Shine

Így formálta át a divatot Anna Wintour

Arcát mindenki ismeri, pedig nincs fenn egy közösségi média felületen sem, valódi sztár, aki önmagát sosem reklámozza, szigorú vezető, aki még a filmipart is megihlette. Ő Anna Wintour. Divatikon és legendás főszerkesztő.

A fenti jelzők egyébiránt roppant felszínesek, távolról sem fedik le mindazt, amivel az amerikai Vogue főszerkesztője foglalkozik és aminek ő saját magát tartja. De ki is Anna Wintour és honnan jött? Valódi példakép lehetne a fiatal lányoknak vagy egy érzéketlen gépezet a divatvilág tetején?

Angol lány New Yorkban

Anna Wintour 1949. november 3-án született, Londonban, vagyis pár nap múlva lesz 68 éves. Családjában nem ő az egyetlen, aki a lapkiadás területén találta meg számításait, édesapja, Charles Wintour a London Evening Standard szerkesztője volt, testvérei közül az egyik, Patrick Wintour pedig a The Guardian újságírója és szerkesztője.

Egészen fiatalon, már 14 éves korában jelentkezett nála a divatérzékenység, meg is gyűlt a bajuk vele tanárainak, Anna ugyanis rendesen lázadt az előkelő leányiskola dress code-ja ellen, szoknyáit például folyton rövidebbre szabta a megengedettnél.

Pinterest

undefined

15 évesen, apja segítségével kapta első munkáját, egy butikban kezdett el dolgozni, majd nem sokkal később a sulit is otthagyta, helyette a Harrod’s egy tréning programjára iratkozott be. Szülei unszolására aztán divattal kapcsolatos órákra járt, de végül azt az iskolát sem fejezte be.

A megjelenésével, imázsával szorosan egybeforrt bubi frizurát is először lázadó tini éveiben vágatta magának, 15 évesen hozott döntését pedig olyan jónak találta, hogy minimális változtatások mellett, de azóta is csak ilyen frizurával látható.

Imádta a londoni klubok világát, amikor csak tehette, azokon a népszerű helyeken mutatkozott ismerőseivel, ahol a Rolling Stones és a Beatles tagjai is mindennapos vendégeknek számítottak. A nála idősebb, jó kapcsolatokkal rendelkező pasik imponáltak neki, akik szintén segítették őt abban, hogy a menő londoni társaságok tagjai közé tartozzon, de egyiküknek köszönhetően cseppent bele a magazinok világába is.

Első, valódi lapkiadói munkáját 1970-ben kapta, a Harper’s & Queen lapnál lett szerkesztői asszisztens. Pár év után azonban felmondott és akkori barátjával New Yorkba utazott, ahol 1975-től a Harper’s Bazaarnál kezdett dolgozni – innen azonban főnöke kilenc hónappal később kirúgta.

Pinterest

undefined

New York – London – New York

Ezt követően némi segítséggel a Viva magazin divatszerkesztője lett annak megszűnéséig, majd a Savvy és a New York magazinoknál helyezkedett el, végül 1983-ban az amerikai Vogue kreatív igazgatója lett. Két évvel később felajánlották neki a brit Vogue főszerkesztői posztját is, amit természetesen elfogadott, így visszaköltözött Londonba.

Miután a magazin teljes működését újjászervezte, lecserélte a a munkatársakat és felborította az addigi munkafolyamatokat, érthető módon nem lopta bele magát mindenki szívébe, pláne, hogy szigorú vezetői jelleme és türelmetlen természete sem a legnyájasabb oldalát domborította ki munkatársai előtt. Ebből a szempontból nem sokat változott az évek alatt, nem véletlen, hogy volt asszisztense megírta a sikerfilmmé lett Ördög Pradat-t visel könyvét, amiben Miranda Priestly alakját állítólag sok tekintetben Anna Wintourról mintázta.

Embed from Getty Images

1987-ben egy másik magazint, a Home and Gardent is rábízták, ez a küldetés azonban nem tartott sokáig, ugyanis ’88-ban, miután felkérték az amerikai Vogue főszerkesztőjének, visszatért New Yorkba.

A ’80-as évek elején nem csak karrierjében ért el egyre magasabb szinteket, de magánéletében is boldog események történtek. 1984-ben férjhez ment Davis Shaffer gyermekpszichológushoz, majd egy évvel később megszületett fia Charles, 1987-ben pedig a lánya, Katherine, akit manapság becenevén, Bee-ként ismerhetünk.

