Szabadidő

Udine és környéke

Az észak-olasz Friuli vidék középsõ részén elterülõ Udine tartomány minden zuga páratlan természeti és kulturális értékeket, õsi hagyományokat rejt...

Udine magán viseli az elmúlt évszázadok nyomait; a táj képét magán- vagy köztulajdonban lévő ősi várak tarkítják, amelyek előre meghatározott időpontban látogathatók. A Friuli „középfölde” fővárosa Udine, múzeumok, galériák és bevásárló negyedek kavalkádja. Családias, barátságos hangulatának köszönhetően mégis itthon érzik magukat az idelátogatók. A várost meglepő és változatos épületek teszik különlegessé: a központban fekvő Piazza della Libertá szélén áll a velencei gót stílusban, rózsaszín kövekből épült Loggia del Lionello, mellette pedig a Caffé Contanera art deco épülete. Szemben a reneszánsz Portico di San Giovanni szimmetriáját az 1527-ben épült Óratorony töri meg. A torony tetején álló két mór figura minden órában megkondítja a harangot.

Udine olyan tekintélyes európai kiállítások kedvelt célpontja mint a Friuli DOC, amely a régió legkedveltebb borait mutatja be. Udine látogatói személyes és üzleti céljaiknak megfelelő szállást is könnyedén találnak. Akár a városközpontban található kényelmes, jól felszerelt hoteleket, vagy kisebb, a környéken található szállókat választják, mindenhol hagyományos vendégszeretet, kitűnő konyha és finom borok várják őket. Magánszállásokon vagy fogadókban még családiasabb környezetben tölthetik el az időt.

A régi erődökről rálátni a római Aquilea városára, amely ma alig nagyobb, mint egy falu, ám a várost övező fejedelmi villák, templomok, fürdők és üzletek megmaradt romjai bizonyítják, hogy annak idején a Római Birodalom egyik jelentős és gazdag városa volt. Időszámításunk előtt 10-ben itt fogadta Augustus császár Judea királyát, Nagy Heródest. Aquilea a sorozatos támadások következtében az 5. századra elnéptelenedett, ám a kora keresztény bazilika nagy része túlélte a harcokat, s díszes padlómozaikja ma féltett kincs.

Cividale del Friuli annak idején a Lombard Hercegség fővárosa volt. A város történetét a Museo Archeologico Nazionale mutatja be: az ókori római város feltárt emlékei mellett lombard ékszerek, elefántcsont faragványok és fegyverek láthatók itt. Palmanovát a velenceiek alapították 1593-ban, a Lepantói csata emlékére. A velencei katonai építészet remekműveként a várost különleges, csillag alakzatban építették. San Daniele városát a középkorban hegy tetejére építették, ma a világ egyik legismertebb és legkedveltebb olasz sonkakülönlegességeit gyártják itt. San-Daniele-ben évente több, mint kétmillió darab sonka készül a település 27 gyárában. Udine tartomány déli részén Latisana várja az Adriai-tenger és a tengeri konyha szerelmeseit.

Udine környékére nem hiába látogatnak az egyedülálló, különleges gasztronómia iránt érdeklődő turisták, hiszen a táj számos szőlőültetvénye a világ legjobb borainak bölcsője. A bortermelés hagyományát több, mint száz város és kisebb falu őrzi. Az itt termelt világhírű (DOC – Colli Orientali del Friuli) borok különleges zamata összetéveszthetetlen. Nem véletlenül – a DOC borok szigorú elkészítési szabályainak köszönhetően garantáltan kiváló minőségűek. Világszerte ismertek az itt előállított fehér borok, mint a Picolit, a Ramandolo és a Verduzzo, a vörösborok közül pedig a Cabernet, a Merlot és a Refosco. A leghíresebb bortermelő városok Aquileia, Latisana és Annia.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top