Shine

Arany középút a fényvédelemben, napozásban

A nap jótékony hatásait élvezni és optimálisan megvédeni bőrünket a túlzott sugárzástól ma már művészet. Ebben igyekszik segítséget adni a DrHazi.

Mi az SPF?

A hivatalos konszenzus szerint az SPF faktorszám próbál az UV-tartományokban tájékoztatást adni a fényvédő készítmények hatékonyságáról. Mérési módszerének alapja a napozást követő bőrpír megjelenésének az ideje.

Az Európai Unióban ma érvényes szabályozás, amely 2006 szeptembere óta hatályos, 50-es faktorban határozza meg a maximális faktorszámot.

Mit jelen gyakorlatban az SPF faktorszám?

Az SPF = Sun Protection Factor érték azt jelenti, hogy a fényvédő kozmetikum a sugarak 1/SPF részét átengedi.

  • SPF 5-ös fényvédő az UVB-sugárzás 1/5-ét engedi át, azaz a napsugarak 80%-át kiszűri
  • SPF 30-as fényvédő a napsugarak 1/30-át átengedi, és a 97%-át kiszűri
  • SPF 50-es fényvédő pedig a napsugarak 1/50-ét engedi át, a 98%-át kiszűri.

Mérésének alapját az adja, hogy amikor a napon tartózkodunk, napvédelem híján a bőrünk csak meghatározott időt bír ki anélkül, hogy leégne. Ez bőrtípustól függően erős sugárzásnál 5-30 perc lehet. Ha ezt az időt megszorozzuk az adott termék fényvédő faktorával (SPF), eredményül megkapjuk azt az időt, amivel elvileg meghosszabbítható a napvédelem hossza.

Mindebből közvetetten következtetnek az UVA-sugárzás védelmére, mert az UV-A által indukált változások nem láthatóak, nem objektivizálhatóak, mint az UV-B által eredményezett bőrpír.

A nagy megtévesztés ebben az, hogy a túlzott fényvédelem megakadályozza az egészséges, védő barna melanin termelését is.

A bőrpírt az UVB-sugárzás okozza, és csupán akkor, ha nem megfelelő a bőr természetes védelme. Vagyis ilyenkor azt látjuk, hogy az adott készítmény természetes védelem nélkül mennyire blokkolja a leégést. Ezért alakult ki az a nézet, hogy ha egy kozmetikum megakadályozza a barnulást, akkor megfelelően véd a káros UVA-sugarak ellen is.

Ez káros lehet, mert a bőr természetesen a fokozatossághoz szokott. Tavasztól nyárig szépen épül a barnaságunk, ami a nyári legerősebb naptól már intenzíven véd minket természetesen, egészségesen.

Ha túlzottan és folyamatosan megakadályozzuk a természetes barnaság kialakulását, a bőrünk természetes védelmét akadályozzuk meg. Így egy véletlen, durva leégés is nagy kárt okozhat egy fehér bőrön augusztusban. Főként, hogy akkor az erős UVA-expozíciónak védelem nélkül tesszük ki a bőrünket.

A fényvédelem természetes aranyszabályai

A nap folyamán elszenvedett UV-expozíció fele a Nap zeniten állása előtti és utáni egy órán belüli időszakra esik, vagyis 12–14 óra közé. Ennek megfelelően azon időszakban, amikor az ember árnyéka rövidebb saját testmagasságánál, árnyékba húzódás javasolt. Ha lehet, ilyenkor mi is kerüljük a napot.

A 12 év alatti gyermekek bőre kevésbé ellenálló, és sokkal hamarabb leég, mint a felnőtteké, ezért különösen fontos a gyerekek bőrének megfelelő védelme. A csecsemőket pedig semmilyen közvetlen napsütésnek nem szabad kitenni.

Túlzott napsütés esetén a fényvédelem legegyszerűbb, egyben a legajánlottabb védekezési módja, hogy a napnak kitett bőrfelületet ruházattal, fejfedővel takarjuk el. Az öltözék kiválasztásában fontos, hogy a viselt ruházat anyaga sűrű szövésű és inkább sötét színű legyen.

Néhány tipp, hogy egészségesen barna színt szerezzünk:

  • Kerüljük a déli erős sugárzást, főképp reggel és késő délután napozzunk.
  • A szemünkre is vigyázzunk. Szerezzünk be egy valóban jó minőségű szemüveget, amely megóvja a látásunkat az UV-sugaraktól.
  • Ha fejünk érzékeny a forróságra, használjunk szalmakalapot.
  • Amint pirosodik a bőrünk, húzódjunk árnyékba – UV-szűrős napszemüvegben nézzük meg a bőrünket, így a kezdeti pirosságot is könnyen észrevesszük.
  • Hetente néhányszor igyunk frissen préselt alma-répa levet.
  • Szedjünk nyáron bioaktív D3-vitamint, hogy segítsük a fotoprotektív melaninszintézist bőrünkben.
  • Nézessük meg az anyajegyeinket, pigmentfoltjainkat szakértő bőrgyógyásszal – amit szükséges, távolíttassunk el, amit pedig védeni szükséges, intenzíven védjük.
  • Használjunk célunknak megfelelő optimális fényvédő kozmetikumot.
  • Fogyasszunk extra folyadékot – a napozás dehidratál! A citromos, narancsos, akár málnás limonádé mennyei!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top