Shine
Szponzorált tartalom

„Fújd a forró pontjaidra, hogy testmeleged röptesse a parfümöket” – Zólyomi Zsoltot kérdeztük a parfümválasztásról

Tökéletesen hozzánk illő parfümöt választani nagyon nehéz, de érdemes. Cikkünk végére érve pedig azt is megtudod, hogyan válassz más számára illatot.

A karácsony előtti hetekben egy emberként indulunk a drogériákba, hogy parfümöt vásároljunk valakinek. Ajándékba apunak, a pasinknak, és ha már ott vagyunk, nyilván körbeszaglásszuk a női illatokat is, hisz annyi újdonság jelent meg, képtelenség csak úgy elmenni mellettük. Mindez nagyon szép gondolat, legtöbben azonban valahol a kivitelezés során rendre elvérzünk, és rosszul választunk illatot. 

Nem csoda, hiszen rengeteg van, mégis bosszantó, ha otthon jövünk rá, egy rém harsány száz milliset vettünk magunknak – ismét –, drága férjünk szemöldöke pedig az égig szalad, mikor megérzi, milyen illattal szeretnénk őt azonosítani. Hogy idén ne essen senki ebbe a hibába, megkérdeztük magát az Orrot, vagyis Zólyomi Zsoltot, az egyetlen magyar parfümőrt, mire figyeljünk parfümválasztásnál.

Zólyomi Zsolt parfümőr (Fotó: Coty)

nlc.: A legkisebb drogériában is több tucatnyi parfüm közül választhatunk, ennyit nyilvánvaló, hogy nem lehet végigpróbálni. Ha sikerült a látványuk alapján néhány szimpatikusat kiválasztanunk, miként álljunk neki a tesztelésüknek?

Zólyomi Zsolt: Ne siessünk ennyire előre. Első jótanácsom, hogy ne higgyünk a szemünknek. Legalábbis ne elsőre! A vizualitás, egy ütős reklám súlyosan félrevezető is lehet. Bár biztosan sok pénzbe került, hogy megragadják a figyelmedet vele, hadd kérdezzem meg, végül is a csillogó üvegflakont, a színes dobozt vagy a reklámban a tenger habjaiban pancsikáló, félmeztelen fotómodellt fogod a bőrödre spriccelni? Vagy mégis inkább a parfümöt?

A parfümöt, nyilván.

Na ugye.
Persze van, hogy a látvány egyezik a tartalommal. Hogy egy szélesebb körben is ismert példát mondjak, a Bruno Banani Pure Woman például a női test ívelt vonalait követő, csavarodó pink üveget kapott, ami egy igazán vonzó nőt előlegez meg. És valóban: az illat klasszikus pirosbogyós és trópusi gyümölcsös, meleg vaníliasodóba buján csobbanó kellemessége nem egyből üt, ám nagyon nem az az ártatlan, kislányos Lolita-parfüm. Inkább forrónadrág és kötött, vagy rojtos bézs bőr felső a tökéletesen barnára sült feszes testen a Szigeten vagy Sound-on – amire persze méginkább a fiúk imádnak télen emlékezni. Szóval önazonos! 

Bruno Banani Pure Woman EdT

Rendben, de hogyan döntsük el, mit szagoljunk meg a több száz lehetőség közül?

Ha azt tudod, hogy legalább nagyjából milyen parfümcsaládba tartozó illatokat szeretsz, az már nagy segítség lehet. Ennél is jobb, ha konkrét alapanyagokat is tudsz mondani, amiket kedvelsz, vagy akár utálsz, hogy ezeket kizárhassuk. Például ha szereted a citrusos illatcsaládba tartozó illatokat, az adidas UPLFT for Her egy igazi, buborékokkal csilingelő citrusbomba, jegesen friss, ennivaló citromfagyi. Edzés előtt, közben, és utána is jó lesz a délutáni koktélpartira, könyvbemutatóra. A higanylaza, farmeros-pólós lány illata, aki egyetlen, sportdressszébe simuló csípőmozdulatával egy halom srácot ránt maga után a futókörre.
Ha nagyon el vagy veszve, előzetesen a Fragrantica.com-on is érdemes rákeresni az eddig használt kedves illataidra és megnézni, pontosan milyen illatjegyekből épülnek fel. Persze ha jó helyre mentél be, és szerencsés vagy, lesz olyan parfümbolti eladó is, aki tud segíteni. 

Tegyük fel, kiválasztottam néhány esélyes parfümöt. Van valamilyen trükkje annak, miként érdemes a papír tesztcsíkokat használni az illatok próbálgatásához?

Azt szoktam javasolni mindenkinek, írja fel a papír tesztcsíkok egyik végére a parfüm nevét, a másikra meg fújjon rá egy kis spriccet, olyan 10-15 cm távolságból, majd ne csináljon SEMMIT! A legfontosabb, hogy várj fél-egy percet, hogy az alkohol, amiben a parfümök oldva vannak, elpárologjon. Ennek két oka is van. Egyik, hogy van neki saját szaga, és te a parfümére vagy kíváncsi, a másik pedig, hogy borzasztóan elfárasztja az orrodat.
Ha elröppent az etanol, jöhetnek a fejillat alkotók, most szagold meg őket először. Fontos tudni, hogy nem pont ilyen lesz végig a parfüm, hanem megváltozhat, ezért innentől 2-3 percig szaglászd, és válassz ki 2-3-4 olyat, ami még ezután is, vagyis a szívjegyek kezdetekor is tetszik.

