Petcast. Az állati podcast: Ha a macska rombol és nem dorombol

Sokféle viselkedést mutathatnak a macskák, amit mi emberek nehezen tolerálunk, vagy nem értünk. És van viselkedési probléma, aminek akár betegség is állhat a hátterében. A jelölés, a rombolás, vagy a kényszeres tisztálkodás is ezek közé tartoznak. Sátori Ágnes állatorvost, viselkedési szakértő a Petcast vendége ezúttal, akivel átbeszéljük: milyen viselkedés teljesen természetes a macskák világában, mi az, ami problémás, és ezekkel mit tudunk kezdeni.

Ma már nem csak a kutyák, de a macskák gazdijai közül is egyre többen fordulnak viselkedésterapeutához. Egyrészt sokkal többen tartanak macskát. Másrészt nagyon másképp, mint akár csak 10-20 évvel ezelőtt. Harmadrészt a környezet, amelyben mi és ezzel kedvenceink élnek, nagyon messze áll már a természetestől.  

Az állandó zaj például nagyon megviseli a cicák idegrendszerét, hiszen ők nálunk sokkal jobban hallanak, ezért gyakori a stressz. Ezt magunk is előidézhetjük, ha mondjuk alig vagyunk otthon, és azt gondoljuk, jó ötlet még egy macskát vinni az addig egyedüli mellé, hogy ne legyen egyedül.

Sátori Ágnes azt mondja, a macskák leggyakoribb viselkedési problémái nem feltétlenül azok, amikkel hozzá fordulnak. A durva játékot a gazdival például sokan tolerálják, pedig nem kellene, sőt! Ellenben például a karmolászás vagy az éjszakai vadászat sok macskatartót kiakaszt, pedig ezek a macskák természetes viselkedési készletéhez tartoznak, hiszen ragadozók.

Az adásból kiderül többek között még az is, hogy:

  • milyen viselkedési zavarokkal fordulnak manapság a legtöbbször teraputához,
  • ezeknek milyen pszichés vagy akár testi problémák állhatnak a hátterében,
  • idős cicáknál hogyan változik a viselkedés,
  • milyen emberi viselkedést tűrnek nehezen a macskák,
  • milyen módszerekkel tudjuk csökkenteni a stresszt a macskáknál,
  • hogyan tudjuk hozzászoktatni a cicusokat az állatorvosi látogatáshoz,
  • milyen módon tudjuk ingerekkel gazdagítani a macskák környezetét,
  • milyen módon lehet zökkenőmentessé tenni több cica együttélését,
  • nevelhető, tanítható-e a macska annak érdekében, hogy gördülékenyebb legyen az együttélés vele.

Akinek macska van az otthonában, annak ez az adás kifejezetten ajánlott. Aki pedig csak szereti a cicákat, az is hallgassa meg, mert sokat lehet belőle tanulni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top