Shine

A legnagyobb kínai webkereskedő is a hamisítványok ellen harcol

A kínai Amazon, vagyis az Alibaba nem kis fába vágta a fejszéjét, mikor úgy döntött, kiűzi webáruházaiból a honfitárs hamisítókat.

Kína, némi képzavarral, a hamisítványok Mekkája, ahol virágzik a dizájner darabok lemásolására épülő üzlet, aminek silány eredményével a teljes világot beterítik. Van hát dolguk a divatmárkáknak a hamisítók lefülelésével, amibe már a legmagasabb szintű technológiát is be kell vetniük, hogy lépést tartsanak a simliskedéssel.

A kemény munka azért, úgy tűnik, ha lassan is, de meghozza gyümölcsét, a mesterségesintelligencia-alapú hamisítványvadász alkalmazás, az Entrupy adatai szerint múlt évben már csökkent a hamisítvány termékek aránya a viszonteladók között, amihez az is kellett, hogy a legnagyobb kínai e-kereskedő, az Alibaba is beszálljon a lefülelős buliba.

Három éve kezdett az óriáscég jobban odafigyelni arra, miket is árulnak az oldalain és saját szövetséget is létrehozott olyan divatmárkák részvételével, mint a Louis Vuitton, a Coach, a Michael Kors vagy a Prada, de a csapatban van a Disney és az Apple is. Mindennek eredményeként pedig a Jing Daily beszámolója szerint csak a múlt évben több mint 1500 hamisítványt gyártó kínai vállalkozást füleltek le, aminek értéke az 1,2 milliárd dollárt, vagyis 366 milliárd forintot súrolja.

Christian Louboutin hamisítvány cipők, amik fennakadtak az amerikai vámellenőrzésen (Fotó: Getty Images)

A teljes siker azonban még messze van, amiről könnyedén meggyőződhetünk, ha az Alibabához tartozó Aliexpressen beütjük valamelyik világmárka nevét. Nem beszélve arról, hogy a lebuktatott gyártók is gyorsan újraszervezik magukat és ha az Alibaba rendszerébe nem is tudnak visszajutni, a kevésbé szigorúan szabályozott e-boltokban, mint a Pinduoduo még vígan értékesíthetik a másolt árut. Sokan pedig, miután hozzáférést szereznek az eredeti termékek gyártási módszeréhez, azzal a trükkel igyekeznek elkerülni a lebukást, hogy még jobb minőségű kamutermékeket dobnak piacra. Olyanokat, amikről csak a valóban avatott szem tudja eldönteni, hogy hamisítványok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top