Leteszteltük, mit tudnak a színezett fényvédők

Az alapozók nyári alternatívái lehetnek, miközben még a fényvédelemről is gondoskodnak.

Ha sminkelünk, meleg időben komoly dilemmát jelenthet, miként oldjuk meg, hogy fényvédőt és alapozót is kenjünk magunkra, és mégse folyjon le az egész déli tizenkettőre. Igaz, cikksorozatunk előző részében jó pár sminkbarát fényvédőt is bemutattunk, de ha te már tudatilag ódzkodsz a több rétegnyi krémtől, és/vagy nem szoktál erősen sminkelni, számodra inkább a színezett fényvédők lehetnek a nyerők. Ezek közül teszteltünk ötöt, amelyek mindegyike elég magas faktorszámú ahhoz, hogy a nyári napsütésben is védelmet nyújtson.

Oriflame – The One A-Z Cream HYDRA SPF 30

Típus és fényvédelem: Kémiai fényvédő SPF 30 fényvédelemmel.

Állag: Lágy, krémes állagú.

Tapasztalat felvitelkor: Az illata felvitelnél még karakteres, majd hamar elillan, maga a krém viszonylag gyorsan beszívódott a bőrömbe. A szín intenzitását nézve használható akár könyebb alapozóként is, megfelelő volt a fedése, inkább csak az eldolgozásánál kellett odafigyelnem, hogy egyenletes legyen.

Erőssége: A fiatalabb korosztály számára megfelelő készítménynek tartom, az SPF 30 fényvédelem és a hidratáló hatás is kedvező lehet számukra.

Extra: Leírása szerint többfunkciós védelemmel rendelkező termék, a káros napsugarak mellett a légszennyezés bőrre gyakorolt káros hatásaitól is óvja a bőrt. Pozitívuma szerintem az is, hogy négy színárnyalatban kapható, így könnyebb a megfelelőt kiválasztani.

Mire figyelj: 30 ml-es kiszerelése utazáshoz is ideálissá teheti. Az illata számomra picit sok volt.

Mádara Plant Stem Cell Age-Defying Sunscreen

Típus és fényvédelem: Széles spektrumú fizikai fényvédő, SPF 30.

Állag: Kicsit hígabb állagú.

Tapasztalat felvitelkor: Nagyon könnyen kenhető, és az adagolása is egyszerű. Nagyon gyorsan felszívódik, és láthatatlan rétegként van jelen az arcon. Nagyon tetszett a termék illata és az a tulajdonsága, hogy az arcom színét valóban egységessé tette.

Erőssége: Rásminkelésnél nem volt probléma, nem mozdult el a termék, és egy hosszú nap végére sem gyűlt össze a ráncokban a sminkkel együtt. Nem csillogott tőle a bőröm, és nem tapasztaltam olajos érzetet sem. Észre sem vettem, hogy rajtam van.

Mire figyelj: Nem volt a használatával gondom, jól el tudtam oszlatni az arcomon, és hidratáló krém fölé kenve is remekül működött.

Kiszerelés és ár: 40 ml; 9490 Ft

Avon Anew Solar mattító, bőrfeszesítő napvédő krém arcra (SPF50)

Típus és fényvédelem: UVA- és UVB-védelemmel is ellátott, kémiai és fizikai fényvédőket egyaránt tartalmazó fényvédő, SPF 50 védelemmel.

Állag: Lágy, krémes állagú.

Tapasztalat felvitelkor: Könnyen eloszlatható volt a bőrömön, a színanyagot is megfelelően, egyenletesen el tudtam dolgozni. Az illata enyhe, a szín természetes fedésű volt. Hétköznapokon alapozóból sem szeretem az erős fedést, így számomra megfelelő volt, amit tud. Felvitel után pár percet várnom kellett, hogy teljesen felszívódjon, utána tudtam folytatni a sminkelést a megszokott módon.

Erőssége: A többi arcsminkem teljesen jól működött vele, pár óra után láttam, hogy némi púderezés szükséges. T-vonalban kezdtem kicsit fényleni, de a púder mindezt megoldotta. Akkor sem vált ragacsos érzetűvé, maszkszerűvé, amikor estig rajtam volt, komfortos viselni.

Mire figyelj: Annak érdekében, hogy a fényvédelem is meglegyen, a kellő mennyiséget ebből is fel kell vinni, ezért pár percet mindenképp érdemes várni a sminkeléssel, hogy felszívódhasson. Zsíros arcbőrön a nap folyamán csilloghat, száraz arcbőrön, feltételezem, ezzel nem lenne gond.

