Szabadidő

Terminál

Az új Spielberg-mozi Tom Hanksszal és Catherine-Zeta Jonesszal a fõszerepben vegyes élményt nyújt: helyenként egészen zseniális, kifejezetten vicces, máshol viszont kínosan csöpögõs, már-már giccsbe hajló film.





A héten egy rendezőlegenda, nevesen Steven Spielberg új filmje, a Terminál bírt rá arra, hogy moziba menjek. E.T. és Indiana Jones állandóan kísérletezgető, hol a háborús film (Ryan közlegény megmentése, Schindler listája), hol a sci-fi (Különvélemény, A.I. – Mesterséges értelem), hol pedig a krimivígjáték (Kapj el, ha tudsz) zsánerével kokettáló papája most azt próbálta ki, képes-e egyetlen helyszínen, egy repülőtér termináljában filmet forgatni.

Az eredmény: vegyes – az új Spielberg-mozi helyenként egészen zseniális, kifejezetten vicces, helyenként viszont kínosan csöpögős, már-már giccsbe hajló film.





A történet abszurd fordulattal veszi kezdetét – hősünk, akit a mester egyik kedvenc színésze, Tom Hanks alakít fantasztikus tehetséggel, egy képzeletbeli kelet-európai ország, Krakozhia állampolgára, ahol katonai puccs zajlik le, mialatt Hanks a levegőben tartózkodik útban New York felé. A nagyhatalmak az új kormányt nem ismerik el, így szegény Tom hivatalos állampolgárság híján nem hagyhatja el a repteret, kénytelen itt tanyát verni.

A filmnek ezen rétege, a túlélésre hajazó, hamburgeren élő, a reptéri alkalmazottakkal nyelvtudás híján is összehaverkodó, a szép légi utaskísérő (Catherine Zeta-Jones) iránt szerelemre lobbanó férfi története vicces, kedves, szerethető. Spielberg azonban nem Spielberg volna, ha nem akarná meghatni, megríkatni a nézőjét – filmje ezekkel a felesleges, csöpögős, egyértelműen a könnyzsacskókat megcélzó jelenetekkel sokat veszít varázsából.





Bosszankodom az okon, ami miatt hősünk New York-ba jött, nem szeretem, hogy a film intrikusa, a reptér igazgatója (Stanley Tucci) idővel egyre megátalkodottabbá, majdhogynem démoni figurává válik, és úgy érzem, a film utolsó harmada lényegében az E.T.-problematikát fogalmazza újra, azzal, hogy az „elhagyhatja-e végül hősünk a repteret és hazatérhet-e” kérdést veti fel.
A filmet mindezen kifogásaim ellenére nyugodt szívvel ajánlom bárkinek – nem csupán a Spielberg-rajongók számára lehet érdekes, de azoknak is, akik szeretik a fordulatokban és érzelmekben egyaránt gazdag, mozgalmas mozikat, és kíváncsiak arra, hogy mire képes közösen a Catherine Zeta-Jones-Tom Hanks színészpáros.

Rozi étvágya a film alatt:





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top