nlc.hu
Szabadidő
Az anthrax harca

Az anthrax harca

Az elmúlt napok lépfenével kapcsolatos zavaros, hatáskeltõ híreivel szemben mi egy indulatoktól mentes, szakmailag korrekt képet adunk a betegségrõl, fajtáiról, ellenszereirõl és a veszélyeztetettekrõl. Dr. Mészner Zsófia a László Kórház infektológus fõorvosa volt segítségünkre.




Lépfene nagyon régóta ismert betegség Magyarországon – az anthrax baktérium okozta megbetegedés, mely eredendően az állatokat támadja meg. Az embert csak elvétve betegíti meg, és csak akkor, ha fertőzött állatokkal érintkezik. Évente egy-két esetet regisztrálnak, de volt olyan esztendő, hogy nem történt lépfenés megbetegedés.





Három típusa van a kórnak. Egyik a bőranthrax: a bőrön csúnya, jól látható fekély keletkezik. Azoknál fordulhat elő, akik fertőzött állatot dolgoznak fel, azt nyúzzák. Másik, amikor a fertőzött állat húsát elfogyasztják, ekkor bélpanaszokkal járó betegség fog kialakulni. A legveszélyesebb a harmadik típus, amikor inhalációs úton fertőződik meg ez egyed, azaz belélegzi a spórát. Ezt használhatják ki azok, akik rájöttek, hogy a spórák a levegőbe juttatva színtelen, szagtalan aerosol formájában terjeszthetők.





A betegség tünetei eleinte jellegtelenek, influenzaszerűek. Ezért nehéz felismerni. Ezt követően a mellüregben a nyirokcsomók gennyes gyulladása következik be. A hagyományos anthrax antibiotikumokkal jól gyógyítható, gyakorlatilag mindenfajta penicillinszármazékra, tetraciklinszármazékra reagál. Európában nincs regisztrált kórokozó pillanatnyilag, csak az Egyesült Államokban. Akik pánikot akarnak kelteni, azt állítják: ez egy terroristák által kitenyésztett baktérium, mely minden ellenszerrel szemben rezisztens, erre azonban semmiféle bizonyíték nincsen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top