nlc.hu
Shine
52 év után visszatér a Balenciaga az haute couture világába

52 év után visszatér a Balenciaga az haute couture világába

Ezt a kollekciót látni kell!

1968-at írtak, mikor a ready-to-wear, vagyis a készruha-kollekciók előretörésének hajnalán Cristóbal Balenciaga úgy döntött, nyugdíjba vonul, divatbirodalmát pedig egyszer s mindenkorra bezárja. Ahogy mondani szokás, a csúcson hagyta abba. Ő volt az, akire Christian Dior is csak úgy hivatkozott, hogy „mindannyiunk mestere”, aki oly különleges érzékkel bánt az anyagokkal, a szabásvonalakkal, hogy máig meghatározó sziluetteket alkotott.

A nevét viselő divatház 1986-ban éledt újjá, a couture tervezéssel azonban máig várnia kellett a nagyközönségnek, mikoris az IKEA táskás Demna Gvasalia lesz az, aki a magas szabászat remekeivel bővíti a kínálatot. Az első haute couture kollekciót júliusban, az őszi–téli bemutatók sorában láthatjuk majd a dizájnertől, akinek nevéhez eddig inkább a laza, streetwear irányzat luxus szintre emelése kötődött. De ki tudja, talán épp ez a modern, városi sikk lesz az, ami új színt és formát visz a couture világába?

Balenciaga estélyi ruha 1951-ből (Fotó: Bill Brandt/Getty Images)

Pöttyös Balenciaga estélyi ruha . (Fotó: 1946-ból. Genevieve Naylor/Corbis via Getty Images)

Balenciaga estélyi ruha 1961-ből (Fotó: Chicago History Museum/Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top