Szabadidő

Faragjunk férfit!

Rozi ezúttal nem a moziból jelentkezik, hanem egy pompás kis videofilmet nézett meg otthon. A Faragjunk férfit! címû film igazi Pygmalion-történet, a csodálatos szépségû Rachel Weisz-szel a fõszerepben.





Ígéretes cím és egy ígéretes rendező hajtott el ezen a héten a legközelebbi videotékáig. Az amerikai színházrendezőből lett filmdirektor, Neil LaBute úgy élt emlékeimben, mint aki rengeteget tud férfi és nő kapcsolatáról, játszmáiról, az emberi érzelmek kiszolgáltatottságáról.

A Faragjunk férfit! igazi Pygmalion-történet lett, csak most Higgins professzor szerepében a szépséges Rachel Weiszt láthatjuk, a bárdolatlan virágáruslányt pedig Paul Rudd játssza.

A minden lében kanál hölgy, az anarchista művészpalánta épp egy műemlék megrongálására készülődik az egyik múzeumban, amikor a gátlásos teremőrrel megismerkedik. Fokozatosan szárba szökkenő románcuk ellentétek vonzalma: a lány kísérletezgető, vakmerő, féktelen, a fiú ezzel szemben: félénk, bizonytalan, tekintélytisztelő. Kapcsolatukat a baráti kör nem nézi jó szemmel – a teremőr egyre jobban a művésznő hatása alá kerül, fokozatos testi-lelki átalakuláson megy keresztül, először csak pár kilóval lesz kevesebb, majd más ruhákat kezd viselni, a szemüvegét lecseréli kontaktlencsére, idővel pedig félénk természetét is kezdi levetkőzni, eszement kalandokra lesz kapható. Mindez persze a szerelem hatása – a kérdés csupán az, mennyit adhatunk fel büntetlenül magunkból azért, hogy választottunknak megfeleljünk, másképpen fogalmazva: biztosan minket akar a párunk, ha mindent megtesz annak érdekében, hogy új embert, vagyis másvalakit faragjon belőlünk?

A barátok minduntalan ezen kérdéseket feszegetik, ráadásul sehogy sem tudnak megbékülni a zabolátlan, éppen diplomázni készülő diáklány fékezhetetlen természetével. Az ellentétek szép lassan kiéleződnek, feltartóztathatatlanul halad a film a csavaros végkifejlet felé, mely az összes, a nézőben motoszkáló kérdésre, egy nagyon kegyetlen zárlattal adja meg a választ.





Ezt a Neil LaBute-filmet nem ajánlom mindenkinek – a rendező színházi múltját le sem tudná tagadni: a mozit kevés beállítás, rengeteg párbeszéd, váratlan, gyomorforgató fordulatok jellemzik. Nem szokványos, könnyed romantikus komédiát láthatunk tehát, jóllehet kezdetben minden jel erre mutat; LaBute még mindig hű önmagához, ha új filmjével nem is érte el nagy kedvencem, a Férfitársaságban c. mozija színvonalát.

Mizantrópiához, életundorhoz azonban kifejezetten ajánlott ez az alkotás, az első randira viszont, ha lehet, ne A faragjunk férfit! megnézésével próbáljuk feltenni a koronát.

Rozi étvágya a film alatt:




Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top