Ragyogáskommandó

10 varázslatos közterület, amely a filmeknek köszönhetően vált világhírűvé

Ha egy sikerfilm felismerhető helyszíneken játszódik, könnyen hozhat magával turistákat. Az igazán nagy sikerfilmek forgatási helyszínei pedig még évtizedekkel később is vonzzák a látogatókat, akik szeretnék személyesen is átélni a filmes helyszínek mozivarázslatát.

A Times Square New Yorkban, az Eiffel-torony Párizsban, a Colosseum Rómában vagy a Trafalgar tér Londonban csupa olyan helyszín, amelyet rengeteg filmben láthattunk már, mégsem mondhatjuk rájuk, hogy egy-egy film tette őket híressé. A filmesek az esetükben inkább csak kihasználták e helyek ismertségét és népszerűségét, hogy általuk is pluszérték kerüljön a filmvászonra. Ám akadnak helyek, melyek a filmes stábok érkezése előtt maximum helyben voltak ismertek, és ha nincs egy-egy zseniális mozis momentum, ma nem lennének teli velük az útikönyvek és az utazásokat ajánló cikkek. Ezekből szemezgettünk.

A Chhatrapati Shivaji Terminus pályaudvar Mumbaiban

Film: Gettómilliomos

A Legyen Ön is milliomost központi témává emelő, Oscar-díjas mozi ugyan Indiában játszódik, de nem bollywoodi készítésű, az alkotók mégis megengedtek maguknak egy Bollywoodra jellemző ének- és táncbetétet tiszteletadásként a film végén. Furcsa véletlen, hogy pont az a bónusz táncjelenet a vasútállomáson lett a film legikonikusabb pillanata, amely részben a Jai Ho című dalnak, részben a fantasztikus koreográfiának, részben pedig a lenyűgöző pályaudvarnak is köszönhető. A látványos vasútállomást kedvelik a turisták, pedig elképesztő tömeg uralja: 7 millió ember fordul meg ott minden egyes nap.

A Philadelphia Art Museum lépcsői

Film: Rocky

Azt nem lehet mondani, hogy Philadelphia lenne a turisták kedvenc városa, de ha valaki mégis arra téved, egészen biztosan elmerészkedik a Philadelphia Art Museum 72 lépcsőfokához, hogy a tetejére felérve a levegőbe bokszoljon, ahogy tette azt Sylvester Stallone a Rockyban. A lépcsőnél található bronz Rocky-szobor és a pompás kilátás is megteszi a hatását: nem csoda, hogy idén még a szuperhős Shazam is Rockyt utánozta a lépcsők tetején állva a mozikban.

Punxsutawney főtere

Film: Idétlen időkig

Az Idétlen időkig azért tökéletes városreklám, mert a főhős ugyanazt a napot éli meg újra meg újra, ami azt jelenti, hogy ugyanazokat az utcákat és tereket barangolja be nap mint nap, vagyis a film végére még úgy is az agyunkba vésődik néhány utca és tér, ha közben leginkább a szereplőkre és a poénokra, nem pedig a háttérre koncentráltunk. Az Idétlen időkig-gel ráadásul egyszerre két város járt jól: bár a sztori Punxsutawney kisvárosában játszódik, a stáb valójában a Chicagótól 90 kilométerre fekvő Woodstockban forgatott. A film sikere miatt a woodstockiak is átvették a punxsutawney-i szokást, és évről évre egy ünnepség keretében kérdezik meg a mormotától, mennyi van még hátra a télből.

A legikonikusabb helyszín kétségtelenül a Gobbler’s Knob névre hallgató emelvény, amely valójában Punxsutawney-tól néhány mérföldre található, de a filmben Woodstock főterén állították fel. A rossz hír az, hogy utána le is bontották, de a téren így is található emlékezetes helyszín, például az, ahol a filmben Bill Murray és Andie McDowell táncoltak.

A Markt tér Bruges-ben

Film: Erőszakik

Belgium ékszerdoboza messze nem volt olyan kiemelkedő turistacélpont 2008 előtt, mint amilyen lett az Erőszakik bemutatója után. A filmbeli két bérgyilkos (Colin Farrell és Brendan Gleeson emlékezetes megformálásában) gyakorlatilag az egész kisvárost bejárja, de a legfestőibb helyszín kétségtelenül a magas toronyórával díszített, a közepén egy látványos szoborral, a szélein pedig rengeteg sörözővel/étteremmel büszkélkedő Markt tér, ahol hőseink rengeteg időt töltöttek el. Meseváros meseépületekkel.

