Szabadidő

A Gyûrûk Ura

Minden idõk egyik legsikeresebb filmjébõl minden idõk egyik filmtrilógiája készült. Aki pedig már várta, az most örülhet, mert szeptember 21-én 21 órakor az HBO is bemutatja az elsõ részt.





A nevezetes Gyűrű szerte a világon rabul ejtette az olvasókat, magához bilincselte rajongóit. Generációk sorára gyakorolt mély hatást, és fogalmazta meg sokak számára a Jó és a Rossz örök küzdelmének lényegét. A Gyűrűk urát már a megjelenésekor klasszikus jelzővel illették, kötelező olvasmány lett, és megkapta az évszázad könyve címet. Van-e hálásabb és nehezebb feladat annál, mint egy ilyen irodalmi alkotás megfilmesítése?





„Hét évet töltöttem az életemből ezzel a filmmel, a szívemet adtam bele minden kockájába” – mondja Peter Jackson rendező. – „De ez a legkevesebb, amivel Tolkiennek és rajongóinak tartozunk.” Ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy a film azokat is elbűvölje és szórakoztassa, akik sohasem olvasták a könyvet, és mit sem tudnak hobbitokról, törpökről és tündékről. Az HBO mozicsatornán most a trilógia első része,
A Gyűrű szövetsége látható.





Jackson szerint a filmes technika csak most jutott el olyan szintre, hogy hitelesen és felkavaróan be lehet mutatni Középfölde mesevilágát. Tolkien érzékletes stílusa nyomán szinte megelevenednek a szavak, a modern technika jóvoltából pedig olyan élménnyel ajándékozza meg a nézőket, amelyben eddig még nem volt részük.
Művészek és mesteremberek hada, valamint kiváló színészek – Elijah Wood (Frodó), Ian McKellen (Gandalf), Viggo Mortensen (Aragon), Sean Bean (Boromir), John-Rhys Davis (Gimli), Christopher Lee (Szarumán), Cate Blanchett (Galadriel), Liv Tyler (Arwen) – és több ezer statiszta dolgozott azon, hogy életre keltsék az álmot.

A káprázatos sminkek és maszkok, a félelmetes páncélok és fegyverek, a fantasztikus makettek és a modellek, egyszóval a kézzel fogható kellékek és díszletek mellett a legnagyobb hangsúlyt a számítógépes technika kapta. A digitális trükköknek köszönhetően csodálatos látványvilág tárul a nézők szeme elé, legyen az Mória bányáinak palotaterme vagy a csaták pokoli zűrzavara, a realizmus és a tökéletes részlethűség fantasztikus keveréke. A Peter Jackson vezette stáb munkájával a legszőrösebb szívű rajongó is elégedett lehet. Alighanem Tolkien is boldog lenne, ha látná…


Ismétlések: szeptember 24-én 21.00-kor, 29-én 16.10-kor

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top