Shine

Fényvédelem tavasszal? Komoly kockázatot vállal, aki nem fordít rá kellő figyelmet

Igazi feltöltődés, ha akár csak egy órát is a szabadban tölthetünk, a tavaszi napfényben sütkérezve pedig sokszor nem is gondolunk rá, hogy szükség lenne fényvédőre.

A nyári tűző napon eszünkbe sem jut, hogy ne használjunk valamilyen naptejet, pláne, hogy a gyerek bőrét ne védjük a káros napsugárzástól. De mi a helyzet tavasszal? Szükség lehet fényvédelemre, ha az udvarunkon töltjük a délutánt vagy ha elmegyünk egy órácskára sétálni, esetleg kiülünk az erkélyre, hogy élvezzük a jó időt? A válasz: igen, meg is indokoljuk, miért.

Nem csak nyáron van UV-sugárzás

Azt mindenki tudja, hogy nyáron erős az UV-sugárzás, abba azonban ritkábban gondolunk bele, hogy az év más részeiben sem tűnnek el a bőrre káros ultraviola sugarak, az UVA és az UVB-sugárzás sem. Ha süt a nap, jelen vannak, sőt, felhős időben is, bár kétségtelenül gyengébb értékeket mutatnak, mint nyáron. Mégis, nem véletlen, hogy télen a síelők fényvédőzik az arcukat akkor is, ha épp csak egy kis rész látszik ki, hisz tudják, a hóról is visszaverődő, szikrázó téli napsütéstől csúnyán leéghet a bőr.

Épp így nekünk is szükség van tavasszal a megfelelő fényvédelemre, a napsugárzás bőrre káros hatásaiból ugyanis az évek alatt annyi éri bőrünket, ami idővel pigmentfoltok, ráncok formájában ütközik ki, amin már vajmi keveset segíthetnek az anti-aging krémek – és akkor nem beszéltünk még arról, hogy az UV-sugárzás növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát.

A fényvédelemre nagyon fontos, hogy tavasszal is figyeljünk.

A fényvédelemre nagyon fontos, hogy tavasszal is figyeljünk (Fotó: Getty Images)

Rövid idő alatt is lepirulhat a bőr

Való igaz, ha csak tíz percre lépünk ki az erkélyre, hogy kicsit kiszellőztessük a fejünket, még nem történik semmi gond, azonban ha már fél órára-órára elhagyjuk a lakást, vagy ha a délutánt kertészkedéssel töltjük, határozottan szükség van a ruha alól kilátszó bőrfelület védelmére.

Mindez kisgyerekek esetén kiemelten igaz, az ő érzékenyebb bőrük sokkal hamarabb lepirulhat a napon. Érdemes már most is ügyelni rá, hogy árnyékos területet is biztosítsunk számukra a hosszabb udvari játékhoz, valamint megfelelően szellőző, mégis a bőrt takaró ruházattal, sapival is védjük őket. Gyerekek esetén a fényvédő kiválasztása kényes kérdés, pláne, hogy a hatalmas kínálat sem könnyíti meg a dolgunkat. A legfontosabb, hogy tavasszal is legalább SPF25-ös faktorszámú, lehetőleg illatmentes készítményt válasszunk, a legkisebbek esetén pedig inkább fizikai, mint kémiai szűrőset – de még ebből sem mindegy, milyet.

Hogy segítségetekre legyünk, összegyűjtöttük a tudnivalókat, mikre érdemes figyelni a gyerekeknek szánt fényvédők kiválasztásánál, cikkünket itt találjátok

Nem mindegy a fényvédő faktorszáma és mennyisége sem

Az arcra és a ruhából kilátszó testrészekre mindenképp érdemes tenni fényvédőt, felnőtt és gyerek esetén is a legalább SPF25-ös védelemmel bíró a javasolt minimum. Mivel nyáron ezt jobb feltolni SPF50-ig, az sem gond, (sőt), ha már most olyan naptejet vásárolunk, ami később is jó lesz, de az is megoldás, ha a kisebb faktorszámú maradékát eltesszük az őszi időszakra.

Persze csak ha marad belőle. A fényvédők esetén ugyanis egyáltalán nem mindegy, mennyit kenünk a bőrünkre. Konkrét mennyiségi minimuma van annak, mikor tudják ezek a készítmények biztosítani azt a védelmet, ami a flakonokra van írva, ez pedig csak az arc esetén egy negyed teáskanálnyi készítmény. 

A sminktermékekkel, jellemzően a fényvédős alapozókkal éppen ezért ne akarjuk kipipálni a dolgot: egyrészt a legtöbb jóval az elvárt faktorszám alatti védelmet ígér, másrészt a fényvédelem szempontjából szükséges mennyiség rengeteg belőlük. Ha sminkelünk, tekintsünk csak úgy rájuk, mint pici plusz, ami támogatja a más módon biztosított fényvédelmünket.

A Krémmánia videója szemléletesen bemutatja, mennyi a megfelelő fényvédő mennyiség az arcbőr esetén: 

Ezért érdemes az arcra más fényvédőt használni, mint testünkre

Nincs jó híre a széles körben használt oxybenzone nevű kémiai fényvédőnek, kimutatták, hogy sokkal jobban bekerül a véráramba és terjed szét a testben, mint azt korábban gondolták. Vannak azonban alternatívák, itt megtudhatod, mik azok.

Ha van egy jó minőségű naptej otthon, akár azzal is bekenhetjük az arcunkat, de ez esetben néhány dolgot mérlegeljünk. Mivel az arcunkon a bőr sokkal érzékenyebb, mint mondjuk a karunkon, ügyeljünk rá, hogy a kiválasztott naptej valóban ne tartalmazzon alkoholt és illatanyagokat amellett, hogy a fényvédő összetevők típusára is ügyelünk.

Mindezek mellett is könnyen előfordulhat azonban, hogy a naptej az arcunkon túl ragacsos, ha zsíros a bőrünk, villámgyorsan kifényesedünk tőle, képtelenség rá sminkelni, vagy ha fizikai fényvédőset használunk, vastag fehér rétegként tapad az arcunkra. Mindezek miatt, és mert az arcbőr fényvédelmére jobb, ha egész éven át ügyelünk, érdemes inkább körülnézni, milyen, kifejezetten az arcra szánt készítményeket találunk és közülük választani egy bőrtípusunknak megfelelőt.

Még több hasznos tudnivaló a fényvédelemről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top