Szabadidő

11. Európa Filmhét

Nanni Moretti A fiú szobája címû, idén Cannes-ban nagydíjas olasz filmmel nyílik december 1-én a 11. Európa Filmhét. Helyszíne ez alkalommal is a budapesti Mûvész mozi, ahol 8 napon át 12 alkotást láthatnak a kortárs európai filmek iránt érdeklõdõk.






A legyőzhetetlen
A filmhetet szervező Budapest Film a korábbi évekhez hasonlóan olyan friss, tavaly és idén készült művekből állította össze műsorát, amelyek ez idáig nem találtak hazai forgalmazókra.

A programban szerepelnek ismerősen csengő nevek: a tíz évi szünet után idén ismét filmet rendező Werner Herzog






Ismeretlen kód

(A legyőzhetetlen), az eddig itthon csak filmhetekről és fesztiválokról ismert osztrák rendező Michael Haneke (Ismeretlen kód), az Írországban “vendégrendező” Goran Paskaljevic (Haragos Harry), vagy a hazájához éppenséggel kitartóan hűséges Martin Sulik (Tájkép).







Tájkép
A színészek között is akad jó néhány híresség, többek között Tim Roth-ot, Juliette Binoche-t, Colm Meaney-t, Victoria Abrilt, John Turturrot és Emily Watsont láthatjuk viszont a filmvásznon.
Ez utóbbi kettőt ismerős környezetben, hiszen filmjük nagy részét itt, Budapesten forgatták (Luzsini védelem).






Luzsini védelem


Vannak országok, ahonnan a hazai közönség kedvencei érkeznek, ilyen például Spanyolországból a Megváltó szex, Lengyelországból a Szia Tereszka! vagy Szlovéniából a Tej és kenyér.


Idén először csatlakozik az Európa Filmhéthez a SZÁJTÉPÉS FILMSZAKADÁSIG elnevezésű két napos program.







Megváltó szex

A Fiatal Filmesek Fóruma 1999-ben azzal a céllal jött létre, hogy évente egyszer lehetőséget adjon egyrészt a még be nem futott alkotóknak, másrészt pedig a közönségnek és a szakmának arra, hogy egymás filmjeivel, gondjaival, problémáival és elvárásaival megismerkedhessen.

A korábbi években igen sikeres rendezvény helyszíne hagyományosan a Szindbád mozi, ahol december 1-én és 2-án 28 fiatal, összesen 30 rövid- és kisjátékfilmje lesz látható. Emellett két fórum is várja az érdeklődőket, szombaton a filmes nemzedékváltás, vasárnap pedig a rendezővé vált színészek kerülnek nagyító alá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top