Szabadidő

Hatalom a férfiak felett

A könyv a magyar bártáncosnõk cudar világáról szól - ahogy a szerzõ látja. Vérfagyasztó sztorik, megerõszakolás, késelés, verés, huszadik századi rabszolga-kereskedelem.





Egy nagyváros megszokott életéhez hozzátartoznak az éjszakai bárok, ahol lányok tánccal szórakoztatják a – többnyire – férfiközönséget. De mi folyik ezekben a bárokban? Ez derül ki Dusza Erika “Nem 1 leányálom” című friss – még meleg – könyvéből, sőt az is, hogy mi folyik a világ más nagyvárosaiban az ilyen bárokban. Úgy tűnik, nagyjából ugyanaz: nők vetkőznek, férfiak pedig nézik őket. Persze, manapság már nemcsak férfiak, nők és párok is érkeznek. Mindent szabad.

És persze nem szatírok, vén kéjencek, alkoholisták és félrecsúszott egzisztenciák, álmatlanságban szenvedő tanárok, kiugrott papok gyűjtője egy éjjeli lokál. A könyvre támaszkodva mondom, hogy az éjjeli bárok közönsége az az átlagember, aki most is ott ül veletek szemben az irodában, az oldalra fésült hajú, inges fiú, ő lesz az. Megvan?

Őrültek persze mindenütt vannak, még a parlamentben is, miért ne lennének egy kocsmában, ezért tartják a nagytestű, kopasz munkavállalókat. A kidobókról jut eszembe, hogy sajnos a nagy kérdésre, hogy milyen kapcsolatban vannak ezek a közületek az alvilággal, nem érkezik válasz a könyvből. Pedig kíváncsi lettem volna rá, vajon bankok, kaszinók mosatnak-e pénzt az éjszaki nimfákkal.







Dusza Erika: Nem 1 leányálom
Dusza Erika könyve tíz interjúra épül, tíz beszélgetés során próbál fényt deríteni arra, hogy miben különbözik a táncos lányok élete a földi halandóétól. Kicsit csalódottan állapítom meg, hogy alig valamiben, ugyanolyan unalmas, talán többet keresnek, de többet is költenek, úgyhogy ami a végén marad, az túró. Ez a csajok nagy dilemmája, nem tudnak kiszállni, olyan ez, mint a drog, nem tudsz lejönni a sok pénzről, csak költesz és költesz, és egyszer csak megöregszel, és vége a dalnak.

De mire költenek, plasztikára, ruhákra, jó kocsira – van olyan egyáltalán? Bejárják a világot, fürdenek a földgolyó minden tengerében, de csak akkor boldogok, amikor elmesélik. És már a pénz sem a régi, halódik az üzlet, talán ennek is az internet az oka. Mégsem hagyják abba. Kéne egy rendes életcél, a pénzkeresés önmagában nem elég. Mert mindenkinek kell a sikerélmény, de az nem sikerélmény, hogy férfiaknak csorog a nyála.

A világ persze szemfényvesztő: minden pénzét leteríti a lányok lába elé, majd megveti őket. És hogy van-e magánélet? Magányos élet van inkább, színpadi magány.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top