Kiszerelés és ár: 50 ml; 2999Ft

Bioderma Photoderm Nude Touch (SPF 50+)

Típus és fényvédelem: Széles spektrumú fizikai fényvédő, SPF 50+ fényvédelemmel.

Állag: Folyékony.

Tapasztalat felvitelkor: Állaga miatt számomra egyszerűbb volt két részletben felvinni a szükséges mennyiséget, a flakonból amúgy nem folyik ki sok egyszerre, könnyű adagolni. A fényvédőnek mind a színfedése, mind az eloszlathatósága rendben volt, szépen el lehetett dolgozni, majd hamar felszívódott, és bemattult rajtam. 

Erőssége: Nagyon tetszett, hogy nincs benne parfüm és illatanyag, valamint a színárnyalata is nekem megfelelő volt. Fedése abszolút korrekt, szépen egységesítette a bőrt – nagy pattanások esetén kellhet egy kis korrektor, de végső soron nem alapozóról van szó, én elégedett voltam vele. Szemkörnyéken is kipróbáltam, nem csípte a szememet, és a pici ráncocskákba sem ült bele durván. 

Mire figyelj: Használat előtt alaposan fel kell rázni, hogy a színanyagok megfelelően elkeveredjenek. Kombinált bőrömnek pár óra múltán egy kis púderezésre szüksége volt, ez másnál is jelentkezhet. Van benne egy mitesszerképző (komedogén) alkotóelem az összetevőlista elején, erre esetleg a pattanásos bőrűek figyeljenek.

Kiszerelés és ár: 40 ml; 5860Ft

Uriage Eau Thermale hidratáló kompakt púder (SPF30)

Típus és fényvédelem: Széles spektrumú fizikai fényvédő, SPF 30 fényvédelemmel.

Állag: Krémes-púderes állagú.

Tapasztalat felvitelkor: Kompakt púderes alapozóként testet öltő fényvédőt még nem próbáltam, így nagyon érdekes volt számomra ez a termék. Színe megfelelően igazodott bőrszínemhez, szivacsával pedig szépen fel tudtam vinni mindenhová, a pici hajlatokat, orrcimpákat sem kímélve. Úgy használtam, mint az alapozómat szoktam, tehát a hidratáló krém és sima fényvédő fölé vittem fel, remekül működött velük és a megszokott sminktermékeimmel is.  

Erőssége: Tetszett, hogy használható méretű tükre is van, így magammal vihettem, napközben is korrigálhattam, mikor szükségét éreztem. A dobozka mérete is megfelelő, kézre áll, és szimpatikus, hogy a tükör egy külön lehajtható fülön van, így a sminkszivacsot nem a készítményen magán pihentetem.

Erőssége: Kényelmes volt viselni, enyhe fényt adott az arcomnak, miután pedig nálam volt, napközben is gyorsan javítani tudtam a helyzetet, ha szükségesnek láttam.

Mire figyelj: Szerintem érdemes alá sima fényvédőt is tenni, én legalábbis úgy éreztem, hogy a kellő szín elérésekor még nem vittem fel eleget a fényvédelem biztosításához. Ez azonban engem nem zavart, inkább tetszett, hogy ha nap közben korrigálom a sminkem, egyúttal a fényvédelmet is pótolni tudom valamelyest.

Kiszerelés és ár: 10 g; 5999Ft

Shiseido Sports BB Wetforce Quick Dry (SPF 50+)

Típus és fényvédelem: UVA- és UVB-védelemmel is felvértezett, kémiai és fizikai fényvédőt is tartalmazó fényvédő, SPF 50 védelemmel.

Állag: Hígabb állagú, de nem vízszerűen folyós.

Tapasztalat felvitelkor: Nagyon könnyű volt egyenletesen eloszlatni, gyönyörűen terült, a szín egyáltalán nem foltosodott. Felvitelt követően gyorsan felszívódott, és bemattult rajtam. A fedése hibátlan, felveszi a versenyt az alapozókkal, hétköznapokon szerintem a döntő többségnek ennél erősebb fedésre nincs is szüksége.

Erőssége: Három színárnyalatból lehet választani, én a mediumot, vagyis a közepeset próbáltam ki, ez az egészen világos bőrömnek már megelőlegezte a finoman napbarnított jelleget, de még nem a vállalhatatlan árnyalateltéréssel. A leírása alapján sportolás közben is viselhetjük, izzadás hatására csak még jobban aktiválódik egy UV-védelemért felelős formulája.

Mire figyelj: Használat előtt alaposan fel kell rázni, hogy a színanyagok megfelelően elkeveredjenek. Illatanyagokat tartalmaz, ez az érzékeny bőrűeket esetleg zavarhatja.

Kiszerelés és ár: 30 ml; 11200 Ft