Szabadidő

Argo – mit nézel?

A rendezõ, Árpa Attila szerint a film egy amerikai B-kategóriás akciófilm történetet helyezi a magyar valóságba, és felidézi majd Guy Ritchie és Tarantino filmjeinek legemlékezetesebb jeleneteit.




Egy kétezer éve, Magyarországon elrejtett római kincset hajszol három különleges kincsvadász csapat. A szupertechnikával felszerelt külföldi műkincscsempészek (Oszter Sándor, Mucsi Zoltán, Balogh Ádám), a lecsúszott biztonsági őrökből verbuválódott agresszív, ámde primitív szerencsevadászok (Kovács Lajos, Scherer Péter, Kiss József), és azok a hőseink, akik között megtalálható az ógörög-latin szakos bölcsészhallgató (Görög László), a kiugrott fiúzenekar-tag (Steiner Kristóf) és Héraklész. Ezen kívül sok karakter színesíti a cselekményt, akik így-vagy úgy belebonyolódnak a kincsért folyó harcba (Jáksó László, Nagy Feró, Csuja Imre stb.).

Hőseink keresztül-kasul bejárják Magyarországot, és közben a cselekmény szálai is találkoznak, átszövik egymást. A mesés kincs nyomára két tárgy vezet, egy barbár fejedelem palástja és egy római centurió naplója.
A biztonsági őrök Balog Tibi, egy kirúgott rendőr vezetésével, egy leselejtezett páncélautóval Balaton felé veszik az irányt (tévesen). Náluk van a napló szövegét tartalmazó pergamentekercs, amit a Történeti Múzeumból loptak el. Problémamegoldó képességük csekély, vagyis lépten-nyomon lövöldözni kezdenek. Kiváltképp titkos fegyverük, Pszichó (Bitskey Lukács), aki egy szót sem szól egész film alatt, és még a társai is félnek tőle.
A profi műkincscsempészek birtokolják a másik útjelzőt, a palástot. Megbízójuk, egy angol műkincskereskedő. Mozgó bázisuk egy kamion, amelynek a hátsó, tanker részében kialakított multimédia-központ a legfőbb támaszuk. Műholdas kapcsolat, lehallgatás, nyomkövetés számukra nem probléma. Mivel azonban a dákok útvonalát követik végig Magyarországon éppen a csúcstechnika válik feleslegessé.

Tézeusz, Orfeusz, Héraklész – az Argo fantázianevű kopott kisbuszban – és a hozzájuk csapódott újságírónő nem rendelkezik nyomravezető tárggyal, viszont velük van a tudás. Náluk a gyakorlati érzék teljes hiánya okoz fennakadásokat, illetve az újságírónő, akivel a fiúk enyhén szólva nehezen találják a hangot.
Árpa Attila első filmje különlegesen szórakoztató, fordulatos, pörgős, látványos, kalandos és humoros.

Argo
Színes, Magyar Akcióvígjáték. Trash-mese. Suttyó film

Gyártó: Legend Films
Gyártási év: 2004
Játékidő: 103 perc


Rendezte: Árpa Attila
Forgatókönyv: Trunkó Bence, Huszár Péter
Operatőr: Christoph Vitt
Vágó: Váradi Zoltán
Zene: Nemes Csaba

Szereplők: Kovács Lajos, Oszter Sándor, Görög László, Nagy Feró, Ruttkay Laura, Jáksó László, Mucsi Zoltán, Csuja Imre, Scherer Péter, Steiner Kristóf


Forgalmazza az SPI International
Országos mozi premier: 2004. szeptember 16.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top