Szabadidő

Dalai Láma

Több, mint hat millió tibeti hisz benne, hogy õ Buddha újjászületett lelke, a Hó földjének védelmezõje, a fehér lótusz birtokosa és Tibet kívánságteljesítõ drágaköve. A Dalai Láma Tibet számûzetésben élõ elsõ embere.




Hét gyermek közül ötödikként született egy egyszerű családban. Amikor a 13. Dalai Láma meghalt 1933-ban, az idősebb tibetiek megkezdték a kutatást Buddha 14. inkarnációjáért. 1937-ben a csoport elérte a mostani Láma szüleinek házát, és rátalált a gyermekre, aki totyogóként több tesztet is kiállt. Megnevezte a kutatást vezető szerzetest, és több tárgyat is kiválasztott, ami elődje tulajdona volt.





A fiatal fiút kikiáltották a Dalai Lámának, és az ezer szobás palotában Lhasa-ban beiktatták. A szüleit ajándékokkal halmozták el. Egy kormányzó vezette Tibetet, amíg a fiú elég idős lett, hogy átvegye a sors által nekiszánt posztot. 1950-ben az országot kínai kommunisták szállták meg, akkor a 15 éves fiú már 3 éve politikai és vallási hatalommal bírt. Mikor 1959-ben a kínai erők túl közel értek Lhasahoz, a szent városhoz, Őszentsége közeli tanácsosaival és családtagjaival úgy döntött, Indiába menekül. Ez 1959. március 31-én történt. A Dalai Láma otthona most több, mint 200 kilométerre van az országtól, amit kormányoz.

Önsanyargató és cölibátusi életet él, hajnali fél 4-kor ébred, napját imádkozással kezdi.

A magát „egyszerű szerzetes”-nek nevező Láma örömteli és magával ragadó kacagásáról is ismert. Mióta 1989-ben megkapta a Nobel békedíjat, több hollywood-i sztár figyelmét is felkeltette, akik próbálnak segíteni életcélja elérésében, hogy népét visszavezesse egy szabad Tibetbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top