Shine

Menő lesz a szatén és pakolhatunk a melltartónkba is – a New York-i Divathét legjava

Épp csak belecsöppentünk az őszbe, a divattervezők már a jövő tavaszi kollekcióikat is bemutatták. Legalábbis egy részük, ugyanis a New York-i Divathéttel az elmúlt napokban vette kezdetét a jó egy hónapig tartó stílusőrület, ami majd végigtarol London, Párizs és Milánó közönségén is. Jöjjenek is nyomban az első etap legemlékezetesebb trendjei, akad köztük látnivaló rengeteg!

1. Turbánok és Fejdíszek

Marc Jacobs teljes tavaszi kollekcióját az egzotikum és a ’80-as és ’90-es éveket idéző retro érzés keveredése jellemezte, mi sem illett volna hát jobban a ruhákhoz, mint a méretes fejkendők és turbánok. A selyemcsodákat Stephen Jones tervezte, különleges, változatos megkötési módokat felvonultatva a kifutón.

Delpozo lányain raffia fejpántokat láthattunk, amelyek egy része méretes masnival volt ékesítve, amik olybá tűntek, mintha csak a századelő habos-babos ruhás kislányainak cuki masnijai ihlették volna a tervezőt. Az anyagválasztás tökéletes nyári hangulatot idézett, egyúttal valódi kalappá is avanzsálta a fejdíszeket.

Megnézem
Összes kép (9)

2. Tüll

A tüllszoknyák és tüll díszítések továbbra is vezető trendnek fognak számítani. A tervezők számos módon felhasználták a romantikus anyagot, a Marchesa és az Oscar de la Renta a tőlük elvárható módon álomszép ruhakölteményeket mutattak be, míg Carolina Herrera és a Delpozo a városi elegancia megtestesítőjeként tekintett rá.

Megnézem
Összes kép (5)

3. Selyem és szatén

A szezon legmeghatározóbb anyagai kétség kívül a nemesen fénylő anyagok lesznek. Mindenhez felhasználták őket, messze nem csak az alkalmi ruhák pompáztak bennük: a kemény irodai szetteket sikkessé, a romantikus tavaszi ruhákat fényűzővé tették. A korábbi szezonokból örökölt kombinéfazonok is megmaradtak, de Marc Jacobsnál például buggyos nadrágok is készültek.

Megnézem
Összes kép (5)

Játékos kivágások

A ruhák és felsők szabásmintáit jól megvariálták a divattervezők. Ejtett vállak, aszimmetrikus ruhaujjak, kivágások tarkítják az öltözékeket, amiktől azok hol játékos (Jason Wu), hol extravagáns megjelenést (Alexander Wang) kaptak. Lelki szemeink előtt pedig már látjuk, amint a Monse ingruhái átvándorolnak a Zara soron következő kollekcióiba.

Megnézem
Összes kép (7)

5. Denim divat

A skinny fazonok helyett tavaszra is a bővebb szárváltozatokra érkezett a legtöbb ajánlás, amelyek mondhatni természetes jelleggel kapták meg a magas derékvonalat is. Farmert farmerral továbbra is bátran viselhetünk (Oscar de la Renta), mint ahogyan az elegáns szettekbe is beválogathatjuk kedvenc alapdarabunkat (Brandon Maxwell).

Megnézem
Összes kép (5)

6. Office look

Az irodai viseleteket minden kollekcióban a lezser szabás jellemezte, azonban ezt nem az oversize darabok ormótlansága felé vitték el, inkább a kényelmes, mégis elegáns anyaghasználat volt tetten érhető. Szinte kötelező megemlíteni Victoria Beckham és a Michael Kors Collection kollekcióját, de a Tibi rövidnadrágos szettje vagy Jason Wu különleges derékmegoldással operáló darabja is gyorsan a kedvencünkké válhat.

Megnézem
Összes kép (6)

+1. Tavaszi extrémségek

Nem maradhattak el persze a különc divatmegoldások sem a kollekciókból, számos tervező esetén vethettük fel joggal a kérdést: mégis, mi a fenére gondolt, mikor a tervezőasztalhoz ült? Sajnos a kreatív fejekbe belelátni nem tudunk, így csak a pompázatos eredményt tudjuk bemutatni: magassarkú tangapapucs, melltartó alakú táska és eszement utcai szerelések kavalkádja következik.

Helmut Langnál tűntek fel a különc kiegészítők, amelyek első blikkre egy ruha fölött viselt melltartónak tűnhetnek, ezek azonban roppant praktikus módon kézben és magunkon is viselhető táskák lennének. Csak épp cicifix formában. Hogy mégis ki szeretne egy melltartó(nak tűnő valamit) kezében lóbálva lófrálni a városban, nem tudjuk, a látvány mindenesetre egyedi lenne az biztos.

Helmut Lang (Fotó: Getty Images)

Helmut Lang (Fotó: Getty Images)

Rihanna új kollekciója két különcséget is tartogatott a számunkra. A Fenty X Puma tavaszra a szörfös életérzés hirdeti, mi azonban a tengerparttól távolodva némileg életidegennek érezzük a vízi viseletet még akkor is, ha magassarkút ajánlanak hozzá.

Fenty X Puma By Rihanna (Fotó: Getty Images)

Fenty X Puma By Rihanna (Fotó: Getty Images)

Fenty X Puma By Rihanna (Fotó: Getty Images)

A ruhák nem túl praktikus anyagválasztását azonban túlragyogja a kollekció másik szösszenete, a magassarkú tangapapucs, amiről egy szó ugrik azonnal nyelvünk hegyére: Jujj. Az athleisure trendet némileg túlpörgették, az biztos.

Fenty X Puma By Rihanna (Fotó: Getty Images)

Fenty X Puma By Rihanna (Fotó: Getty Images)

A RTW kollekciók tartogatni szoktak trendajánlást a férfiaknak is, így volt ez a Vaquera esetén is. Az már más kérdés, vajon hányan fogadják meg a vizuális tanácsot és bújnak zsáknyi méretű ingbe, vagy öltenek magukra méteres ruhaujjú pulóvert.

Vaquera 2018 tavasz/nyár

Vaquera 2018 tavasz/nyár

Valójában csak hozta a formáját a Vetements, hisz’ tőlük már megszokhattuk az extrém városi szetteket, a kaotikus rétegezést és az egymáshoz nem illő ruhadarabok párosítását. Velük menő gázul kinézni, ehhez pedig jól jöhet egy falinaptár mintázatú lepel vagy a kitaposott kondicipő párosítása egy pöttyös pörgős szoknyával.

Vetements 2018 tavasz/nyár

Vetements 2018 tavasz/nyár

Végül meg kell, hogy emlékezzünk újfent a puncimintás kollekcióról is. Ennél bizarrabb dolgot nem igen láttunk mostanában. A berlini székhelyű Namilia tervezőinek a figyelmet biztosan sikerült felhívniuk kollekciójukra, a meghökkentő mintaválasztás pedig nem lesz szebb akkor sem, ha tudjuk, ihletforrásként egy novella szolgált, jelesül Denis Diderot-tól az 1748-as Fecsegő csecsebecsék.

Namilia (Fotó: Getty Images)

Namilia (Fotó: Getty Images)

Namilia (Fotó: Getty Images)

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top