Szabadidő

Elhunyt Cserháti Zsuzsa énekesnõ

Az 1948. július 22-én született énekesnõt budapesti otthonában érte a halál.








Cserháti Zsuzsa
1972-ben kezdte a pályáját. Ebben az évben a táncdalfesztiválon állt először a nagyközönség elé. A tehetségével és hangjával azonnal kimagaslott a többi előadó jelölt közül.

Már a hetvenes években is több külföldi meghívásnak tett eleget. 1977-ben az írországi Castlebarba, majd egy év múlva a sopoti fesztiválon állt a világot jelentő deszkákra. 1978-ban jelent meg első, debütáló lemeze majd egy évvel később a második „Többé nincs megállás” címmel.



1979 óta kevesebbet hallhattunk a művésznőről. Egy ideig a Moulin Rouge énekeseként lépett fel, majd súlyproblémáira hivatkozva visszavonult a nyilvánosságtól. A csend évei alatt alkalmi munkát vállalt, hogy eltartsa magát és családját.

A nagy visszatérés 1996-ban történt. A „Hamu és gyémánt” című lemezzel egycsapásra ismét sztár lett. Innentől kezdődően évente rukkolt elő meglepetésekkel. Az 1997-es „Kicsi gyere velem rózsát szedni” vagy az őt követő „Mennyit ér egy nő” klasszikusnak mondható albumok. Az „Adj még a tűzből!” sikere után, tavaly novemberben újabb anyaggal lepte meg közönségét Cserháti Zsuzsa. A „Várj” című album már aranylemez. A lemezen szereplő szerzemények 85’-ben és a 90’-es években készültek.

1998-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét. A hanglemezgyártók Arany Zsiráf-díját háromszor érdemelte ki.

 






Díjai:
• eMeRTon-díj (1997)

• Arany Zsiráf-díjak: Az év albuma, Hamu és gyémánt (1996); Az év koncertje, Kongreszusi Központ (1997)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top