Shine

A letartóztatást is vállalják a környezetvédők, hogy megakadályozzák a divateseményt

A Londoni Divathetet vette célba az Extinction Rebellion radikális környezetvédő szervezet.

Az Extinction Rebellion radikális környezetvédő szervezet július végén írásban kérte a Londoni Divathét szervezőit, töröljék az esemény teljes programsorozatát. A klímakatasztrófa korában ugyanis teljességgel káros egy olyan rendezvény megtartása, amely csak tovább táplálja a fogyasztásközpontú, túltermelő divatvilágot. Helyette a márkáknak inkább azzal kellene foglalkozniuk, miként tudnak valóban fenntartható gyártási módra átállni, ami nem szennyezi pofátlan mértékben a Földet.

Bár válaszként a szervezőbizottság beismerte, szükség van a változtatásokra, és a divat szereplőinek mind ezen kell dolgozniuk, nincs szó a félévente megrendezésre kerülő divathét törléséről, ezért az Extinction Rebellion további demonstrációkat tervez. Online hívták fel támogatóik figyelmét, hogy álljanak ki kezdeményezésük mellett, valamint szigorúan erőszakmentes, polgári engedetlenségi akciókat terveznek a divathét idejére. Vállalva az esetleges letartóztatásokat és bírságokat is, azon lesznek, hogy békés módon, de megakadályozzák, hogy a divatszerkesztők és a nagy áruházak beszerzésért felelős munkatársai időben a divatbemutatókra érkezzenek.

A divathét zárónapjára, szeptember 17-re pedig egy London Fashion Week: Rest in Peace (Londoni Divathét: Nyugodjék Békében) eseményt is szerveznek, amelyen képletesen eltemetik a divathetet, legalábbis annak eddig ismert, káros formáját.

A divat világa ugyanis akár az első számú fegyver is lehetne abban, hogy megmeneküljön világunk azon, számunkra élhető formája, amit még ismerünk. Kezdve onnan, hogy a második legnagyobb károsanyag-kibocsátó iparág, addig, hogy a folyton csak gyorsuló fast fashion miatt szemétfelhalmozásban is az élen jár, minden téren számos olyan változtatást tudnának megtenni, ami javítaná élhető jövőnk kilátásait. Felelősségéhez pedig hozzátartozik az is, hogy a divat- és szépségiparhoz kapcsolódnak a legnagyobb befolyású influenszerek is, egyáltalán nem mindegy, hogy ők mire buzdítanak, mire hívják fel a figyelmet. A gond azonban az, hogy a rendszer jelenlegi működésével, a személyes és üzleti érdekekkel mindez szöges ellentétben áll.

Az Extinction Rebellion radikális környezetvédő szervezet a Londoni Divathét ellen kampányol

Az Extinction Rebellion radikális környezetvédő szervezet a Londoni Divathét ellen kampányol (Fotó: instagram/extinctionrebellion)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top