Szabadidő

Firenze

A négyszázezer lakost számláló Firenzében évente körülbelül ötmillió turista fordul meg. A leglátogatottabb történelmi nevezetesség a város szívében található Duomo, ami a világ negyedik legnagyobb temploma.




Firenze és a toszkán vidék nevezetességeivel, szépségével könyveket lehetne megtölteni. Az ember csak kapkodja a fejét, hova nézzen, és úgy érzi, évek sem lennének elegendőek, hogy megismerje a környéket. Rövid leírást adni épp ezért lehetetlen; nézzünk meg inkább néhány érdekességet. Tudtad például, hogy hazánk pénzneme Firenzéről kapta a nevét? 1252-ben, ebben a városban indult meg több évszázados szünet után az aranypénzverés. Az új érméket származási helye után fiorinonak nevezték el. A gazdag város a XIV. századtól kezdve egyre nagyobb befolyásra tett szert a világ pénzforgalmának alakulásában. A firenzei bankok tartották kézben a világkereskedelmet, kölcsönöztek uralkodóknak, sőt még a pápáknak is. Az új aranypénz hamarosan Európa minden országában elterjedt, és innen kapta a magyar forint is a nevét.






A XV. században az egyik bankárcsalád tetemes vagyonával oly mértékű hatalomra tett szert, hogy szinte uralkodóként állt a köztársaság élén. Ők voltak a Mediciek, akik Firenzéből a reneszánsz talán legfontosabb szellemi és művészeti központját teremtették meg. Ezeket a fényes időket idézik, az egykor előkelő patríciusok és vagyonos kereskedők által lakott paloták, a Pitti Palota, a Medici Palota, a város jelképeként ismert San Lorenzo Bazilika, a XVI. században épített Uffizi képtár, a Boboli kertek és még sorolhatnánk.


Ne feledjék, hogy Firenzében kettős utcaszámozás létezik. A piros számok jelölik az üzleteket, boltokat, míg a kék vagy netán fekete számok magánházakon és szállókon láthatóak. Ez a rendszer sokakat megzavar.






Ha Firenzében még nem csömörlött meg a turista, folytathatja barangolását a lenyűgöző toszkán vidéken. A következő állomás Pisa, ahol a négy ferde épületet tekinthetjük meg. Nem tévedés. Négyet! Nem csak a Campanile torony dől gyanúsan, hanem a Duomo, a Baptisterio és a Camposanto is. Habár kétségtelen, hogy a Campanile, ami már akkor elkezdett megsüllyedni, amikor még csak a harmadik emeletét húzták rá a nyolcból, a legbizarrabb látvány.






A toszkán Carrara márványáról híres. A budapesti bazilika építésekor is innen hozatták a hatalmas márványtömböket. A középkori hangulatot árasztó Monteriggioni arról nevezetes, hogy a vastag városfalakból kiugró tizennégy torony ihlette Dante Poklát.






Az építészet felülmúlhatatlan csodáinak megtekintése után, térj be egy vendéglőbe, és feltétlenül kóstold meg a toszkán vidék jellegzetes fogásait: a crostinit (gazdag leves pirítóssal), és a castagnacciót, ami egy igen finom gesztenyetorta. Remélhetőleg e kis ízelítő után kedvet kaptál, hogy útikönyvet ragadj és bejárd a környéket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top