr borítású a kapcsolónk – nem tévedés, valóban kaphatók olyan varrott, bőrből készült darabok is, mint amilyen az alábbi képen is látható a Legrand kínálatából –, az egyértelműen jelzés arról, hogy a kifinomult elegancia  és a természetközeli megoldások hívei vagyunk.

Azért is javasolják először egyébként az anyag meghatározását a profik, mert ma már számos olyan kapcsolócsalád kapható, amelyek borítása cserélhető (vagyis ha egy fémkapcsolónál megunnánk az ezüst színt, egy mozdulattal rápattinthatunk a vázra egy ugyanolyan, de arany színű burkolatot), ám az anyag megváltoztatása már a kapcsoló komplett cseréjével járna.  

Beszédes formák

Akárcsak az anyag, a forma sem direkt módon hat ránk egy villanykapcsoló vagy egy konnektoraljzat esetében, azonban mégis erőteljes benyomást keltenek bennünk tudat alatt azok a vonalak és síkok, amelyekben testet ölt egy ilyen tárgy. Ez az oka, hogy a hozzáértők a formavilágot mérlegelik második szempontként a választás során. A formák igen beszédesek, ha jól figyelünk rájuk: a szögletes határolóvonalak erőt, dominanciát, modernitást és energikusságot hordoznak magukban, a kerekebb, lágyabb ívek pedig az időtlen harmónia és a békés otthonosság érzését teremtik meg maguk körül. Nagyon kicsi, apró részletekről beszélünk, de a trükk éppen az, hogy anélkül képesek ezek a tárgyak befolyásolni a hangulatunkat egy lakásbelsőről, hogy annak tudatában lennénk. Mivel így hatnak, a vásárláskor érdemes olyan szemmel megnézni egy kapcsolót, mint ahogy egy festményt tekintünk meg a múzeumban: mélyedjünk el a részletekben, ugyanakkor engedjük, hogy a tárgy egésze keltsen benyomásokat bennünk. Figyeljük az érzéseinket, amelyeket a tárgy megjelenése a kelt, és ezek alapján hozzuk meg a végső döntést!

(Fotó: istockphoto.com)

Színek és minták

Az anyagválasztás után fordítsuk figyelmünket a színekre és mintákra, mivel az enteriőrrel kapcsolatos benyomásainkat ezek formálják a legnagyobb erővel. A klasszikus ízléskódex szerint a világos árnyalatú falak és kárpitok mellé világos színű kapcsolók illenek, ugyanakkor ez a szabály már nem érvényes egy bohém lakásbelsőnél, ahol éppen az dobja fel a hangulatot, hogy drámaian eltér a kapcsolók és más, kisebb kiegészítő elemek színe a környezettől. Vidámságot és mozgalmasságot kölcsönös a kontrasztos tónusok használata, ám ez az elevenség időnként akár fárasztó is lehet, ezért alaposan fontoljuk meg, mielőtt ilyen vibráló atmoszférát teremtünk magunk köré bútorainkkal és más lakberendezési tárgyainkkal.

Ez is érdekelhet Megnézem
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top