Shine

Szójáték: Te eltalálnád, hogyan kell kiejteni a divatházak neveit?

Az Hermés sosem volt hermész és a Jeanne Lanvin után elnevezett divatház nevét sem úgy olvassuk, ahogy írjuk. De akkor hogyan? Most megtudhatod!

Míg egy átlag külföldi nyelve Tomcsányi Dóri vagy Szegedi Kata nevének kiejtésébe törne bele, addig nekünk magyaroknak a külföldi divatházak neveivel gyűlik meg a bajunk. A Chanelt még csak megugorjuk, a Dior sem nagy falat, de mit mondunk, ha az Hermés, a Lanvin vagy a Vetements divatházakat foglalnánk mondatba?

Dolce & Gabbana

Könnyűvel indítunk, a Dolcsé és a Gábbáná még biztosan meg van, az és kötőszót azonban gyakran szimplán kifelejtük, vagy ha mondjuk, angolosan tesszük, vagyis az and szóval társítjuk. Pedig a márka olasz, így illik a szócska olasz megfelelőjét használni, ami kiejtve e, összeolvasva pedig mindez így hangzik:

Balenciaga

Az egykori spanyol tervezőzseni, Cristóbal Balenciaga divatháza máig alapítója nevét viseli, így azt nem franciásan vagy épp angolosan ejtjük ki, hanem a spanyol nyelv szabályai szerint. Vagyis, a névben szereplő c enyhén sz hangzású, az i finoman e hangzású lesz, a nagyobb nyomaték pedig az utolsó két szótagra esik:

Agent Provocateur

Ő már trükkösebb, a szexi fehérneműiről ismert márka ugyan angol, Vivienne Westwood fia az alapítója, neve az utolsó betűig francia kifejezés, ami heveny fordításban annyit jelent: provokatív tényező. Nos, ha nem vagyunk franciák, kiejteni mindenképp provokatív, de semmi vész, ez is megfejthető, hangzás után leírva anzsan provokatör, puha n hangokkal, elharapott r-rel, jobb is inkább meghallgatni, íme: 

Lanvin

Jeanne Lanvin volt a húszas évek egyik legsikeresebb párizsi couturier-je, akinek anya-lánya öltözékeiből még Erzsébet anyakirályné is szívesen vásárolt. Divatháza ma is a legnépszerűbbek között szerepel, de vajon hogyan kell kiejteni? Lonván? Lanven? Egyik sem, ha le akarnánk írni hangzását, a lon-vá lenne a leginkább megfelelő; a szó végi n-t nem ejtjük ki és az első is éppen csak szerepet kap.

A Lanvin divatház története is egyedülálló, cikünkből megismerheted: Jeanne Lanvin anya-lánya szettekből építette fel divatbirodalmát a századfordulón

Jeanne Lanvin divattervező 1930-ban.

Jeanne Lanvin divattervező 1930-ban. (Fotó: James E. Abbe/ullstein bild via Getty Images)

Hermès

A világ legdrágább táskáit jegyző francia divatház neve igencsak megnehezíti az életünket. Már a kezdése trükkös, a h-t ugyanis nem ejtjük ki, ezért is kap írásban az névelőt (az Hermés), de az è is feladja a leckét, az ugyanis nem é, kiejtve semmiképp. A divatház neve: er-mesz, meghallgatva:

Cèline

Ó, ezek a franciák! A Cèline sem könnyíti meg a dolgunkat, hisz mit kezdjünk azzal a szó végi e-vel? Ki kell mondani vagy sem? A helyes válasz: nem. A divatház nevének – ami egyébként egy francia női keresztnév – kiejtése: szé-lin, puha é-vel.

Vetements

Könnyű volt a Cèline? Akkor jöjjön egy nehezebb! Hogyan mondanád franciául, hogy ruházat? A Vetements divatház neve ugyanis ezt jelenti, a streetwear cuccairól ismert luxusmárka neve amennyire cifra leírva, kiejtve annyira szimpla: vet-man. Hallgasd csak:

Christian Louboutin

A piros talpú cipellők királya az, akinek lábbelijeit legalább annyira szívesen elfogadnánk, mint amennyire vesződünk nevének kiejtésével. Mármint vezetéknevével, hiszen a Christian férfinév francia kiejtését még csak-csak ismerjük, de mit kezdjünk ezekkel ou-kkal a vezetéknévben? Az o hasonul ú-vá? Vagy fordítva? A helyes megfejtés: lu-bu-tan.

Givenchy

Imádjuk Audrey Hepburnt, tudjuk, hogy kedvenc divatháza maga A Nagybetűs Francia Divatház, mégis kínlódunk, ha mondjuk a parfümériában annak új illata után érdeklődünk. Zsivenzsi illat ugyanis nincs, mint ahogyan Zsivensi sem létezik, sokkal inkább Zsi-van-si, alig hallható n-nel és lágyan susogó s-sel:

 

Nézd csak meg a fotókat és nem lesz kérdés többé, miért rajongott Audrey Hepburn Hubert de Givenchy ruháiért:

Estélyi ruha Hubert De Givenchy utolsó kollekciójából.
Megnézem
Összes kép (5)

 

Jean-Paul Gaultier

A nemrég visszavonult francia divattervező ötven éven át polgárpukkasztotta a világot, mégsem volt ez elég idő rá, hogy megtanuljuk helyesen kiejteni a nevét. A nehézség vezetékneve elején leledzik, ha nem tudunk franciául, az au-ról bizony nehéz megfejteni, mégis milyen a hangzása. Aki arra tippelt, hogy o, annak igaza van, hangzásának átírása: go-ti-é, a t azonban itt jóval lágyabb, mint a magyar nyelv t hangja.

Schiapparelli

Elsa Schiapparelli olasz divattervezőnő a harmincas évek egyik leghíresebb tervezője volt, aki komoly riválist jelentett még Coco Chanel számára is. A hosszú, sikeres éveket végül mégis a hanyatlás követte, 1954-ben divatháza bezárt és csak Schiapparelli halála után, jó ötvet évvel később nyílt meg újra, az elmúlt pár év pedig elég is volt hozzá, hogy ismét a top nevek közé küzdje fel magát. De hogyan ejtjük ki ezt az olasz vezetéknevet? Nos, olaszosan: szkia-pa-rel-li, szép hangsúlyos l hanggal.

A divatházaknak nem csak nevük, történetük is izgalmas. Ismerd meg a divattervezőket, akiknek létezésüket köszönhetik:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top