Szabadidő

“Ez egy színházi lemez”

Megjelent a megasztár döntõs Oláh Ibolya "Egy sima, egy fordított" címû albuma Novák Péter és Presser Gábor szerzeményeivel. A lemezbemutató után színházi turnéra indul az "ezerarcú" Ibolya.





Több hónap visszavonultság után Oláh Ibolya a Merlin színház telt házas termében élő koncerten mutatta be első albumát. A kicsit még megilletődött együttes előtt a koreográfiát “ennyi belefér” mosollyal felrúgó Ibolya felszabadultan adott ízelítőt a lemez dalaiból.

Egy sima, egy fordított

Hat új Novák-szám és hat klasszikus Presser szerzemény feldolgozása mellett a televíziós tehetségkutató műsorban elhangzott Hazám című Máté Péter dal kapott helyet az albumon – az “ezerarcú” jelzőnek megfelelően sokfajta stílusban a punk-rocktól a tangóig.

“A dalok mindegyikét magaménak érzem, mindegyiket másként élem meg, mindegyiknek története van. Nincs kivétel” – mondta kérdésünkre Ibolya. “A Novák szerzemények nagyon dögösek, a zenei stílusa nagyon hasonlít az enyémhez, ő is szereti a rock’n’rollt, én is. Ő nagyon szókimondó és bensőséges ember, a dalai is erről szólnak. Úgy írta a dalokat, hogy próbált engem megfejteni, hogyan szólnának az Ibolya szájából a szavak. A feldolgozásoknál az volt a lényeg, hogy ne úgy szólaljon meg, mint Zorán vagy Presser Gábor, hanem úgy, mint Oláh Ibolya. Másként hallatszik az én számból az egész. Ha az ember érzelmekben nagyon dús, akkor másként szólal meg – feltörnek az érzelmek.”

“A kiadó kérése volt, hogy ne csak új dalok legyenek a lemezen, hanem régi slágerek is” – avat be egy műhelytitokba Novák Péter. “Ha már magyar nyelven beszélünk, érdemes ezen a nyelven muzsikálni, így értelemszerűen a magyar könnyűzenei terméshez kellett nyúlni. S megmondom őszintén, akárhogy is nézelődtem, ami tetszett, abban benne volt Presser Gábor. Vettem egy nagy levegőt, s megkérdeztem, hogy hajlandó-e arra, hogy az életművéből válogassunk.” Pici pedig igent mondott.

Ólomsúllyal telt el





Néhány dalötlet megbeszélése után az album munkálatai Tiszadobon kezdődtek egy alkalmi stúdióban. A zenészek két napig az énekesnőt száműzve rakták össze a számokat. “Végül kész lett az anyag, kértem a srácoktól másfél órát. Én felmegyek a padlásra és kigondolom, másfél óra múlva lejövök és felénekelem” – meséli Ibolya. “Ólomsúllyal telt el a másfél óra” – fűzi tovább Novák. “Ibolya eltűnt, bolyongott, ordibált. Majd megjött kétségbeesett jajmostkell? arccal, aztán elénekelte és készen voltak a dalok.” A tiszadobi munkák után szállt be Presser Gábor, ötleteket adott, hangszerelt, tangóharmonikázott, zongorázott és vezette a stúdiómunkát. Az albumra nagy nehezen végül született egy új Presser-nóta is. “Nem mertem megkérni sokáig, hogy írjon nekem egy dalt, mert amennyire megismertem, ő egy nagyon makacs ember. De aztán Novák is nyaggatott, és felhívtam végül, és örömmel vállalta” – meséli Ibolya.

Színházi élmény

“Ez egy színházi lemez, dramaturgiája van” – mondja Novák, és Ibolyával közösen arra buzdítanak, hogy másfél órát rászánva elejétől végéig hallgassuk a lemezt – figyelve Ibolya történetét és a gondolatokat, amit közvetít.

A Merlin-beli lemezbemutató csak az első állomás. “Szeretnénk egy színházi turnét összehozni, kiemelve a színházi jelzőt” – ismertette a terveket Novák Péter. “Azt gondolom, az Ibolya családi program, vannak rajongó nagymamák és 12 éves gyerekek, akik spirálfüzetbe gyűjtik az aláírásokat. Nem akarjuk őket kihagyni, ezért színházakban és művelődési házakban lesznek az élő zenekarral kísért előadások.”

Apró lépések

“Nem lehet feldogozni. Apránként az ember elrakosgatja magában” – válaszol Ibolya arra, hogyan éli meg az egy év alatt az életében bekövetkezett radikális változást és számos lehetőségeket. A 26 éves árvaházi növendéknek megjelent az első albuma, turnézik, öt éves, három lemezre szóló szerződést kapott. “Nagyon szeretnék végig a földön járni. Sokan megbuknak abba, hogy belekerülnek a nagyba. Apránként és folyamatosan tegyen jó dolgokat az asztalra az ember, és ez egy idő után meghozza gyümölcsét.”

Fotók: TV2 és http://olahibolya.uw.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top