Otthon

9 hiba, amit mindenki elkövet takarításkor

Mindenki utálja, ha az egész hétvégét suvickolással, mosással és porszívózással kell töltenie. A lakás kitakarítása a végtelenbe és tovább bír nyúlni, pedig pár trükkel harmadára csökkenthetjük a tisztítással töltött időt.

1. Nem követed a “tetőtől talpig” elvet

Ha először porszívózol, mert mondjuk az a kedvenc házimunkád, és a végére hagyod a portörlést, mert azt meg ki nem állhatod, akkor minimum kiszúrsz magaddal. A frissen porszívózott lakást jól teleporolod, és kezdheted az egészet elölről. Kezdj úgy neki a takarításnak, hogy fentről lefelé haladsz, és bármennyire is fájdalmas, a porszívózás legyen a legutolsók között.

2. Nem szelektálva gyűjtöd a szennyest

Rengeteg időt spórolhatsz, ha eleve színek szerint gyűjtöd hét közben a szennyest. Talán több szennyeskosárra lesz így szükséged, viszont súlyos perceket nyerhetsz magadnak, ha a mosáskor már csak annyi a dolgod, hogy az épp mosni kívánt színű ruhákat egy mozdulattal bedobod a megfelelő programra a mosógépbe.

3. Napsütésben mosod le az ablakokat

Talán jobban esik napsütésben ablakot pucolni, csak az a baj vele, hogy meleg rásüti az ablakra az ablaktisztító szert, mielőtt teljesen letisztítanád az ablakot. Ez pedig csíkokat jelent, amik miatt lehet újrakezdeni az egész procedúrát, egy borúsabb napon.

9 hiba, amit mindenki elkövet takarításkor

4. A porszívó seprűs részével porszívózod fel a parkettát

Azt mondják a takarítós szakértők, hogy be kell fordítani a porszívó fején a seprűs részt, amikor nem a szőnyeget porszívózod, mert ha azzal csinálod, akkor szétspricceli a port maga körül. Én eddig azt hittem, hogy pont arra van, hogy parkettát porszívózzunk vele, de ezek szerint mégsem.

5. Elmosod az edényeket, mielőtt a mosogatógépbe tennéd őket

Az ételmaradékokat természetesen a szemetesbe kell söpörni a tányérokról, de felesleges kézzel elmosogatni, mert akkor minek van mosogatógép, ugye. Csak idő- és energiapazarlás az egész; szerencsénkre már erre is végeztek egy kutatást, és kimutatták, hogy nem lesz tisztább az edény a mosogatógép előtti mosogatástól.

9 hiba, amit mindenki elkövet takarításkor

6. Nem hagyod állni a csempetisztítót, mielőtt letörölnéd

Hagyd pár percig hatni a vegyszereket ott, ahova fújod őket. Főleg igaz ez a konyhai zsíros és fürdőszobai vízköves csempékre. Ha rögtön, miután felfújtad a tisztítószert, már le is törlöd, akkor nem történik szinte semmi, csak az apróbb, nem annyira letapadt szennyeződéseket távolítod el.

7. A család nem veszi le az ajtóban a cipőjét

Rá kell szoktatni a család minden tagját, hogy az előszobai rész, még ha pici is, arra való, hogy ott vegyék le és fel a cipőjüket. Ellenkező esetben, ha betrappolnak utcai koszos cipőben a lakásba, sokkal hamarabb bekoszolódik az, amit nagy erőfeszítéssel kipucoltál hétvégén.

8. Szöszeltávolítót használsz, hogy összeszedd a macskáid, kutyáid után a szőrt

Tudod, az a ragacsos guriga, amivel nekiesel a macskaszőrös kanapénak és ruháknak, ha már nagyon zavarja a szemedet a sok elhullajtott szőr. Bár jó kis szerkezet, de elég nehézkes és időigényes nagyobb felületen használni. Sokkal egyszerűbb, ha húzol egy gumikesztyűt, és azzal szeded össze a szőröket, pompásan tapad hozzá mindenféle kisállat szőre.

9. Elfelejted, hogy a takarítóeszközöket is ki kell takarítani

A koszos portörlőrongyok, felmosófej, teli porszívózsák több kárt okoz takarításkor, mint hasznot. Miután használtad, ne felejtsd el kitisztítani azt, amit még használni akarsz legközelebb, hogy ne csak az előző heti koszt kend majd vissza a lakásodra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top