Otthon

Mosási trükkök színes ruhákhoz

Mondhatnánk, hogy ahány ház, annyi mosás, azonban vannak alapszabályok, amelyeket mindenkinek érdemes betartania. Mutatjuk, melyek a legfontosabb dolgok, amelyekre a színes ruhák kezelésekor feltétlenül figyelnünk kell.

Amikor beleszeretünk egy ruhába, úgy érezzük, hogy örökre hordani szeretnénk. Ám ha néhány hónap múlva egyszer csak azzal szembesülünk, hogy nem ragyogunk már benne, és ennek nem mi magunk vagyunk az oka, szomorúan vesszük tudomásul, hogy bizony a színével együtt a varázsát is elveszítette kedvencünk. Azonban még mielőtt elhatároznánk, hogy minden imádott felsőből legalább 5 egyformát vásárolunk, nézzük, mit tehetünk a színek megtartásáért. 

Mossuk külön

Bár sokaknak természetes, hogy a fehér és a színes holmikat külön mossuk, ezzel még nem teszünk meg mindent a ruháinkért. Ahhoz, hogy megkönnyítsük a saját dolgunkat, kezdjük azzal, hogy gyűjtsük külön a mosnivalót. A szennyeseket is tárolhatjuk színenként, így egyszerű lesz átlátni a rendszert, hiszen azonnal szembetűnik, ha egy féléből összegyűlik a mosandó adag.

Vannak, akik a színeseken belül is csoportosítanak. A feketéket a legtöbben egyszerre mossák, de akadnak szép számmal, akik nem bízzák a véletlenre, és a piros és lila ruhákat sem vegyítik a többihez, ugyanis azok a mosás során foghatnak is. Akiknek nincsen túl sok ilyen színű ruhájuk, de nem merik bevállalni a közös tisztítást, azok moshatnak fél adagot is rövid programon, kímélő mosáson.

Segítenek a címkék

Minden ruhában van egy kis címke, ami olyan titkokat rejt, amelyek hozzásegítenek a legféltettebb darabjaink megkíméléséhez. Így ha színes ruhát mosunk, érdemes megnézni, mit üzennek azok az apró jelek. Ugyanis nemcsak az anyagok összetétele kapcsán fontos betartani az utasításokat, hanem a színek miatt is.

Mosási trükkök színes ruhákhoz

Nem kell a nagy hőfok

Az sem mindegy, hány fokon mosunk. Azokat a ruhákat, amelyek nem piszkosak vagy foltosak és csak frissítésre szorulnak, elég, ha 30-40 fokra tesszük be a gépbe, így a színüket is kíméljük. Fontos, hogy a mosógépet ne tömjük tele. Ilyenkor elég, ha a gyors mosást választjuk és a rövid programon indítjuk el.

A legtöbbet azzal tehetünk ruháinkért, ha odafigyelünk rájuk, és úgy tisztítjuk őket, ahogyan azt a színük és az anyaguk megköveteli. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a színpompás holmijainkhoz mindenképpen olyan mosószert használjunk, amelyet kimondottan a színes ruhákhoz fejlesztettek, hiszen ezek hozzájárulnak, hogy a kedvenceink ne fakuljanak ki, és még sokáig viselhessük őket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top