Petcast. Az állati podcast: Csodálatos kutyaorr – Játékos fárasztás: A nose work

A kutyák orra csodálatos kis műszer: egy olyan rendkívüli érzékszerv, amelyen keresztül könnyen lefáraszthatók a mindennapokban. Például úgy, hogy szó szerint az orruknál fogva vezetjük őket, ahogyan teszik ezt az egyik legújabb kutyás aktivitás, a nose work művelői. Az adás vendégének, Vámosi-Nagy Nóra trénernek köszönhetően sok érdekességet megtudhatunk a kutyák orráról és persze a nose workről is.

A kutyák alapvetően az orrukkal „látnak”, az ő elsődleges érzékszervük a szaglás. Az orruk érzékenysége össze sem hasonlítható az emberével: míg nekünk kb. ötmillió szaglósejtünk van, nekik – fajtától függően – 125-300 millió. A kutyák agyának 30 százaléka a szagfeldolgozást szolgálja, ez negyvenszer nagyobb terület, mint az ember esetében.

A mindennapokban is megfigyelhetjük ezt akár egy sétánál, vagy egymás szaglászásánál. De érdemes tudatosan kiaknázni a kutyák rendkívüli szaglását akkor is, ha csupán lefárasztani akarjuk őket, hiszen, ha az agyuk dolgozik, az számukra ugyanolyan megterhelő, mint amikor mi gondolkodunk.  Például a nose work-kel, amit az adás vendége, Vámosi-Nagy Nóra kutyatréner honosított meg Magyarországon.

Az adásból többek között kiderül:

  • hogyan fészbúkoznak a kutyák
  • miként használható ki a fantasztikus szaglásuk a nose work-ön keresztül
  • miért hasznos elfoglaltság gazdik és kutyák számára a nose work, vagy más szimatolós aktivitás.

Hallgass ide, mert alapigazság, hogy a fáradt kutya a jó kutya! 🙂

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top