Szabadidő

Olasz filmek Budapesten

Különleges élményben lehet részük az olasz mozi szerelmeseinek. Az Olasz Kultúrintézet a Budapest Filmmel közösen Mittelcinemafest néven Közép-Európai Olasz Filmfesztivált rendez Budapesten.




Ahogy Arnaldo Dante Marianacci úrtól, az Olasz Kultúrintézet igazgatójától a Nők Lapja Cafe megtudta, az elnevezés mögött egy nagyszabású terv körvonalai húzódnak, amely egyre valósabb formát ölt. Eszerint évi rendszerességgel szeretnének Közép-Európa jelentősebb városaiban olasz filmfesztivált tartani, ahol az érdeklődők némi képet kaphatnának a kortárs olasz filmművészetről. A terv első lépéseként, még tavaly, öt friss olasz alkotás került bemutatásra, akkor még csak Budapesten. Az idei évben már nem csupán Budapesten, de más közép-európai városokban is sor kerül filmvetítésekre, mivel Prága, Pozsony, Krakkó és Varsó is bekapcsolódott a rendezvénysorozatba. A fesztivál centruma Budapest, ennek megfelelően fővárosunk dicsekedhet a leggazdagabb programmal.

A tavalyi öt filmmel szemben idén 23 alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők. Ezek közül tizenöt nagyjátékfilm (egy animációval) az elmúlt négy év legsikerültebbnek tartott olasz filmjei közül kerül ki, míg további nyolc film a felejthetetlen Marcello Mastroianni legemlékezetesebb alakításait idézi fel. Az új filmekből tizenhármat a Puskin, egyet-egyet pedig az Uránia és a Szindbád mozikban láthatunk, míg a Mastroianni-retrospektív az Örökmozgóban kerül bemutatásra.





Hatalmas érdeklődésre lehet számítani a Frazzi-fivérek (akiktől két alkotást is megtekinthetünk) legújabb filmjével, a “Bizonyos gyermekek” (Certi bambini) vetítésével kapcsolatban. Az idei Karlovy Vary-i filmfesztivál győztese kiszolgáltatott gyerekekről beszél megrázó és elgondolkodtató képekben. A tavalyi év nagy sikerfilmjét, a Szépséges fiatalságot (La meglio gioventù) a Szindbádban tekinthetjük meg. A monumentális alkotás (hat óra) egy család történetén keresztül mutatja be az 1966-tól napjainkig tartó időszakot. A film tavaly díjat nyert Cannes-ban, és terjedelmes hossza ellenére az egyik legismertebb és legkeresettebb mű az elmúlt évek olasz filmpalettáján. A Perlasca című film nem csak alkotógárdáját, de történetét tekintve is kötődik Magyarországhoz. Az eredetileg dokumentumfilmnek szánt történet játékfilmes formában beszéli el Giorgio Perlasca életét, aki 1944-ben mintegy hatezer ember életét mentette meg Budapesten. Az új generáció mellett a nagy öregek is képviseltetik magukat, Bernardo Bertolucci Az álmodozók c. filmjét a hazai mozik is vetíteni fogják. A nagy visszatérőt ismét új oldaláról ismerhetjük meg. A 60-as évek művészfilmjei, Az utolsó tangó Párizsban kultuszfilmje, és a monumentális hollywoodi produkciók után most talán éppen e három korszak elegyítésére tesz kísérletet a világhírű rendező. Bertolucci mellett a másik nagyágyú a 70-es évekből, Ettore Scola is új filmet készített ( Gente di Roma). A mozaikszerű szerkesztés Rómáról alkotott képünket bővíti üjabb dimenzióval.





A fesztivál komolyságát mutatja a vendégek jegyzéke is, akikkel a filmvetítéseket követően a nézők is megismerkedhetnek. A legismertebb név kétségkívül Ennio Morricone, aki számtalan, mára klasszikussá vált film klasszikussá vált zenéjének szerzője. Vele október 5-én a Perlasca díszelőadásán találkozhatunk az Uránia moziban. Az új sztárokkal, a Frazzi-fivérekkel is megismerkedhetünk szeptember 26-n este a Puskin moziban. Kérdéseket tehetünk fel, vagy akár véleményt is cserélhetünk velük új vagy akár korábbi filmjeik kapcsán. Az érdeklődők találkozhatnak további számos, a levetítendő filmek létrehozásában közreműködő alkotóval; rendezőkkel, producerekkel és színészekkel is.

A szervezők nem titkolt célja az is, hogy Magyarország illetve egész Közép-Európa ne pusztán a jól ismert sablonokban gondolkodjon Olaszországról, hanem a bemutatott filmeken keresztül, ahogy Spinelli úr, olasz nagykövet fogalmazott, az olasz “lélekre”, illetve az olasz emberek szenvedélyeire és gyengeségeikre is figyeljen fel. Ezáltal könnyebben azonosulunk az ott élőkkel, így a műélvezeten túl a két területen élők közötti összekapcsolódást is segíthetik az itt levetített filmek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top