nlc.hu
Shine
Ezért viselünk karácsonykor csúnyapulcsit

Ezért viselünk karácsonykor csúnyapulcsit

Bill Cosbynak is sok köze van hozzá, hogy menő lett ronda kötött pulóverbe bújni karácsonykor.

Ha máskor nem, karácsonykor bátran giccsbe csomagolhatjuk lelkünket, végtelenítve hallgathatjuk a Last Christmas-t és akár villogó csodafalut telepíthetünk a kertünkbe, senki nem fogja rossz néven venni. Ennyi fény, dekor és csillogás mellett pedig kár csodálkozni, ha az öltözékünket is finoman túlgondolnánk, és egy karácsonyi csúnyapulcsiban látnánk meg a tökéletes szvettert, ami felér az ünnep hangulatához.

De mégis, kinek köszönhetjük, hogy ekkora divat lett a túldíszített kötött pulóver?

A lehetőleg domborkötött télapóval, hóemberrel, cukorkapálcikával, minimum egy fenyőfával, pomponokkal és akár világító LED-ekkel is ellátott rémségeket azok szabadították az emberiségre, akiket a legjobban szeretünk. Anyáink.

GIF

Mindez a nyolcvanas évek válltöméses időszakában történt, amikor alapból menőnek számított minden, ami túlzó volt: széles vállak, élénk színek, puffos ujjak, lamé és csillámok, a bársony hajgumi, a tupírozott haj, a szem- és egyszerre szájhangsúlyos sminkek – egyszóval nagy divatja volt a látványos részleteknek. A dicső évtized pedig nem volt olyan rég, sokan emlékezhetünk rá, hogy a szorgos anyák és nagymamák miként kötötték meg a családtagok pulóvereit, amikből jó pár végezte a jóindulatú agyondíszítés áldozataként.

Az Amerikából útjára indult csúnyapulcsi-őrületet is az ottani háziasszonyok gerjesztették, az évtized legnépszerűbb tévéműsorai, mint a The Cosby Show vagy Chevy Chase Családi vakációja pedig kellő médiatámogatást adtak neki, hogy a tökéletes családi miliő elengedhetetlen kellékeivé váljanak a mintás pulcsik. Bill Cosby igazi úttörője volt a témának, sorozatbéli karakterét előszeretettel öltöztették éveken át hajmeresztő mintázatú kötött pulóverekbe, amik igazi kultusztárgyakká is váltak – bár népszerűségükön vélhetően rontott, hogy nemi erőszakért letöltendő börtönbüntetést kapott a színész.

A kilencvenes években aztán leáldozott a karácsonyi csúnyapulcsik népszerűsége, de épp csak azért, hogy az új évezredben előtörjön a nosztalgikus hangulat. 2001-től ismét porondra kerültek, és nem csak az Atlanti-óceán túloldalán, de Európában is terjedni kezdtek, gondoljunk csak mindenki szinglijére, Bridget Jones-ra és az ő Mark Darcyjára.

Bár ez nem megcáfolhatatlan tény, de Vancouver városának vezetősége úgy tartja, náluk rendezték az első karácsonyi csúnyapulcsi bulit 2002-ben, amit azóta is minden évben megszerveznek az arrafelé komolyan vett Csúnya Pulcsik Napján, december 20-án. Persze nem csak náluk indul be ekkortájt a bulivonat, a világ számos pontján rendeznek azóta is csúnyapulcsis házibulikat és partikat, ahol a dress code előírja, a közös röhögés zálogaként mindenki a legrondább karácsonyi kötött pulóverben jelenjen meg. 

A karácsonyi csúnyapulcsik ugyan mára elveszítették komolyságukat és csupán a poénfaktorra és hipszterségre építve viselik őket, no meg persze egy kevés nosztalgikus hangulatból, azért arra jók, hogy egy kis plusz lendületet adjanak a karácsonyi biznisznek. A pulóverek anyagi hasznát eleinte csak a turkálók élvezhették, ahol a fiatalok kitartóan kutatták a leggázosabb relikviákat, manapság azonban már a fast fashion márkák is rákattantak az életérzésre és az ünnep közeledtével ontják magukból a direkt túldekorált pulcsikat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top