Shine

10 tipp shopping túrához, hogy ne bánd meg a felhajtást

http://www.instyle.com/fashion/50-best-fashion-tips-all-time#262309 http://www.goodhousekeeping.com/beauty/fashion/a34935/fashion-stylist-tips

Hirtelen felindulásból vásárolni nem művészet. Mindenkivel előfordul, hogy meglát egy ruhát a kirakatban és úgy érzi, neki az márpedig kell. Még akkor is, ha “lehetne inkább kék”, vagy “egy picit lehetne hosszabb, na nem baj”.

Az már inkább baj, hogy miután tisztul a fejünk az örömmámorból és eljön az első alkalom, hogy valóban felvegyük a ruhát, kiderül, tényleg nem áll jól. Ilyenkor, ha gondosak voltunk még maximum visszacserélhetjük a blokkal egy másikra, de valójában legtöbbször betesszük a szekrénybe és ott marad a következő 1-3 évre. Érintetlenül.

Ha nem akarsz még egyszer ilyen helyzetbe kerülni, fogadd meg a lenti tíz tippet a következő vásárolgatás alkalmával és meglátod, nem fog a gardróbod újabb felesleges holmival gazdagodni.

1. Derítsd ki, milyen ruhafazon áll jól

Test vonalát követő, deréktól bővülő A-vonalú szoknyás vagy épp mell alatt szabott fazon – ha tudod, melyik a legelőnyösebb, ne tágíts tőle. Legyen bármilyen az aktuális trend, ha hozzád az nem illik, passzold és örülj neki, hogy tudod, miben nézel ki szuperül és keress abból a fazonból különböző mintájút, színűt, anyagút. Ettől még nem lesz megjelenésed egyhangú, inkább stílusos.

2. Öltözz fel a vásárláshoz

Ha shoppingolni mész, válassz megfelelő alsóneműt hozzá, pláne, ha valamilyen kulcs darabot keresel. Ha pánt nélküli ruha kell, viselj olyan melltartót, amivel azt majd hordani tudod. Mélyen dekoltált ruci esetén is érdemes csekkolni, nem látszik-e ki indokolatlanul az alsóneműd. Ha pedig tudod, hogy valamilyen alakformáló szettel szeretnéd majd viselni, mindenképp vidd magaddal, hogy lásd, biztosan megfelel-e az elvárásaidnak a kiszemelt darab.

3. Nézd meg a bevarrt címkét

Farmervásárlás előtt érdemes rápillantani az anyag összetételére is – már ha olyan nadrágot szeretnél, ami nem nyúlik ki indokolatlanul és megőrzi eredeti fazonját 2-3 felvételt követően is. Skinny nadrágoknál ez különösen fontos, máskülönben csúnyán buggyosra tágul az anyag fenéktájon. A lycra legalább 2%-nyi legyen benne, az ideális pedig az, ha a 95% pamut mellé, 5% Lycra társul.

4. Figyeld a jeleket

Még mindig a címkéknél vagyunk, csak most egy másiknál. Mindenképp csekkold, hogy a kiválasztott darab hogyan tisztítható. Ha nem akarsz vagyonokat a tisztítóban hagyni, inkább kerüld el a nem mosható darabokat, de a csak kézzel mosható típusokat is jobb ha kerülöd, ha úgyis tudod, hogy nem fogsz vele vesződni. Óriási a kínálat, biztosan találsz másikat, ami megfelel az elvárásaidnak.

5. Párkeresés a próbafülkében

Oké, oké, tényleg szép az a felső. Meg mosható is. De fel tudsz sorolni legalább három, már meglévő ruhádat, amivel hordani tudod? Ha nem, akkor két dolgot tehetsz. Vagy visszateszed a vállfára, vagy veszel hozzá illőket még most.

6. Fénytesztelj

Azt hihetnénk, ezt már mindenki tudja, de ha körbenézünk az utcán, sajnos rá kell jönnünk, hogy nem. Pénztárca méretétől függetlenül viselnek nők tucatjai nyáron annyira áttetsző, fehér ruhákat, hogy még a bugyi varrása is jól látszik. Dolgozzuk fel, attól, hogy valamelyik sztárocska “pucér ruhákban” villant folyamatosan, nekünk még nem kell a belváros kockakövein követni a példáját egy arra egyáltalán nem megfelelő szettben. Épp ezért még vásárláskor csekkoljuk, ha lehet utcai fénynél is, hogy jó minőségű anyagból készült-e a ruha.

7. Basic helyett kiegészítőt

Ahelyett, hogy biztonsági játékosként egy újabb alapdarabot választanál – tudod, azokat az egyszínűeket, amik mindig jók és milyen olcsók, csak aztán eluralkodnak a szekrényben -, újíts be pár extrább kiegészítőt. Színes sálat, különleges formájú táskát, extra fazonú cipőt, ékszert. Segítségükkel ugyanis még a legegyszerűbb szetteket is villámgyorsan feldobhatod, ráadásul remekül kombinálhatod őket több öltözékeddel is.

8. Ne csábítsanak a kiskapuk

A fast fashion márkák óriási előnye, hogy a kifutói darabokat majdnem tökéletesen le tudják másolni. A gond csak az, hogy majdnem. Attól persze nem dől össze a ház, ha a minta kicsit más vagy a fazonban vannak eltérések, de az már igenis necces, ha a minőségi anyagokat műszálas változatokra cserélik le. Mégis ki szeretné magát egy 100% poliészter “zacskóba” csomagolni a nyár kellős közepén, még akkor is, ha az baromi szép?! Hogy ilyen csapdába ne fuss bele, mindenképp vess egy pillantást rá, milyen az összetétele a ruhának és ne hagyd, hogy elcsábítson a csini látvány.

9. Ne a vörös szőnyeg után öltözz

Sztárokat nézegetni jó dolog, hisz’ szinte folyton csodaszép ruhákban pózolnak, amelyek nem egyszer meghökkentő vagy épp kihívó szabásvonallal rendelkeznek. A sok input hatására azonban idővel hajlamosak vagyunk rá, hogy azt higgyük, nekünk is Kylie Jennerként kell csücsörítenünk a világra és túlzásokba esünk. A kifinomult, nőies öltözködés alapelve, hogy ha mélyen dekoltált a ruha, a nadrág vagy szoknya hossza ne legyen túl rövid és fordítva. Ha egy extra miniszoknyát választunk, semmi szükség rá, hogy a köldökünkig belássanak. A közönséges és a kacér között óriási a különbség.

10. Kerülj hangulatba

Ahogy a bevásárlásnál nem jó, ha éhesen megyünk a boltba, úgy a ruhavételhez sem árt a megfelelő hangulat. Bár úgy tartják, egy kis vásárolgatás kedélyjavító hatással lehet, jóval valószínűbb, hogy ha levert vagy, még az sem fog tetszeni, ami “normális esetben” tökéletes lenne számodra. Vagy épp mérgedben vásárolsz meg olyasmit, amire az ég világon semmi szükséged. Terápiás pénzköltés helyett inkább találkozz a barátnőddel és üljetek be egy kávézóba egy jót beszélgetni. Aztán a shoppingolás majd kezdődhet utána.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top