Szabadidő

Éjféli nap – Skandinávia

Svédország nélkül elviselhetetlen lenne a világ. Nem lenne Volvo és Ikea, nem született volna meg Greta Garbo és az Absolut Vodka. És mi lenne a fehér éjszakákkal?

Nem szükséges mondani, hogy Svédország és Skandinávia kifejezetten nyári úticél, ezért is ajánljuk most. A nyár kellemes, úgyhogy aki nem bírja a kánikulát – ami, valljuk be, városnézésre nem a legideálisabb -, az menjen északra. Az országgal való ismerkedést általában Stockholmmal kezdi az utazó. Nem rossz kezdés, hiszen akik a világ valamennyi fővárosát látták –van ilyen egyáltalán? -, azt állítják, hogy Stockholm (tréfásan Istókhalma) a világ egyik legszebb fővárosa. Különösen nyáron lenyűgöző az óvárosban a sok folyócska és a mindenütt előbukkanó ragyogó zöld park között sétálni. Ebben az élvezetben a helybeliek is előszeretettel osztoznak a turistákkal a középkori városrészben, a Gamla Stanban. Gyalog is könnyedén eljutunk mindenhová, de a szigetekkel tarkított festői vízi út hajókázásért kiált, különösen a remek múzeumok egyikében-másikában tett kimerítő látogatás után.

Ha elhagyjuk Stockholmot vagy bármelyik várost, természetfestők paradicsomában találjuk magunkat. Délebbre elképesztően zöld réteket és erdőket láthatunk, északabbra pedig üde fenyőket. Az utakon sehol senki – talán ezért kell nekik egy megbízható Volvo.

Gothenburg

Svédország második legnagyobb városa, mely a nyugati parton helyezkedik el, gyönyörű kikötővel és sétánnyal. Az ország egyik legnagyobb látványossága is itt található: Liseberg, a világ egyik legjobb vidámparkja. Kipróbálhatod az igazi klasszikusokat, mint az óriáskereket, dodzsemet, körhintát, de vannak olyan fantasztikus gépek is, melynek mérnökei csak azért nem kapnak Nobel-díjat, nehogy azt mondják, a svédek elfogultak. Ha nem érdekelnek a bugris játékok, és szabadságod is a művelődésnek, szellemed építésének szentelnéd, javallom az Ostindiska husetet, mely alkalmas történelmi és régészeti ismereteid bővítésére. A tengerészeti múzeum látványosabb, neve viszont még kimondhatatlanabb: Sjöfartshistoriska museet.

Vadstena

Vadstena a svédek büszkesége, nem véletlenül, hiszen a városka az egyik legbájosabb az országban. A Vättern tó partján romantikusan sóvárgó kastély reneszánsz stílusban épült. A régi épület korabeli berendezési tárgyakkal és festményekkel kérkedhet, köztük egy Van Dyckkel. A hasonlóan impresszív 15. századi apátság gót és reneszánsz stílusjegyeket hordoz. Belül őrzik Szent Brigitta földi maradványait és későközépkori szobrát.

Öland

Öland egy kis sziget romokkal, erdőcskékkel és 400! szélmalommal. Akad azért más is a magányos földdarabon, például a Gråborg névre keresztelt erőd és a fantasztikus kilátás. De a Borgholm kastély is megéri a pénzét. És a hazánkban nem honos világítótorony is áll rendelkezésünkre. A szigetet szárazon is el lehet érni: Kalmarból 6000 méter hosszú – a leghosszabb Európában – híddal csatlakozik a kontinenshez. Az éjféli napsütést viszont nem itt találod meg, azért feljebb kell utazni. És hogy hogyan?

Utazási ajánlatot itt találsz

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top