A Washington Square Park San Franciscóban

Film: Piszkos Harry

San Francisco kapcsán szinte mindenkinek a Golden Gate híd, az Alcatraz börtön és a dimbes-dombos utcákon közlekedő, old school villamosok ugranak be, pedig bőven akadnak más látnivalók is. Az egyik ilyen a város központjában található Washington Square Park, amelyet a mesés, fehérre meszelt falú temploma tesz igen látványossá. A parkban ingyenes filmvetítéseket, koncerteket és színházi előadásokat tartanak rendszeresen, a parkot körülvevő éttermek és galériák között pedig ott vannak a város legjobbjai. A Washington Square Park ikonikus helyszín volt a Piszkos Harry első részében. Itt bújt el a Skorpió nevű sorozatgyilkos az egyik háztetőn, hogy onnan vadásszon a téren járókra a távcsöves puskájával.

A Chippewa téri pad Savannah-ban

Film: Forrest Gump

Alan Silvestri varázslatos zenéjére fúj a szél egy tollat Amerika legrégebbi városának, Savannah-nak a központjában, és befújja a híres Chippewa térre, pont egy padhoz, amelyen ott ül buszra várva Tom Hanks, vagyis Forrest Gump. A templommal, színházzal, parkkal és számos szórakozóhellyel rendelkező Chippewa Square Savannah éjszakai életének központja, és bár az ominózus pad csak egy filmes kellék volt, számos másik padon pihenhetünk meg arrafelé, és az eredeti padot is megnézhetjük a Savannah History Museum helytörténeti gyűjteményében.

A Károly híd Prágában

Film: Mission: Impossible

Bár a Károly híd számos film számára szolgált már helyszínül, az amerikai turisták számára Tom Cruise tette fel a térképre, amikor az első Mission: Impossible elején a hídon veszítette el a csapata egy részét. Bár a film éjszaka játszódik, az azért némileg csalóka, hogy Ethan Hunt, vagyis Tom Cruise egyedül ácsorog a szobrokkal díszített Károly hídon: Prága turistalátványossága még éjjel is vonzza a látogatókat, szóval a valóságban egy hollywoodi produkció sztárjának van csak esélye arra, hogy magányosan kóricáljon rajta.

A Griffith obszervatórium és környéke Los Angelesben

Film: Haragban a világgal

1935-ben lett készen, és majdnem ugyanolyan ikonikus része L.A.-nek, mint a Hollywood jel a domboldalban. Arról, hogy a Griffith obszervatórium egyet jelent Los Angelesszel, leginkább James Dean tehet, akinek a Haragban a világgal című filmjében a helyszín fontos szereppel bírt, a film kulcsjeleneteit vették fel az épületen kívül és belül. Ha bejutni esetleg nem tudunk valamiért, a csillagvizsgáló és környéke – egy gyönyörű park – kívülről is káprázatos látványt nyújt, részben az épület, de elsősorban az innen nyíló kilátás miatt. Azóta számos másik filmben (Kaliforniai álom, Fergeteges forgatás) volt fontos helyszín, de kétségtelenül James Dean volt az, aki világhírűvé tette.

A Trevi kút Rómában

Film: 8 és ½

A Poli-palota oldalába épített, látványos barokk szökőkút olyannyira kiemelt szereppel bírt Fellini filmklasszikusában, hogy a jelenetet általában még az is ismeri, aki magát a 8 és ½-et még sohasem látta. Azt nem állíthatjuk, hogy Fellini fedezte fel a világnak, hiszen már a Római vakációban is szerepelt, de az kétségtelen, hogy ő tette igazán világhírűvé. Amikor a skandináv szépség, Anita Ekberg bemászik a kútba, élvezi maga körül a víz csobogását, és Marcello Mastroianni utánamegy, egészen páratlan módon égeti bele magát az agyunkba. A kút egyetlen hibája a körülötte összegyűlő rengeteg turista, akiktől nehéz befogadni a látványt a maga teljességében.

Egy pad a csatorna mellett Amszterdamban

Film: Csillagainkban a hiba

Kevés film használta eddig a romantika városaként Amszterdamot, de a haldokló tinik románcáról szóló Csillagainkban a hiba nagy szolgálatot tett a városnak. A vicces az, hogy Anna Frank háza mellett egy pad lett a másik ikonikus helyszín, egy olyan pad, amilyenből amúgy több száz található a városban a csatornahálózat partján. Itt csattant el a filmben az első csók Shailene Woodley és Ansel Elgort között, és a rajongók azóta térképeket és fényképeket nézegetve keresik az ikonikus helyszínt, amelyet nem könnyű megtalálni, és épp ezért is izgalmas a játék. A valódi pad azóta tönkrement, leszerelték, és újat tettek a helyére, de ez nem igazán zavarja az odalátogató turistákat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top