Férjével 1999-ben végül elváltak, nem sokkal ezt követően megismerkedett egy texasi milliárdos befektetővel, Shelby Bryannal, akivel randevúzni kezdett, kapcsolatuk ma is tart. A rossz nyelvek szerint is jót tett az új kapcsolat Wintournak, azóta állítólag sokkal vidámabb, sőt, még mosolyogni is látni gyakorta.

Pinterest

undefined

Egy híján 30 év

Az amerikai Vogue túlzás nélkül a megmentőt látta Wintourban, akkoriban ugyanis a lap sok problémával küszködött, szinte minden versenytárs női magazin jobb számokat hozott, így kellett valaki, aki újra a helyes vágányra tereli a lapot. Ez lett Wintour.

Nem csak a lap működését szervezte újra, de ő volt az első, aki észrevette, a szupermodellek helyett, de legalábbis mellett érdemes a híres színésznőket, politikus nőket és más prominens személyiségeket is címlapra tenni. Így vált általa címlaplánnyá Angelina Jolie és Nikcole Kidman, de Hillary Clinton és Michelle Obama is elfogadta felkérését.

Jóval előbb észrevette a celebekben rejlő értékeket, mint versenytársai, így nem derogált neki 2014-ben az sem, hogy Kim Kardashian West és Kanye West közös fotóját is címlapon hozta le. Nem mellékesen az volt az addigi legnagyobb példányszámban eladott kiadása a magazinnak. Több, mint fél millió kelt el belőle, ami a Beyoncé fotójával díszített kiadás óriási, 350 ezres példányára is jócskán ráfejelt.

Pinterest

undefined

Már legelső címlapfotója is arról az újító szellemről és a trendekre tűpontosan ráérző vezetői készségről tanúskodott, amelynek köszönhetően évtizedek óta lecserélhetetlen vezetője a lapnak. Míg 1988-ban a magazinok elején a szupermodellek tökéletesre sminkelt és beállított fotói díszelegtek, addig Wintour – elsőként a divatlapok történetében- laza, farmeres szerelésben fotóztatta le a modellt.  A lépés oly meglepő volt akkoriban, hogy a nyomdából külön felhívták a fotó láttán, hátha csak valami tévedés történt.

Pinterest

undefined

Az elmúlt harminc év alatt azonban nem csak a Vogue-ra jutott ideje. 1993-ban elindította a kistestvér Teen Vogue-ot, számos tehetséges fotós és divattervező karrierjét egyengette (Alexander McQueen, John Galliano és Marc jacobs is sokat köszönhet neki) és tucatnyi adománygyűjtő esemény szervezett már különféle célok érdekében. Ezek közül is kiemelkedik a MET-gála, amely irányítása alatt új szintekre emelte az esemény népszerűségét és nem utolsósorban a befolyt pénz nagyságát is. Olyannyira, hogy hálából a New York-i MET 2014-ben átadott új, a divattörténelemmel foglalkozó épületkomplexumát róla nevezte el.

Számos jótékony célra hajlandó időt és pénzt is áldozni, a jónak tartott ügyekért foggal körömmel hajlandó harcolni. Így van ez a politika terén is, az amerikai elnökválasztási időszakban komoly kampánytámogató tevékenységet folytatott Hillary Clinton oldalán, de korábban Obama elnök kampányát is számos adománygyűjtő esemény megszervezésével támogatta.

Ha mindez nem volna elég, 2013-ban kiadója, a Condé Nast művészeti igazgatóvá választotta, új pozícióját pedig úgy kapta meg, hogy közben a Vogue főszerkesztői székét sem kellett másnak átadnia.

Szülőhazájában 2008-ban a Brit Birodalom Rendje tiszti fokozatát, majd idén májusban a második legmagasabb, lovagparancsnoki fokozat csillagát tűzte II. Erzsébet királynő a ruhájára.

Míg 68 évesen a legtöbben már rég nyugdíjas éveiket töltik, Anna Wintour nem úgy tűnik, mint aki a visszavonulásán gondolkodna. Épp ellenkezőleg, hiába “van benne a korban”, amikor a főszerkesztőket vissza szokták hívni,  megállíthatatlanul pörög rajta, hogyan tudná a rá bízott magazinokat a lehető legsikeresebben ellavírozni a folyton változó, egyre inkább digitalizálódó világban.

 

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top