Fácánleves
Hozzávalók
Elkészítése
Az előkészítés során leírt módon a fácánt előkészítjük, megtisztítjuk a zöldségeket, a hagymát csak jól megmossuk, a héját rajta hagyjuk. A fácánt hideg vízben feltesszük főni úgy, hogy a víz 4-5 ujjnyira ellepje. Megsózzuk, lassan felforraljuk, majd a folyadék felszínén összegyűlt habot gondosan leszedjük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a vöröshagymát, fokhagymát, egész borsot és lassan egyenletesen főzzük. Közben forrásban lévő sós vízben főzzük ki a levestésztát, és vágjuk finomra a petrezselyemzöldet. A kész levest a tűzről levesszük, “pihentetjük”, kiszedjük a zöldségféléket, kiemeljük a fácánt, majd feldaraboljuk, a zöldséget kis hasábokra vágjuk. A levest merőkanállal merve, levesszűrőn átszűrjük. A feldarabolt fácánt levesestálba helyezzük, rátesszük a felszeletelt zöldségeket és a tésztát. Rámerjük a forró levest és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel.
Hozzávalók
• 1500 g kelvirág (karfiol)
• 100 g liszt
• 2 db tojás
• 250 g zsemlemorzsa
• 1 csomó petrezselyemzöld
• olaj a sütéshez
Elkészítése
A karfiolról eltávolítjuk a zöld leveleket, rózsáira szedjük és erősen sózott hideg vízben feltesszük főni. Amikor majdnem puha, leszűrjük, kihűtjük. Amíg a karfiol fő, felütjük, és felverjük a tojásokat, a lisztet és a morzsát lapos tányérba tesszük, megmossuk a zöldpetrezselymet, vastag szárát eltávolítjuk. A kihűlt karfiolrózsákat lisztbe, tojásba, majd morzsába hengergetve panírozzuk. Az olajat felforrósítjuk, és a bundázott karfiolt lassan megsütjük. Tálaláskor a leszárított petrezselymet pár másodpercre a forró olajba dobjuk, és a tálra rendezett karfiolra szórjuk. Párolt rizst és tartármártást adhatunk mellé.