nlc.hu
Szabadidő
Karintia közelebbrõl

Karintia közelebbrõl

Karintiában pontosan tudják az emberek, hogy a sértetlen természet és a tiszta környezet jelenti a legnagyobb tõkét a jövõre nézve. Céltudatos, következetes munka és évi 300 millió schilling ökológiai ráfordítás jellemzi Karintia példamutató környezetvédelmi politikáját, amely nemzetközileg is elismert.




A folyók vizének minősége eléri a legmagasabb kategória szintjét és a tavak tisztasága ivóvízminőségű. Nem csoda tehát, hogy Karintia 1991-ben Londonban elnyerte az Európai Környezetvédelmi Díjat. További “tiszta” tények: 35 természetvédelmi terület, összesen több mint 13 000 hektár területtel, két madárvédelmi körzet, valamint 75 védett terület, melyek területe összesen meghaladja a 35 hektárt. Karintiában legalább 250 természeti műemléket tartanak számon. A “Magas-Tauern” és a “Nockbergen” vidékével Ausztria legdélibb tartománya egyszerre két nemzeti parkkal is büszkélkedhet. A nedves élőhelyek kategóriájában a Sablatnig-láp 1993-ban a Ramsar-diploma odaítélésével nemzetközi elismerést kapott.


Karintia és a csúcstechnológia 





Karintia ipara többnyire kis- és középüzemekre épül, melyek azonban nemzetközi piacra termelnek. A termelési érték több mint 50%-a exportra megy. Nem egészen 500 ipari üzem kereken 30 000 dolgozót foglalkoztat. Karintia ipara évi 41 milliárd schilling értéket termel. A termelési érték szerint rangsorolva a villamos- és az elektronikus ipar vezet, majd a vegyipar, a kő- és kerámiaipar, az élelmiszeripar, valamint az építőipar következik, melyek összesen 22 milliárd schilling termelési értéket adnak.






Karintia mozgásban

A virágzó gazdaság számára elengedhetetlen a jól kiépített közlekedési infrastruktúra. Karintia nemzetközi közlekedési csomópontként több mint 3000 km hosszú úthálózattal és 2000 híddal rendelkezik. Suttogó aszfalt, zajelnyelő falak, béka és hüllő átkelők, valamint pótélőhelyek létesítése tanúskodik a karintiai útépítés környezeti felelősségéről.

600 km vasúti pálya, 140 pályaudvar és 3500 tehervagon fogadására és rendezésére kialakított terminál még tovább emeli Karintiának a közlekedés lebonyolításában betöltött szerepét Ausztria déli részén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top