Shine

Egy egész iparágat tehetnének jobbá a baktériumok

Ötszázszor kevesebb mennyiségű víz is elég lenne, ha a jövőben vegyszerek helyett baktériumokat használna a textilipar az anyagok megfestéséhez.

Több sebből vérzik a divatipar fenntarthatósága, az egyre növekvő szeméthegyek feldolgozása, újrahasznosítása mellett talán a legégetőbb fontosságú a textilek előállításához szükséges vízfogyasztás és a felhasznált kemikáliák mennyiségének csökkentése.

2015-ben (nem -ig, hanem cirka 365 nap alatt) 75 milliárd köbméter vizet használt fel az iparág, miközben a „kimeneti” oldal is tragikus, az ipari vízszennyezés 17-20%-a származik a ruhaneműk festését és kezelését végző gyáraktól.

Egy londoni laborban azonban úgy tűnik, ipari méretekben is alkalmazható megoldást találtak rá, hogy kezeljék ezt a globális problémát. A CNN is beszámolt Natsai Audrey Chieza kutató eredményéről, aki azt vizsgálja, miként lehetséges baktériumokkal fenntartható módon, jó minőségben megfesteni a különféle textileket.

A Streptomyces coelicolor baktérium – Részlet Natsai Audrey Chieza TED Talk prezentációjából

A kutatás során a Streptomyces coelicolor nevű, jellemzően a növények gyökerein megtalálható baktériumfajból többféle, festékként használható színt állított elő, ez a baktérium ugyanis pigmenteket tárol, illetve bocsát ki a sejtfalaiból. A konkrét színárnyalat attól függ, hogy a baktériummal kezelt textilt milyen pH-jú környezetben tárolják az inkubációs idő alatt: alacsony pH kékes-lilás színeket, magas pH esetén pinkes-pirosas árnyalatokat kaphatunk.

Streptomyces coelicolor baktériummal festett textília – Részlet Natsai Audrey Chieza TED Talk prezentációjából

Ez a festési technológia tehát nem csak a textilfestéshez használt káros vegyi anyagokat tenné szükségtelenné, de ötszázszor kevesebb az eljáráshoz szükséges víz mennyisége is, miközben a baktériumok „irányításával” szabályos mintázatok is gyárthatók az anyagokra.

A baktériumok divatipari felhasználása nem új keletű, Amerikában például a lélegző anyagú sportruházatok egy egészen új generációját alakították ki segítségükkel. De más, természetes megoldásokkal is kísérleteznek a világ számos pontján, például azok a magyarok is, akik méterre képesek készíteni bőrt egy élesztőtörzs felhasználásával. Mi pedig csak reménykedhetünk, hogy a kutatási eredményeket még időben alkalmassá teszik a tömeggyártásra is, hogy Földünk túlélje az emberek divathóbortjait.

Natsai Audrey Chieza TED Talk előadást is tartott már a témában, amelyben elgondolkodtató és tanulságos részleteket osztott meg hallgatóságával:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top