A következő lépés lesz feltételezem, hogy magamon is kipróbáljam az illatokat. Mennyi időt érdemes szánni erre? 

Így van, ha leszűkítetted a szóba jöhető parfümök körét pár darabra, azokat, és csak azokat fújd fel a bőrödre, az úgynevezett forró pontjaidra, ahol közel futnak az erek a bőrödhöz, hogy a testmeleged „röptesse” a parfümöket: a csuklóid és könyökhajlatok belső oldalaira. Nem érdemes elkapkodni a dolgot. 
Azt javaslom, menj ki a boltból a friss levegőre, és teszteld le az időbeni lefolyását is a bőrödön. Azt szoktam mondani, hogy az sem baj, ha másnap jössz vissza, de egy hóeséses téli napon azért ne menj túl messzire az üzlettől, nehogy megfázz. Épp elég, ha megnézel egy másik boltban valamit a bevásárlóközpontban, vagy a sétálóutcán beülsz húsz méterrel arrább és megiszol egy forró teát vagy csokit, az éppen elég ahhoz, hogy lefuttasd az illattesztet is. És nagyon fontos, hogy jegyezd meg, mit hová fújtál, különben kezdheted újra az egészet.

Az nem elég, ha beleszagolunk a drogériákban kikészített kávézaccos üvegekbe, hogy kitisztuljon az orrunk és párszor ellenőrizzük az illatot?

Tévedés! Kávét a döntésed előtt ne igyál, és ne is szagolj a boltban! Az pont ellenkezőleg, nem fog segíteni a szaglásodnak, ugyanis túl erős és jellegzetes anyag, könnyen „elviszi” hibás irányba az érzékelésedet.
Fontos lenne mindenkinek, hogy rájöjjön, nagyon nem mindegy, milyen parfümöt választ. Nekünk embereknek teljesen egyedi, elvben még biometrikus azonosításra is alkalmas testillatunk van, ebből következik logikusan, hogy egy bizonyos, konkrét illatkémiai keveréket jelentő parfüm a sokféle bőrön akár teljesen máshogy is viselkedhet, mikor kifújva összekeverednek. Viszont ha jól választunk, és tökéletesen harmonizál a bőrünk és parfümünk elegye, boldogok, frissek, energikusak vagy akár szexik és vonzóak leszünk, nemcsak más szemében, hanem az orrának is. Ezért kedvenc mondásom, hogy “a jó parfüm veszélyes fegyver.”

Rendben, saját részre így már érthető a parfümválasztás menete. De mit tegyünk, ha valamelyik barátunknak, családtagunknak szeretnénk ajándékba venni parfümöt? Az eddigiek alapján bele sem mernék fogni.

Ó, igen. Szegény fiúk és apák. Többnyire ugyanazokat az unos-untig ismert dezodorokat használják. Egy nagy előnye azért szerencsére ennek is van! Ugyanis, ha kis kutakodással-szaglászással megtudod, hogy az a valami éppen citrusos-akvás, fougère-aromás, fás vagy édesebb fűszeres-ámbrás, akkor a körülbelül ebbe a négy illattípusba besorolható parfümök közül csak az egyik típust kell keresned. És itt jön a nagy mutatvány: ha megvan az irány, ugyanúgy papíron kifújva tesztelheted őket, és a szemedet behunyva elképzelheted a nagypapát, édesapát, a kedvenc nagybácsidat, a helyes angoltanárodat, a kedvesedet, azt, hogy milyen érzés lenne rajta érezni az illatot. Kellemes? Vagy teljesen furcsa? Érdemes e tekintetben is a belső érzésünkre hallgatni.

Tudnál esetleg konkrét javaslatokat mondani, hogy a különböző típusú férfiakhoz milyen illatok passzolhatnak?

Nos, hogy konkrétumot is mondjak, a drogériák kínálatában a Mexx Black Man fás-akvás citrusos, majd balzsamos, érdekesen édeskés illata olyas valakihez illik, aki már első ránézésre kábító. Ő az a fekete bőrdzsekis charmeur, aki nem vár el semmit, de tépd le rólam, de azonnal stílusban randizik. Ha szereted, hogy elrabolnak, gyakorlatilag még mielőtt a kezedbe kapnád az ajándékba hozott rózsát, vedd meg ezt a dögöt, akarom mondani karácsonyi kisördögöt!

Mexx Black Man EdT

Csomagolásbubus, sportos fiúknak, férfiaknak isteni lesz az adidas Culture of Sport vonala, ami 50ml-es kiszerelésben kapható és kedv szerint felbővíthető, ha megszeretik. Az adidas STRK for Him-ben uborka és zöldalmahéj jéghideg citromos vízben, a mentol vibráló aromássága gyógynövényekkel durvul édes ámbrásságba. Az élet minden pillanatában nyerni vágyó Nagyvadat kapsz. Már csak az a kérdés, hogy hagyod-e magad bármikor elejteni?

adidas STRK for Him EdT

Ez most csak pár konkrét illat amit említettem, ha bárkinek szüksége van még szakmai tanácsra a parfümökről és parfümválasztásról, keressen meg nyugodtan Facebook-on vagy a parfümériámban.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top